Architecture & Design

Μια αριστοκρατική διώροφη κατοικία με κλασικά στοιχεία στο Πάτημα Χαλανδρίου


Η διώροφη κατοικία στο Πάτημα Χαλανδρίου, σχεδιάστηκε προκειμένου να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια.

Το κτίριο χαρακτηρίζεται από τα εκλεκτιστικά – κλασικά μορφολογικά στοιχεία που εμπλουτίζουν τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και διατάσσεται στο βάθος ενός επιμήκους οικοπέδου, αφήνοντας μεγάλο χώρο πρασίνου στο επίπεδο του δρόμου.

Είναι συνολικού εμβαδού 190 τ.μ. και οργανώνεται σε δύο επίπεδα, με υπόγειο και σοφίτα.

Χαρακτηριστικές είναι οι μεγάλες μπαλκονόπορτες και οι διαμπερείς χώροι της κατοικίας, που αποκαλύπτουν την αξία εναρμόνισης της καθημερινής ζωής με το εξωτερικό περιβάλλον.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός ημιυπαίθριων χώρων στην κύρια όψη, προσφέρει ιδιωτικότητα στην κατοικία, θέα πρασίνου και σκίαση κατά τους θερινούς μήνες.

Η επιθυμία των ιδιοκτητών για πιο κλασικά μορφολογικά στοιχεία, οδήγησε στην χρήση διακοσμητικών γείσων στις κύριες όψεις του κτιρίου, που διαχωρίζουν τα επίπεδα και περιγράφουν τις στέγες και το δώμα.

Αυτά, σε συνδυασμό με την χρωματική παλέτα των όψεων και των κουφωμάτων, προσδίδουν μια αίσθηση ήπιας πολυτέλειας και διαχρονικότητας στον όγκο της κατοικίας.

Εσωτερικά, η κατοικία χαρακτηρίζεται από μια αρμονική ρευστότητα ανάμεσα στον χώρο υποδοχής, το καθιστικό, την κουζίνα και τον εσωτερικό εξώστη, που περικλείει τον διπλού ύψους χώρο της τραπεζαρίας στο κέντρο του ισογείου.

Οι ήπιες χρωματικές επιλογές των υλικών και των επίπλων, το ξύλινο πάτωμα που καλύπτει όλους τους χώρους της κατοικίας, καθώς και η μελέτη φωτισμού, δημιουργούν μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο των όψεων επικοινωνεί με το εσωτερικό, αποπνέοντας μια αριστοκρατικότητα συνδυασμένη με μια σύγχρονη αισθητική.

Το φυσικό φως που εισέρχεται στον χώρο, μέσα από ένα παιχνίδι αντίθεσης με τα υαλοστάσια μαύρου χρώματος, αναδεικνύει την κυρίαρχη παρουσία του λευκού χρώματος στον χώρο.

Το λευκό κυριαρχεί σε όλα τα δομικά στοιχεία, την ορθομαρμάρωση στο τζάκι, στα υλικά της κουζίνας και τις ξύλινες επενδύσεις στις στέγες των υπνοδωματίων.

Η επιλογή των επίπλων συμπληρώνει αυτή την παλέτα, με την πατίνα του ξύλου να ενοποιεί τα κλασικά στοιχεία του σπιτιού χωρίς διακοσμητικές υπερβολές.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη – μελέτη εφαρμογής – επίβλεψη: LKMK ARCHITECTS (Κυριάκος Μιχαλόπουλος – Λίλα Κατσιβέλη – Μαρίνα Σκέντου – Εύα Σαββοπούλου)

Στατική μελέτη: Φίλιππος Γαβαλάς

Μηχανολογική μελέτη: TECHNOMECH O.E.

Φυτοτεχνική μελέτη: Garden Delight

Κείμενο: Σκέντου Μαρίνα

Χρόνος κατασκευής: 2020

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

Πηγή: ktirio.gr


ΣΧΟΛΙΑ