• City Stories

    Απίθανο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι: Γεμάτο άρωμα και γεύση!

    • NewsRoom

    Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι


    Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, που δεν λείπει ποτέ από κανένα παριανό σπίτι. Άρωμα και γεύση που δεν την ξεχνάς. Μια ωραία συνταγή, ειδικά τώρα που είναι η εποχή των πορτοκαλιών.

    Υλικά Συνταγής

    • 8 πορτοκάλια ακέρωτα χωρίς κουκούτσια
    • 1 κιλό ζάχαρη
    • 2 φλ. νερό
    • 1 /2 ξύλο κανέλας
    • το χυμό από 1/2 λεμόνι

    Εκτέλεση

    Για το γλυκό πορτοκάλι ολόκληρο, επιλέγουμε πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια με μέτρια φλούδα ούτε πολύ χοντρή ούτε πολύ λεπτή. Η φλούδα του πορτοκαλιού πρέπει να είναι ακέρωτη.

    Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε. Αφαιρούμε το κοτσάνι. Τρίβουμε ελαφρά και παίρνουμε το ξύσμα χωρίς να φανεί το λευκό μέρος. Κρατάμε το ξύσμα στην άκρη για άλλες παρασκευές. Ή το διατηρούμε στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο.

    Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα και τα βράζουμε για 5′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλλάζουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε για 5′ από την ώρα που θα πάρουν βράση.

    Τα βγάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια ώστε να κοπεί ο βρασμός τους. Τα αφήνουμε πάνω σε καθαρή χοντρή πετσέτα ώστε να στεγνώσουν καλά και να αποβάλουν το πολύ νερό που κράτησε η φλούδα. Είναι κάλο να μείνουν έτσι μια ολόκληρη νύχτα και να στεγνώσουν.  Αν δεν έχετε τον χρόνο συνεχίζετε την παρασκευή του γλυκού. Στεγνώστε τα καλά με την πετσέτα.

    Πάνω σε ξύλο κοπής κόβουμε κάθε πορτοκάλι στην μέση. Και κάθε μισό πορτοκάλι πάλι στην μέση ή σε 3 κομμάτια αν είναι μεγάλα. Μπορείτε να κόψετε το πορτοκάλι και σε τέταρτα.

    Με ένα ψαλίδι ή μικρο μαχαίρι αφαιρούμε όλες τις λευκές μεμβράνες που είναι εμφανείς πάνω στις φέτες πορτοκαλιού.

    Σε μια κατσαρόλα μεγάλη με χοντρή βάση βάζουμε το νερό και την ζάχαρη κι από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε το σιρόπι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5′.

    Προσθέτουμε τα πορτοκάλια στο σιρόπι και βράζουμε για 10′.

    Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μια ολόκληρη νύχτα μέσα στο σιρόπι του. Έτσι θα αποβάλουν τα πορτοκάλια τον χυμό τους στο σιρόπι. Μην παραλείψετε αυτό το στάδιο. Την επόμενη μέρα ξανά βράζουμε το γλυκό και από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός βράζουμε για 10′.

    Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το γλυκό σε μπολ. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να δέσει για περίπου 8-10′

    Το σιρόπι είναι έτοιμο, όταν μια σταγόνα σιρόπι, στέκεται χωρίς να απλώνει.  Αν έχετε θερμόμετρο για σιρόπι η ένδειξη θα πρέπει να δείχνει 104 βαθμούς C.

    Όταν δέσει το σιρόπι ξαναβάζουμε τα πορτοκάλια μέσα και βράζουμε για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε την κανέλα και τον χυμό λεμόνι.

    Σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, μοιράζουμε το καυτό γλυκό γεμίζοντας τα μέχρι πάνω. Σφραγίζουμε τα βάζα με τα αποστειρωμένα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας. Τα αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τα γλυκά κουταλιού διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό σημείο στην κουζίνα.

    Μην παραβράζετε το γλυκό πορτοκάλι και μην το ξεπικρίζετε πολύ ώρα γιατί μετά χάνει όλο του το άρωμα και λιώνει η φλούδα και η σάρκα με αποτέλεσμα να μην κρατάει το σχήμα του.

    Πηγή: argiro.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: To πιο εύκολο επιδόρπιο για το Σαββατοκύριακο: Γλυκό ψυγείου με πτι μπερ και γκοφρέτα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο γλυκό ψυγείου με μπισκότα μέσα σε 20 λεπτά!



    ΣΧΟΛΙΑ