Architecture & Design

Μια μοναδική εξοχική κατοικία με πισίνα στην Κόρινθο

  • NewsRoom


H εξοχική ισόγεια κατοικία βρίσκεται στην Κόρινθο σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, που έχει θέα τόσο στον Κορινθιακό κόλπο όσο και στον επιβλητικό λόφο των Εξαμιλίων στα δυτικά.

Ο λιτός λευκός όγκος φιλοξενεί το σπίτι με τους εξωτερικούς προστατευμένους αίθριους χώρους του σε ένα κτίσμα που λειτουργεί σαν μια ενιαία περιτείχιση, σε σχέση με το οικόπεδο, ενώ ο περιβάλλων χώρος παραμένει στη φυσική του κατάσταση.

Η πρόθεση ήταν να ενωθούν ο εσωτερικός με τον υπαίθριο χώρο διημέρευσης σε ένα ενιαίο περίβλημα, έναν απλό παραλληλεπίπεδο όγκο με κλειστές, ανοιχτές και διάφανες πλευρές.

Η συνένωση των εσωτερικών με τους άμεσους υπαίθριους χώρους δημιουργεί μια χωρική διεύρυνση για την κατοικία των 137 m2, ενώ δημιουργεί την αίσθηση ενός μεγαλυτέρου κτίσματος απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

Οι όψεις αντανακλούν το βαθμό ιδιωτικότητας των χωρών του σπιτιού. Τα υπνοδωμάτια οργανώνονται πίσω από τους τυφλούς τοίχους του επιμήκους κτιριακού όγκου και ανοίγονται στην ανατολή και στη θέα του κήπου έχοντας τη δική τους προστατευμένη «αυλή», ενώ οι χώροι διημέρευσης αποκαλύπτονται ανοιχτοί στη θέα και στο φως, εμφανίζοντας ένα πιο δημόσιο χαρακτήρα.

Από το νοτιά, ο μονολιθικός όγκος της κατοικίας δείχνει να συμφιλιώνεται και να συμπληρώνει αρμονικά τον επιβλητικό όγκο του λόφου και την ομορφιά της γύρω φύσης. Ένα πλακόστρωτο κάθετο στο σπίτι ορίζει την είσοδο. Μέσα στο στενό αίθριο, που συμπληρώνει την κατοικία από την πλευρά της εισόδου, μια σειρά δέντρων ενισχύει την ιδέα της περιτείχισης του ανοιχτού υπαίθριου χώρου.

Η χωρική συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο αποκαλύπτεται στο εσωτερικό του σπιτιού. Καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα, σε ανοιχτή διάταξη, έχουν ανοίγματα σε τρεις πλευρές και καταλαμβάνουν όλο το ύψος του χώρου, που λούζεται στο φως αποκαλύπτοντας τη θέα στον κήπο, την πόλη και τη θάλασσα. Τα συρόμενα παράθυρα εξαφανίζονται μέσα στους τοίχους, καταλύουν τα χωρικά όρια και εντείνουν την αίσθηση της ανοιχτωσιάς.

Μια πισίνα με υπερχείλιση οργανώνεται στη θέα μπροστά και παράλληλα με τους χώρους διημέρευσης. Το σκιερό μεγάλο αίθριο, σε συνέχεια των χώρων διημέρευσης δυτικά, είναι το κέντρο του σπιτιού τους καλοκαιρινούς μήνες, καδράροντας τη θέα προς τον περιβάλλοντα και τον ανοιχτό ορίζοντα. Ο ήλιος φιλτράρεται από τις πέργκολες και οι έντονες σκιές τους αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο και συμπλήρωμα της αρχιτεκτονικής απλότητας του σπιτιού.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Katerina Valsamaki Architects
Στατική μελέτη: Γιάννης Δανιήλ
H/M μελέτη: Θεοφάνης Γκρούτσης
Επίβλεψη: Κατερίνα Βαλσαμάκη
Συνεργάτες: Νίκος Ιωάννου, Αλεξάνδρα Μπακλατζή, Ισμήνη Μέλιου
Τοποθεσία: Εξαμίλια Κορίνθου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 137 m2
Χρόνος κατασκευής: 2017
Παρουσίαση: Κατερίνα Βαλσαμάκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Πηγή: ktirio.gr


ΣΧΟΛΙΑ