• Architecture & Design

    Σαντιάγο Καλατράβα: Τι απαντά ο διάσημος αρχιτέκτονας για τον Ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη

    • NewsRoom


    Ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, που ανέλαβε την ανοικοδόμηση του Ναού που κατέρρευσε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, παρευρέθη στον αγιασμό του εδάφους όπου ανεγέρθη ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» στις 11/9/2014.

    Είχε δηλώσει, λοιπόν, τότε στην εφημερίδα Ημερησία για το έργο που ανέλαβε: «Αυτό το έργο θα γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή ανακατασκευή της εκκλησίας που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου. Θα αποτελεί ένα εξαιρετικό σύμβολο ενότητας, καθώς και ένα σύμβολο ότι ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και επανακάμπτουμε μέσα από τις δυσκολίες».

    «Στις προκλήσεις που αντιμετώπισα στο σχεδιασμό της νέας εκκλησίας περιλαμβανόταν ο σεβασμός στις παραδόσεις και τη λειτουργία της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την ίδια στιγμή η σκέψη ότι ζούμε στον 21ο αιώνα. Έτσι άντλησα την έμπνευσή μου από τα σύμβολα της Ορθόδοξης Πίστης και κυρίως από την Αγία Σοφία, την οποία θεωρώ πρότυπο αρχιτεκτονικής της Ορθόδοξης Παράδοσης (όπως αντίστοιχα είναι ο Παρθενώνας για την κλασική αρχιτεκτονική)», είχε πει.

    «Η νέα εκκλησία στηρίζεται πρωταρχικώς σε έναν κεντρικό τρούλο. Η επιφάνεια του τρούλου είναι χωρισμένη σε 40 επίπεδα ταμπλό προς τιμή των 40 παραθύρων που βρίσκονται στον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Οι γωνιακοί στύλοι είναι καλυμμένοι με εναλλασσόμενες μικρές και μεγάλες οριζόντιες λωρίδες από λευκό και γκρίζο μάρμαρο, ως ενθύμηση της Εκκλησίας του Σωτήρος στη Χώρα. Παίρνοντας σαν υπόδειγμα την Εκκλησία της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και την Αγία Σοφία, το κεντρικό κλίτος της εκκλησίας απλώνεται κάτω από το άνοιγμα που αγκαλιάζει τον κεντρικό τρούλο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η εικόνα του Χριστού (Παντοκράτορα)…».

    Διαβάστε περισσότερα εδώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Άνοιξε ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero



    ΣΧΟΛΙΑ