• Architecture & Design

    MonAsty: Το νέο boutique ξενοδοχείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης εμπνέεται από τα Βυζαντινά μοναστήρια

    • Ντόγια Καρολίνη


    Με τους επισκέπτες να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, αυτή η πόλη που πατάει με το ένα της πόδι στο παρελθόν και με το άλλο στο μέλλον, όπου το ευ ζην έχει nonchalantly αναχθεί σε τέχνη, γίνεται σημείο αναφοράς για ταξιδιώτες που επιθυμούν να ανακαλύψουν το διαφορετικό. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το άνοιγμα του MonAsty Autograph Collection by Marriott International, του πρώτου ξενοδοχείου με διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Δίπλα στην εμβληματική πλατεία Αριστοτέλους και μία ανάσα απόσταση από την διατηρητέα Αγορά Μοδιάνο, τoν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του υπογράφουν οι D2C2 Architects & engineers και οι DelBlu Architetti. Ενώ το interior design επιμελήθηκαν οι Not A Number Architects σε συνεργασία με τους D2C2 Αrchitects & engineers και τη μελέτη φωτισμού ανέλαβε η διακεκριμένη Ελευθερία Ντεκώ.

    Mπορεί ένα κτίριο του 21ου αιώνα να δέσει τις επιβλητικές βυζαντινές καμάρες ενός μεσαιωνικού μοναστηριού με τις αυστηρές γραμμές του σύγχρονου μινιμαλισμού μιας εκλεκτικής γκαλερί με έργα μοντέρνας τέχνης; Και όμως, μπορεί.

    Το αποτέλεσμα είναι ένα blend κεντημένο με το νήμα του μεταξιού.

    Με αφετηρία τη βαριά, αλλά ανυπέρβλητη κληρονομιά της πόλης, γοητευτικά ρετρό στοιχεία συνδυασμένα με μοντέρνες λεπτομέρειες  μοναστηριακού design εμπνέουν με το βυζαντινό τους χαρακτήρα, τις αψιδωτές πόρτες που παραπέμπουν στην πλούσια ιστορική αρχιτεκτονική της και τις κομψές καλλιτεχνικές δημιουργίες ντόπιων τεχνιτών.

    Την τιμητική τους στο interior έχουν οι γήινες αποχρώσεις του σκουρόχρωμου ξύλου, του πορτοκαλιού και της πέτρας (αλλά αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής είναι το μετάξι), όλα τους αγαπημένα υλικά των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, που διακοσμούν δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους με έργα νέων καλλιτεχνών – τα οποία διατίθενται και προς πώληση.

    Να σημειωθεί, πως, αν και εκτός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, εντούτοις με ξεκάθαρη έμπνευση από αυτόν, με τη σειρά του, το εστιατόριο Botargo αποτίνει φόρο τιμής σε αγαπημένα εδέσματα βυζαντινών αυτοκρατόρων και μοναχών, και επιφυλάσσει στους επισκέπτες του εξαιρετικές γαστρονομικές εμπειρίες.

    Μείξη ελληνικών αστικών και μοναστηριακών συνταγών με σύγχρονες πινελιές συνδυάζονται σε high-end, comfort πιάτα με επιλεγμένα φρέσκα τοπικά προϊόντα από Μονές του Αγίου Όρους και τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου – τα μενού εμπνεύστηκε ο chef Γιώργος Στυλιανουδάκης και επιμελείται ο chef Κωνσταντίνος Μποβιάτσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Το σύμπαν της Beetroot

    Toys for boys



    ΣΧΟΛΙΑ