Architecture & Design

Ένα εξαιρετικό κτήριο, δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου ανοικοδόμησης στη Θεσσαλονίκη

  • NewsRoom


To «The Modernist» αποτελείται από 40 δωμάτια και στεγάζεται σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο, που αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής περιόδου ανοικοδόμησης της πόλης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ενώ βρίσκεται ένα βήμα από την Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Κάθε δωμάτιο αντιμετωπίστηκε ξεχωριστά. Χρώματα, υλικά, υφές, διακοσμητικά και έργα τέχνης, συνδυάζονται με τις ανέσεις που προσφέρει το ξενοδοχείο, ώστε να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία.

Ο επισκέπτης σε κάθε ένα από αυτά παρακολουθεί συνεχώς την αλληλεπίδραση του παλαιού με το νέο.

Οι γυαλιστερές επιφάνειες από μαύρο τζάμι, που τοποθετήθηκαν, λειτουργούν ως μέσο αντανάκλασης των υφιστάμενων τοιχοποιιών και των γύψινων διακοσμητικών και ενισχύουν την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφορετικών υφών, του παλαιού και του νέου.

Ουσιαστικά το παλαιό αντικατοπτρίζεται μέσα από το νέο, το οποίο το «φιλτράρει» και το «χρωματίζει». Οι συνεχείς αντανακλάσεις συνθέτουν τις λεπτομέρειες, κάνοντας το εξωτερικό να εισχωρεί στο εσωτερικό.

Ο μπρούντζος, το μάρμαρο και το ξύλο στο δάπεδο λειτουργούν σαν συνδετικοί κρίκοι μεταξύ του υφιστάμενου και του καινούριου και ολοκληρώνουν την αισθητική του δωματίου.

Η πρόσβαση στην υποδοχή, η οποία βρίσκεται στον ημιώροφο, γίνεται μέσω του παλαιού κλιμακοστασίου από μωσαϊκό και πλακίδια τσιμέντου.

Το πέρασμα από το παλαιό στο καινούριο και αντιστρόφως, γίνεται πιο έντονο από τα ειδικά σχεδιασμένα φώτα και τη βιομηχανική οροφή. Ένα μικρό πωλητήριο συμπληρώνει το χώρο της αναμονής.

Ο χώρος του πρωινού βρίσκεται στον 7ο όροφο. Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός και η ανοικτής διάταξης κουζίνα κυριαρχούν, ώστε να εντείνουν την απλότητα για να αναδείξουν έτσι τα τοπικά προϊόντα. Το έργο συμπληρώνεται από το roof garden με θέα προς την πόλη και κάποια από τα σημεία αναφοράς της.

Στους κοινόχρηστους χώρους οι επεμβάσεις είναι ελάχιστες. Το υφιστάμενο δάπεδο μαρτυρά την ιστορία του κτιρίου. Η «φθορά» του, σημάδι από τους παλαιούς ένοικους.

Στους νέους διαδρόμους που δημιουργήθηκαν, μετά από το διαχωρισμό των δωματίων, τοποθετήθηκε μοκέτα.

 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: FORMrelated Studio
Ομάδα μελέτης: Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος, Παπαευαγγέλου Ελένη
Συνεργάτες: Εύη Κορομπέλη, Μαρία Κοϊνίδου
Στατική μελέτη: Ρίτα Τζέλιου
Η/Μ μελέτη: Γιώργος Χατζηαγγέλου
Κατασκευή: Ιωάννα Λεπενιώτη
Graphic design: Post Spectacular Office
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Μελέτη-κατασκευή: 2017-2018
Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr
Πόρτες: – ALUMIL INTERNO

Πηγή: ktirio.gr


ΣΧΟΛΙΑ