• Business

    Warren Buffett: Ο σοφός της Όμαχα επένδυσε 500 εκατ. δολάρια στις 3 ημέρες της τραπεζικής κρίσης

    • NewsRoom
    Warren Buffett

    Warren Buffett


    Μπορεί οι τραπεζικές αναταράξεις να οδήγησαν σε πτώση τις αγορές και να πυροδότησαν φόβους για ενδεχόμενη οικονομική κρίση, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett να προχωρήσει σε νέες αγορές μετοχών.

    Η Berkshire Hathaway του γκουρού των αγορών επένδυσε περίπου 467 εκατομμύρια δολάρια στην Occidental Petroleum τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο όμιλος του Buffett απέκτησε 7,9 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνοντας το μερίδιό του σε αυτήν σε 208 εκατομμύρια μετοχές ή ποσοστό 23,1%.

    Η Berkshire έχει επενδύσει συνολικά 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Occidental σε διάστημα 12 μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Insider. Το ενδιαφέρον του επενδυτή έδωσε ώθηση στην αξία της μετοχής της εταιρείας κατά 120% πέρυσι, καθιστώντας την, την καλύτερη σε απόδοση μετοχή του δείκτη S&P 500.

    Ο 92χρονος δισεκατομμυριούχος ξανάρχισε να αγοράζει μετοχές της Occidental νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια παύση πέντε μηνών. Γνωστός κυνηγός ευκαιριών είναι πιθανόν να προχωρά σε περαιτέρω επενδύσεις λόγω της πρόσφατης μείωσης της μετοχής της εταιρείας κατά 26% από το υψηλό του Νοεμβρίου, τα 77 δολάρια, στα 57 δολάρια που ήταν το κλείσιμο της Τετάρτης.

    Η συνολική αξία της επένδυσης της Berkshire, βάσει της τιμής της μετοχής της Occidental αυτή τη στιγμή, κυμαίνεται στα 11,8 δισ. δολάρια.

    Η τιμή της μετοχής της Occidental έχει υποχωρήσει 9% μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες συνεδριάσεις, λόγω της κατάρρευσης των Silvergate, Silicon Valley Bank και Signature Bank, που έχει προκαλέσει ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

    Είναι γνωστό ότι ο Buffett συμβουλεύει τους επενδυτές «να είναι άπληστοι όταν οι υπόλοιποι είναι προσεκτικοί», και όπως φαίνεται ακολουθεί και ο ίδιος τη συμβουλή του.

    Ο επικεφαλής της Berkshire αξιολογεί την επιχειρηματική δραστηριότητα της Occidental και θεωρεί την ικανότητα αποπληρωμής των χρεών της, την πληρωμή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών ως θετικά στοιχεία, σύμφωνα με την CEO της πετρελαϊκής, Vicki Hollub. Παράλληλα, η άνοδος των τιμών ενέργειας που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αυξήσει την κερδοφορία της εταιρείας.

    Ο Buffett και η ομάδα του έλαβαν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να αυξήσουν το μετοχικό τους μερίδιο στην Occidental στο 50%, κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την ισχυροποίηση της θέσης τους στην εταιρεία.

    Παράλληλα, επένδυσαν 20 δισεκατομμύρια δολάρια στη Chevron πέρυσι, αυξάνοντας την αξία του μετοχικού μεριδίου τους στα 30 δισ. δολάρια στο τέλος του 2022.

    Εκτός από το ποσοστό του 23,1%, η Berkshire κατέχει επίσης και 10 δισ. δολάρια των προνομιούχων μετοχών της Occidental τα οποία της αποφέρουν μερίσματα 800 εκατ. δολαρίων ετησίως. Παράλληλα, διαθέτει warrants που μπορεί να ασκήσει για την αγορά 84 εκατομμυρίων μετοχών επιπλέον, στην τιμή των 5 δισ. δολαρίων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γουόρεν Μπάφετ: Πώς ο σοφός της Όμαχα βγαίνει κερδισμένος ακόμα και με ζημιές 22 δις δολαρίων

    Warren Buffett: Λειτουργικά κέρδη ρεκόρ για την Berkshire Hathaway το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ