• City Stories

    5+1 εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που ξεκινούν αυτή την Πέμπτη (15 Μαρτίου 2018)

    Arbit City


    Αυτή την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018, έξι μοναδικές και πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις έχουν εγκαίνια. Μερικές από αυτές θα κρατήσουν τις πόρτες τους ανοιχτές βδομάδες ή και μήνες, ενώ άλλες για μόνο μερικές μέρες. Οι εκθέσεις που ακολουθούν πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία της λίστας που σίγουρα θα εντυπωσιάσει αρκετό κόσμο! Δείτε παρακάτω:

    1. Έκθεση “Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη” στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

    Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει την έκθεση “Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη”, με τα βιβλιαράκια, τις ιστορίες και τα σημειωματάρια του Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994), από 15 Μαρτίου έως 3 Ιουνίου στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, εγκαινιάζοντας τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 19:00

    Ο Αλέξης Ακριθάκης θεμελίωσε το έργο του και την ιδιαίτερη εικαστική του προσωπικότητά στην τέχνη διεθνώς, μέσα από την άμεση σχέση του με τη γραφή, το βιβλίο, την σχέση τους με σημαντικούς λογοτέχνες και ποιητές, αλλά και με την κόρη του, για την οποία έκανε πολλά σχέδια και βιβλία σαν ιστορίες και ιστορίες σαν μονοσέλιδες εικόνες, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος με τη σημαντική συμβολή της κόρης του Α. Ακριθάκη, Χλόης Geitmann – Ακριθάκη, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού “Πολύτροπον”.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την οικογένεια του καλλιτέχνη, στενούς του φίλους, γνωστούς συγγραφείς και πνευματικούς ανθρώπους με θέματα γύρω από τη ζωή του και το έργο του (Σάββατο 17/3, 12:00 – Κυριακή 22/4, 12:00 – Πέμπτη 10/5, 19:00 και Πέμπτη 24/5, 19:00). Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

    Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, αλλά και για όλη την οικογένεια.

    • Εκπαιδευτικά προγράμματα:
    Ένας καλλιτέχνης, φτιάχνει ιστορίες για την κόρη του! Ελάτε να τις μοιραστούμε!
    Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
    Παρασκευή 16, 23, 30 Μαρτίου | 20, 27 Απριλίου | 4, 11, 18, 25 Μαΐου 11:00 – 12:30
    Δηλώσεις συμμετοχής: Δηλώσεις συμμετοχής: 210 7224238 Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-13.00

    • Οικογενειακή Δράση: εικαστικό εργαστήρι
    Στο εργαστήρι του Αλέξη Ακριθάκη… Γυρίζοντας τον κόσμο με το μυαλό ή με τα μάτια!
    Τρίτη 8, 15, 22 & 29 Μαΐου στις 19.00
    Για παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών. Μέχρι 25 άτομα (γονείς & παιδιά)
    Δηλώσεις συμμετοχής: 210 7224238 Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-13.00

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 15 Μαρτίου
    19.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    15 Μαρτίου 2018 – 3 Ιουνίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη – Σάββατο 10.00 – 21.00, Κυριακή: 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά

    Πού:
    Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων
    Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας

    Πληροφορίες

    Ακριθάκης έκθεση

    2. Arbit City έκθεση “Oil Gargles” στη γκαλερί The Breeder

    Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την έκθεση “Oil Gargles” της εικαστικής ομάδας Arbit City. Εκτός από την έκθεση οι Arbit City έχουν επέμβει και στην πρόσοψη της γκαλερί με την site specific εγκατάσταση “In Search of Happiness” (The Breeder Skin).

    Με την έκθεση “Oil Gargles” οι Arbit City ισορροπούν μεταξύ της κατάποσης της πικρής αλήθειας και της θεαματικής πτύσης της. Οι Έλληνες εφοπλιστές έπαιζαν και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία. Οι Arbit City τονίζουν αυτή τη δύναμη συνδυάζοντας στο έργο τους αληθινά και φανταστικά γεγονότα, μύθους και πολεμικές τεχνικές, μεσαιωνικά εμβλήματα και σύγχρονες θαλασσογραφίες.

    Οι Arbit City για το Breeder Skin δημιούργησαν μια εγκατάσταση με κωδικοποιημένες φράσεις. Το έργο αποτελείται από μια σειριακή τοποθέτηση σημαιών ναυτικού κώδικα που διαπλέκει το σύμπαν των ναυτιλιακών επικοινωνιών με φανταχτερά αποφθέγματα για τον δημόσιο χώρο.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 15 Μαρτίου
    20.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    15 Μαρτίου 2018 – 14 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη – Παρασκευή 12.00 – 20.00, Σάββατο 12.00 – 18.00

    Πού:
    THE BREEDER
    Iάσονος 45, Μεταξουργείο

    Πληροφορίες

    Arbit City

    3. Αγγελική Πανταζοπούλου έκθεση ζωγραφικής “Αποθυμία” στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

    Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος υποδέχεται την Αγγελική Πανταζοπούλου και την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αποθυμία». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 13 Απριλίου.

    Η Αγγελική Πανταζοπούλου, μία νέα, ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη ζωγράφος, που επεξεργάζεται το λάδι με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, φιλοτεχνεί έργα που εξετάζουν το παρόν, μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος και αναζητούν τις αξίες και τα ήθη που χάνονται μέσα στον χρόνο.

    Όπως αναφέρει η ίδια η ζωγράφος:
    «Η νοσταλγία για μία αλλοτινή εποχή σημαίνει ότι αποθυμήσαμε αξίες. Αξίες που παρήλθαν ως αποτέλεσμα της αστικοποίησης και οπωσδήποτε του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Δεν πιστεύω ότι νοσταλγία σημαίνει προσκόλληση στο παρελθόν ή μη αποδοχή της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων. Ο χρόνος έχει έναν ρυθμό αδιάκοπο, που δεν αποσυντονίζεται από μια κριτική σύγκριση του παρόντος με το παρελθόν. Ο χρόνος είναι μία έννοια που γίνεται αντιληπτή μόνο από τον άνθρωπο, λειτουργεί σε σχέση πάντα με τον χώρο και μοιάζει να επηρεάζεται από αυτόν», ενώ προσθέτει: «Η τεχνολογία, της οποίας η χρησιμότητα στην καθημερινότητά μας είναι αδιαμφισβήτητη, έχει ως κύριο σκοπό την εξοικονόμηση χρόνου. Ωστόσο, ο χρόνος, αντί να περισσεύει, συμπιέζεται, αλλάζει η «χωρητικότητά» του. Υπάρχει μια διάχυτη ανυπομονησία και βιασύνη. Ακόμα και στον τομέα της δημιουργίας, παρατηρείται παγκοσμίως μια ανυπομονησία για πρωτοτυπία. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο δεν είναι εφικτός ο διάλογος με την τέχνη των μεγάλων δασκάλων. Επιδιώκω αυτόν τον διάλογο και γυρεύω με καρτερία το απροσδιόριστο, το άπιαστο συστατικό στη ζωγραφική».

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 15 Μαρτίου
    20.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    15 Μαρτίου 2018 – 13 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30
    Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 16.00
    Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (211 182 38 18)

    Πού:
    Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
    Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα

    Πληροφορίες

    Αγγελική Πανταζοπούλου

    4. Έκθεση ζωγραφικής “Δημήτρης Α. Φατούρος. Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966” στο Μέγαρο Εϋνάρδου 

    Η έκθεση είναι μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου, ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966.

    Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου –περίπου τα δύο τρίτα– εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Ένα αρχείο επιφυλάσσει εκπλήξεις και, πράγματι, τα έργα που ανασύρονται από το αρχείο του Φατούρου, κυρίως τέμπερες και σχέδια σε χαρτί, ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν.

    Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας, οι συχνές αναφορές στον ποιητικό μοντερνισμό, η επεξεργασία διαχρονικών φιλοσοφικών εννοιών και προπαντός το “πάθος για τη σωματικότητα” και η ερωτική αντιμετώπιση του τοπίου, είναι δομικά στοιχεία της δουλειάς του Φατούρου και η βασική αιτία που το έργο του διατηρήθηκε αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 15 Μαρτίου
    20.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    15 Μαρτίου 2018 – 28 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 18.00
    Σάββατο 11.00 – 17.00

    (Την Μ. Παρασκευή, 6 Απριλίου, η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τη 13.00 έως τις 18.00 και το Μ. Σάββατο, 7 Απριλίου, από τις 11.00. έως τις 15.00)

    Πού:
    Μέγαρο Εϋνάρδου
    Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Μεταξουργείο

    Πληροφορίες

    Δημήτρης Α. Φατούρος

    5. Χριστιάνα Σούλου ατομική έκθεση στη γκαλερί Bernier/Eliades 

    Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χριστιάνας Σούλου. Η καλλιτέχνις θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.

    Η Χριστιάνα Σούλου με τη δουλειά της τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει επιδείξει μια πρακτική σχεδίου που καθορίζεται από την πυκνότητα, τη δριμύτητα, το βάθος και την ακρίβεια, καθώς η γραμμή της αγγίζει λεπτοφυείς ποιότητες. Η δύναμή της έγκειται στον ορισμό της Rosalind Krauss του να είναι εκτός μόδας, καθώς με εμμονική αφοσίωση τα έργα της φαίνονται να είναι διαχρονικά.

    Σε αυτή την έκθεση, η Σούλου παρουσιάζει περίπου 40 σχέδια και ακουαρέλες με φιγούρες, εμπνευσμένες ελεύθερα από την “Ψυχή και Χορός” του Paul Valéry και στο πνεύμα της φιγούρας όπως αυτή εννοείται από τον Roland Barthes: ‟Φιγούρα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το σχήμα στην αρχαία ελληνική και χορογραφική του έννοια”.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 15 Μαρτίου
    20.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    15 Μαρτίου 2018 – 2 Μαΐου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη – Παρασκευή: 10.30 – 18.30, Σάββατο: 12.00 – 16.00

    Πού:
    Γκαλερί Bernier/Eliades
    Επταχάλκου 11, Θησείο

    Πληροφορίες

    Χριστιάνα Σούλου ατομική έκθεση

    6. Έκθεση “The Walking Dead Art” στο Ωδείο Αθηνών 

    54 καλλιτέχνες εμπνέονται από το “The Walking Dead” και μας παρουσιάζουν την δική τους οπτική στο μετα- αποκαλυπτικό και δυστοπικό κόσμο της σειράς.

    To FOX απηύθυνε ένα ανοικτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν αντλώντας έμπνευση από την τηλεοπτική σειρά-φαινόμενο The Walking Dead.

    Τα έργα των επιλεγμένων καλλιτεχνών θα εκτεθούν σε μία ομαδική έκθεση, ανοιχτή για το κοινό, στις 15-18 Μαρτίου, στο Ωδείο Αθηνών.

    Σκοπός της ενέργειας The Walking Dead ART είναι να μας ταξιδέψει πιο βαθιά στον κόσμο της σειράς, μέσα από μια Έκθεση Τέχνης με την καλλιτεχνική επιμέλεια της M art. Έμπνευση για τη δημιουργία θα αποτελέσει η σειρά, η πλοκή και οι χαρακτήρες της.

    Οι καλλιτέχνες καλούνται να βρουν την οπτική πίσω από την εικόνα, και να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης “The Walking Dead ART”.

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια του “The Walking Dead ART” έχει αναλάβει η M Art, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού από το 1996.

    H ενέργεια διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με στήριξη από το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, το οποίο λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Πότε:
    Πέμπτη 15 Μαρτίου

    Διάρκεια έκθεσης:
    15 Μαρτίου 2018 – 18 Μαρτίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Πέμπτη – Παρασκευή 14.00 – 22.00
    Σάββατο – Κυριακή 10.00 – 22.00

    Πού:
    Ωδείο Αθηνών
    Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα

    Πληροφορίες

    The Walking Dead

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Vinyl is back 2018: Ένα τριήμερο γεμάτο βινύλια, μουσική, live, ηχογραφήσεις και χορό!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μότσαρτ σε Ντο μείζονα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι 9 νέες ταινίες της βδομάδας – Στους κινηματογράφους από 15 Μαρτίου 2018



    ΣΧΟΛΙΑ