Architecture & Design

Olea Stone House: Ριζική ανακαίνιση σε παραδοσιακό οίκημα του 1858 στη Μάνη

  • NewsRoom


Ο παραδοσιακός ξενώνας «Olea Stone House» βρίσκεται στον οχυρό οικισμό Φουρνιάτα στον Πύργο Διρού, 7 km περίπου από την Αρεόπολη και σε κοντινή απόσταση από τα σπήλαια Διρού.

Πρόκειται για ένα οίκημα του 1858, έναν από τους παραδοσιακούς πύργους της Μάνης, ο οποίος ανακαινίστηκε ριζικά και από το 2016 λειτουργεί ως ξενώνας πέντε δωματίων.

Η αρχιτεκτονική της Μάνης, τα χρώματα της φύσης, το ύφος των κτιρίων της περιοχής αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για την αρχιτέκτονα, η οποία κινήθηκε πάνω σε δύο άξονες σχεδιασμού.

Αφενός η διατήρηση του ύφους και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του κτίσματος και αφετέρου ο συνδυασμός των μανιάτικων παραδόσεων με όλες τις σύγχρονες ανέσεις ήταν οι δύο βασικές προτεραιότητες.

Αρχικά, ο πύργος είχε αρκετές φθορές. Τα κουφώματα είχαν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ οι στέγες και τα δάπεδα ήταν κατεστραμμένα. Οι ανάγκες της νέας χρήσης του κτιρίου ως ξενώνα ήταν συγκεκριμένες και το κτίσμα έπρεπε να προσαρμοστεί σε αυτές, διατηρώντας πάντα την αρχική του μορφή και με σεβασμό στην ιστορία και τη θέση του.

Xρειάστηκε να αρμολογηθούν όλοι οι χώροι εσωτερικά και εξωτερικά. Η επιλογή του χρώματος των αρμών ήταν ιδιαίτερης σημασίας για το έργο. Σε κάθε ένα από τα δωμάτια το χρώμα του αρμού διαφέρει, ανάλογα με το ύφος και τα χρώματά του. Έτσι, σε κάποιο δωμάτιο επικρατούν θερμά χρώματα και σε κάποιο άλλο ψυχρά και σε κάθε περίπτωση η απόχρωση των αρμών ακολουθεί.

Η διαφορά στην τονικότητα του αρμού από χώρο σε χώρο είναι ελάχιστη, ώστε να διατηρηθεί μια ενιαία αίσθηση σε κάποιον που κινείται σε ολόκληρο το κτίριο, είναι όμως καθοριστικής σημασίας.

Οι επεμβάσεις που έγιναν αφορούν επίσης και στη δημιουργία λουτρών και τζακιών σε κάθε δωμάτιο. Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν ώστε να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες ενός ξενώνα.

Στα μπάνια ακολουθήθηκε μια πιο μοντέρνα γραμμή σχεδιασμού σε συνδυασμό πάντα με τα παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής, ενώ νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης τοποθετήθηκαν σε όλο το κτίσμα. Τα τζάκια τοποθετήθηκαν με διακριτικό τρόπο σε κάθε δωμάτιο, προσθέτοντας στο χώρο την απαραίτητη θαλπωρή.

Οι επεμβάσεις αφορούν επίσης και στην αντικατάσταση των στεγών του κτιρίου. Όλες οι στέγες αντικαταστάθηκαν με νέες ακριβώς ίδιου σχεδίου και συγκεκριμένα δίριχτες με εμφανή τα στοιχεία τους εσωτερικά.

Οι φορείς της στέγης βάφτηκαν με χρώματα, όπως το λευκό και το τιρκουάζ, τα οποία συναντώνται σε παραδοσιακά κτίσματα της περιοχής, διατηρώντας το ύφος της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής.

Η ίδια λογική ακολουθήθηκε και στην επιλογή του χρώματος των κουφωμάτων.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο φωτισμό του κτιρίου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Μέσα από την κατάλληλη προσέγγιση δημιουργήθηκε η αίσθηση της χαλάρωσης και της πολυτέλειας στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ προβλήθηκαν οι όγκοι και η πέτρα στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας το επιβλητικό ύφος του πύργου.

Θεωρώντας ότι ο φωτισμός επηρεάζει την ψυχολογία του επισκέπτη και διεγείρει τις αισθήσεις, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο να τονιστούν με συγκεκριμένο τρόπο συγκεκριμένα σημεία.

 

Ο πύργος, αποτελεί πόλο έλξης ταξιδιωτών που θέλουν να περάσουν όμορφα και ήσυχα τις διακοπές τους και να απολαύσουν την ομορφιά της Μάνης σε ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Εύη Παπαστεργίου
Συνεργάτες: Κοκολάκη – Κουρεντζής Ο.Ε., D.K.K. O.E. Τεχνική Κατασκευαστική
Tοποθεσία: Φουρνιάτα Πύργου Διρού, Δήμος Μάνης, Νομός Λακωνίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 245 m2
Χρόνος μελέτης: 2015
Χρόνος κατασκευής: 2015
Παρουσίαση: Εύη Παπαστεργίου
Φωτογραφίες: Δώρα Βασιλικού

Πηγή: ktirio.gr

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ