ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα νοτιοδυτικά της νήσου Ίου κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο «Liostasi». Οι έντονες υψομετρικές διαφορές στη μορφολογία του φυσικού εδάφους, η απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος, ο χαρακτήρας του παραδοσιακού οικισμού της Ίου και η σταδιακή ανέγερση του συγκροτήματος σε τρεις φάσεις, καθόρισαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Στο πρώτο στάδιο κατασκευής, κατά τη χρονική περίοδο 1989-1997, κατασκευάστηκε η πρώτη πτέρυγα (κτίριο Ι & ΙΙ ) με περιορισμένο αριθμό δωματίων, μόλις δέκα και μικρούς κοινόχρηστους χώρους. Στο δεύτερο στάδιο κατασκευής, κατά τη χρονική περίοδο 1998 – 2006, κατασκευάστηκε η πισίνα συνολικού εμβαδού 140,00 m². Στο τρίτο στάδιο κατασκευής, κατά τη χρονική περίοδο 2007 – 2010, κατασκευάστηκε η τρίτη πτέρυγα (κτίριο ΙΙΙ & ΙV) δεκαέξι νέων δωματίων με μικρό κέντρο υδροθεραπείας – spa.
Το σύνολο της μονάδας αναβαθμίστηκε σε ξενοδοχείο τριών αστέρων με σύγχρονες προδιαγραφές.
Κατά τον εκσυγχρονισμό της μονάδας το κύριο μέλημα της μελέτης ήταν η αξιοποίηση όλων των θετικών στοιχείων της υπάρχουσας κτιριακής εγκατάστασης όπως, ο εναρμονισμός όλων των κτιρίων μεταξύ τους, ο εναρμονισμός με την παραδοσιακή φυσιογνωμία του οικισμού, η ενδιαφέρουσα μετάβαση από τους κοινόχρηστους χώρους στους ιδιωτικούς μέσω των απαιτούμενων κλιμάκων, οι καθαρές γραμμές της κυβιστικής απεικόνισης των όψεων, η αυστηρή και αρμονική σύνδεση των χρωμάτων με το φυσικό περιβάλλον, το πάντρεμα των σύγχρονων υλικών με την τοπική λιθοδομή καθώς επίσης και η εναρμονισμένη σχέση της λιθοδομής με τις επιχρισμένες επιφάνειες.

Ο συνολικός σχεδιασμός της μονάδας εντάσσει διαγώνια, στα δύο άκρα του οικοπέδου, τους χώρους διαμονής των επισκεπτών, ενώ στο κέντρο τοποθετεί τους κοινοχρήστους χώρους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της απομόνωσης των ενοίκων και ταυτόχρονα την απαιτούμενη εργονομία στο σύνολο του χώρου. Η ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει επίσης γυμναστήριο, εστιατόριο, μπαρ στην πισίνα και μικρό γραφικό εκκλησάκι.
Η συνολική δυναμικότητα της μονάδας είναι 26 δωμάτια (52 κλίνες). Όλα τα δωμάτια έχουν απεριόριστη θέα, ιδιωτικές βεράντες και επώνυμα έπιπλα και εξοπλισμό, ιδιαίτερου μινιμαλιστικού σχεδιασμού, εναρμονισμένα στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Λία Βασιλάτου, Παναγιώτα Πετρίδου, Αθανάσιος Πλακιώτης
Στατική Μελέτη: Λία Βασιλάτου, Αθανάσιος Πλακιώτης
Eπίβλεψη: Λία Βασιλάτου, Παναγιώτα Πετρίδου
Συνεργάτες: Αντώνης Δρακόπουλος, Αντώνης Καλογρίδης
Tοποθεσία: Γερμανώλη Ρόντζα, Δήμος ΄Ιου
Συνολικό Εμβαδό Οικοπέδου: 4.947,00 m²
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 1.151,29 m²
Xρόνος Μελέτης: 1989 μέχρι 2010
Xρόνος Κατασκευής: 1989 μέχρι 2010
Φωτογραφίες: Γιώργος Λιζάρδος, Χρήστος Δράζος
Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο
Πηγή: www.ktirio.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το πολυτελές ξενοδοχείο στα Χανιά που μοιάζει με παλάτι (15 pics)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «μπλε παλάτι» της Ελούντας (13 pics)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ξενοδοχείο «Diamond» στην Κω είναι ένα πραγματικό διαμάντι (12 pics)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Αμετανόητος για το χυδαίο βίντεο με τους Ομπάμα – «Δεν έκανα λάθος»
- Chris Bonett: H ναυτιλία πρέπει να εκφράζεται ακόμη πιο δυναμικά
- Δημήτρης Πολιτόπουλος (Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης): Η «Βεργίνα» είναι έτοιμη για το επόμενο άλμα
- Η Μαρία της σιωπής, ο πλασιέ Τσίπρας, το δίδυμο των συνταξιούχων, οι μπαρουτιές του καναπέ και κάτι ψωροεκατομμύρια





Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.