• Architecture & Design

    Άγνωστες ιστορίες για τη βίλα Καζούλη στην Κηφισιά

    • NewsRoom


    Ένας αιώνας έχει περάσει από τη δημιουργία ενός από τα εντυπωσιακότερα και πιο πολυσυζητημένα κτίρια της Αθήνας. Η βίλα Καζούλη, όπως είναι γνωστό το κτίριο, βρίσκεται στην είσοδο της Κηφισιάς και καλύπτει μια έκταση 47 στρεμμάτων.

    Η εκλεκτικιστικού ρυθμού, γερμανικών τάσεων βίλα χτίστηκε το 1910 ως εξοχική οικία του Αιγυπτιώτη επιχειρηματία Ν. Καζούλη, σε οικόπεδο έκτασης 47 στρεμμάτων. Εχει σχήμα «Γ», στη μέση του οποίου κυριαρχεί το μαρμάρινο περιστύλιο με τον χαρακτηριστικό τρούλο. Συνολικά καταλαμβάνει επιφάνεια 2.257 τετραγωνικών (υπόγειο, ισόγειο και δύο όροφοι).

    Ένα κτίριο με ιστορίες τέχνης, βασανιστηρίων, πολιτικής και …φαντασμάτων.

    Περνώντας από τη Λ. Κηφισίας δεν γίνεται να μην παρατηρήσει κάποιος το εκπληκτικό κτίριο με τον επιβλητικό τρούλο που είναι «κρυμμένο» πίσω από πυκνή βλάστηση.

    Ιστορίες πίσω από τη βίλα

    Το νεοκλασικό του Αιγυπτιώτη επιχειρηματία στην κατοχή έγινε φρουραρχείο των SS που βασάνιζαν αντιστασιακούς. Εκεί γυρίστηκε και η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. ολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν φιλοξενηθεί στην έπαυλη, ανάμεσα τους και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’.

    Την περίοδο της γερμανικής κατοχής το κτίριο καταλήφθηκε από τους Γερμανούς που εγκατέστησαν το φρουραρχείο των ΕςΕς. Τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που ακολούθησαν σε βάρος όσων αντιστασιακών συλλαμβάνονταν, έκαναν τον κτίριο εφιαλτικό. Μόνο που γι΄ αυτό δεν έφταιγαν τα φαντάσματα, αλλά οι μέθοδοι των Ες Ες.

    Δώδεκα Έλληνες πέθαναν στην έπαυλη και θάφτηκαν στην αυλή της. Άλλη μια φήμη που ακούστηκε ήταν ότι έξω από τη βίλα σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς η δημοσιογράφος Χούλια και ο Σπανός. Μετά την απελευθέρωση καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ. Από το 1949 και για τα επόμενα τρία χρόνια χρησιμοποιήθηκε από το ΚΑΤ και έως το 1955 στέγαζε σεισμοπαθείς…

    Η Μηχανή του Χρόνου γράφει: Το γεγονός ότι η βίλα της Κηφισιάς είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο δημιούργησε τις ιστορίες της στοιχειωμένης βίλας, που κυριαρχούν τα φαντάσματα. Τα υπόγεια περάσματα, οι ατελείωτοι διάδρομοι και τα δεκάδες σκοτεινά δωμάτια προκαλούν δέος και ενισχύουν στους πιο εύπιστους τα διάφορα φανταστικά σενάρια. Εμείς δεν είδαμε πάντως…

    Πρόσφατα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Open House Athens, οι πολίτες μπόρεσαν να επισκεφθούν περισσότερα από 100 κτήρια και χώρους. Ανάμεσά τους και η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά…

    Γιάννης Μόραλης, 1941, Κηφισιά, Βίλα Καζούλη

    Με πληροφορίες από το mygreekholiday.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Ντόρα Μπακογιάννη στο γραφείο με την εγγονή της ανήμερα της γιορτής της (pic)



    ΣΧΟΛΙΑ