• Business

    World Bank: Έπεσε στην παγκόσμια κατάταξη η ελληνική οικονομία

    World Bank


    Ελληνική οικονομία: Στην 60η θέση έπεσε η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), όπως περιλαμβάνεται σε έρευνα, που δημοσιεύει κάθε χρόνο η τράπεζα με τον τίτλο Doing Business 2016: Measuring Regulatory Quality and Efficiency. Φέτος, η Ελλάδα και συγκεκριμένα η οικονομία της έχει υποχωρήσει δύο θέσεις, σε σχέση με πέρυσι στο δείκτη doing business.

    Στον πίνακα που δημοσιεύθηκε, φαίνεται πώς έχουν ταξινομηθεί 189 οικονομίες παγκοσμίως, βάσει της φιλικότητας του επενδυτικού τους περιβάλλοντος. Τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες οικονομίες βρίσκονται στην Ασία και τον Ειρηνικό. Το Brunei, η  Κόστα Ρίκα και η Κένυα βρέθηκαν 21 θέσεις πιο πάνω, συγκριτικά με τα περσινά αποτελέσματα.

    Από την έναρξή του, το 2002, το Doing Business έχει ως στόχο να παρέχει αντικειμενικές μετρήσεις του επενδυτικού περιβάλλοντος, που ισχύει στην εκάστοτε χώρα και αφορά μικρές και μεσαίες εταιρείες. Η φετινή έκθεση προσθέτει κάποιους νέους δείκτες αξιολόγησης: την καταγεγραμμένη περιουσία, την ενασχόληση με τις οικοδομικές άδειες, την ηλεκτροδότηση και την επιβολή των συμβάσεων. Επιπλέον, ο δείκτης του διασυνοριακού εμπορίου έχει αναθεωρηθεί, έτσι ώστε να αυξηθεί η βαρύτητά του.

    world bankingΚαταγραφή

    Η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με τα εξής δέκα στοιχεία:

    1. Το ξεκίνημα της επιχείρησης
    2. Κατασκευαστικές άδειες
    3. Ηλεκτροδότηση
    4. Καταχώριση ακινήτου
    5. Κερδίζοντας αξιοπιστία
    6. Προσπασία επενδυτών
    7. Πληρωμή φόρων
    8. Συναλλαγές εκτός συνόρων
    9. Εφαρμογή συμβάσεων
    10. Επίλυση αφερεγγυότητας

    Η φετινή έρευνα έδειξε πως η Κόστα Ρίκα, η Ουγκάντα, η Κένυα, η Κύπρος, το Ουζμπεκιστάν και η Τζαμάικα είναι οι οικονομίες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στο Doing Business, σε σχέση με το 2014/2015. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα, όχι μόνο δεν έμεινε σταθερή στην περσινή κατάταξη, αλλά αντίθετα σημείωσε πτώση δυο θέσεων. Ιδιαίτερα ενεργή ήταν η Αφρική το χρόνο αυτό και προχωρώντας σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις,  κατόρθωσε να μειώσει την πολυπλοκότητα και το κόστος των κανονιστικών διαδικασιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/tsirigakis-g-sillantavos-etsi-sigkentrosan-668-ekat-dol-apo-chrimatistirio-tis-neas-iorkis/69401

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/meta-tin-avgi-nea-epithesi-sti-stefanidi-apo-tin-ert/69416



    ΣΧΟΛΙΑ