• Business

    Zeus International: Επενδύσεις 80 εκατομμυρίων και στροφή στα ιδιόκτητα ξενοδοχεία

    Χάρης Σιγανός, Πρόεδρος & CEO της Zeus International

    Χάρης Σιγανός, Πρόεδρος & CEO της Zeus International


    Επενδύσεις ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ ολοκλήρωσε το 2023 η Zeus International Hotels & Resorts, καθώς απέκτησε δύο από τα ξενοδοχεία που μίσθωνε και σχεδιάζει επεκτάσεις των θερέτρων σε Κω και Χαλκιδική.

    Μιλώντας για το άνοιγμα της νέας σεζόν, ο διευθύνων σύμβουλος της Zeus International, Χάρης Σιγανός, χαρακτήρισε το 2023 «μεγάλη πρόκληση», υπενθυμίζοντας ότι στα τέλη του χρόνου ο όμιλος εξαγόρασε το Hilton Garden Inn στη Μαλπένσα, το οποίο μετονόμασε Dolce Milan Malpensa – η πρώτη εξαγορά στην Ιταλία.

    Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο των ιδιόκτητων μονάδων εντάχθηκε το Lazart Hotel Trademark Collection by Wyndham στη Θεσσαλονίκη, δύο ξενοδοχεία που ανήκαν προηγουμένως στην Prodea Investments.

    Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Ammos Luxury Resort στην Κω, ενώ η ανακαίνιση θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο έτος, με την προσθήκη νέων δωματίων και ιδιωτικών πισινών.

    «Θα συνεχίσουμε την επέκταση σε ευρωπαϊκούς προορισμούς τα επόμενα χρόνια, αλλά στην Ελλάδα υλοποιούμε επενδυτικό πλάνο για εξαγορές, επεκτάσεις και προσθήκες στα ξενοδοχεία που διαθέτουμε ήδη.

    Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος εκτελέσαμε έργα στην Ελλάδα, όπως η δημιουργία water park 12.000 τ.μ. στο Wyndham Grand Crete Mirabello Bay στον Άγιο Νικόλαο, με νέες επενδύσεις σε εστιατόρια και 35 νέα δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες.

    Προσθέσαμε 250 κλίνες προσωπικού, για να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας να έχουν αξιοπρεπή διαμονή, και στα δύο ξενοδοχεία σε Κρήτη και Χαλκιδική», πρόσθεσε ο κ. Σιγανός.

    Το επενδυτικό πλάνο της Zeus International προβλέπει την αναβάθμιση του Dolce Milan Malpensa, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025, ενώ ήδη υλοποιεί την ριζική ανακαίνιση του Opera Hotel στη Ρουμανία, που ολοκληρώνεται εντός Ιουνίου.

    Τέλος, στο Dolce Attica Riviera δημιουργείται adventure park μέσα στο δάσος, καθώς και το πρώτο aqua park που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του Μαΐου.

    Στόχος για έσοδα 70 εκατομμυρίων και κέρδη 30 εκατ.

    Η εταιρεία διαθέτει 9 ιδιόκτητα ξενοδοχεία, τα οποία έγραψαν EBITDA 23 εκατομμυρίων ευρώ και τζίρο 50 εκατ. το 2023.

    Ο στόχος για το 2024 είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ και τα EBITDA να υπερβούν τα 30 εκατομμύρια. «Δε θα έμπαινα στη διαδικασία να ρισκάρω να επηρεαστεί το σχέδιό μας με την είσοδο επενδυτών, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υλοποιηθεί το όραμά μας και τα επόμενα χρόνια», είπε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σιγανός.

    Να σημειωθεί ότι μαζί με τις επικείμενες αναπτύξεις η Zeus διαθέτει 2.600 δωμάτια στα ιδιόκτητα ξενοδοχεία, ενώ συνολικά διαχειρίζεται 4.000 δωμάτια, βίλες και bungalows.

    Πέρα από την επέκταση μέσω ιδιόκτητων μονάδων (και μέσω συμβάσεων μακροχρόνιας μίσθωσης), το στοίχημα για τη Zeus είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

    Το DolceAttica Riviera και το Ramada Attica Riviera σε Βραυρώνα και Μάτι είναι ήδη ανοιχτά, ενώ το πρώτο έκλεισε πέρσι συμπληρώνοντας 300 ημέρες λειτουργίας και στόχος είναι να μένει ανοιχτό 12 μήνες το χρόνο. Την Κυριακή ανοίγει το Wyndham Grand Crete Mirabello Bay και ακολουθούν τα υπόλοιπα θέρετρα της Zeus.

    «Προβλήματα στον τουρισμό υπάρχουν πολλά, σε αυτά ανήκουν οι υποδομές, η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και γραφειοκρατία, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα προς την πάταξή της. Δικός μας στόχος η δημιουργία ξενοδοχειακών concepts, που υλοποιείται μέσω της παρουσίας σε τέσσερις χώρες, σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρο. Μπορούμε να πούμε ότι εξάγουμε την ελληνική ξενοδοχία και το κάνουμε μέσω οργανικής ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Σιγανός, τονίζοντας πως επιλέγει για τις εκτός συνόρων συνεργασίες (π.χ. έργα ανακαίνισης), ελληνικές εταιρείες που δεν είχαν δραστηριότητα στο εξωτερικό.

    Σημειωτέον ότι η Zeus είναι ο (άμεσος ή έμμεσος) εργοδότης σχεδόν 3.500 οικογενειών.

    Σύμφωνα με τον CEO, το 70% των στελεχών του ομίλου έχουν ανελιχθεί εκ των έσω. Επιπλέον, το 50% – που θα φτάσει φέτος το 70% – των εργαζομένων που ασκούν την πρακτική τους εργασία στη Zeus, αποκτούν μόνιμη θέση εργασίας εντός του ομίλου.

    Μιλώντας για τις μετακλήσεις εργαζομένων, ο κ. Σιγανός επισήμανε πως «oποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι δεκτή, αλλά δεν είναι αυτό το παραγωγικό μοντέλο στο οποίο μπορούμε να στηριχθούμε. Δε βλέπω κανένα μακροχρόνιο πλάνο για την προσέλκυση προσωπικού, ενώ υλοποιούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων.

    Είναι ένας κλάδος που προσφέρει εξέλιξη, άμεση εργασία, το στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει να στηριχθεί σε δύο πυλώνες, τη συνεργασία κράτους επιχειρηματιών και την εκπαίδευση. Στον όμιλο οι κενές θέσεις εργασίας είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση με την αγορά».

    Διαβάστε επίσης:

    Zeus International Hotels & Resorts: Εξαγόρασε το ξενοδοχείο Lazart στη Θεσσαλονίκη και μονάδα στην Ιταλία

    Ομόνοια: Ποιοι επενδύουν γύρω από την πλατεία – Το Μινιόν και τα νέα ξενοδοχεία

    Χάρης Σιγανός: Με αποτίμηση €300 εκατ. αλλάζει πίστα η Zeus International



    ΣΧΟΛΙΑ