• Business

    Οι Βρετανοί bookmakers έχουν χάσει πλέον την πίστη τους ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί

    Εκλογές Βρετανία

    Theresa May


    Οι Βρετανοί πράκτορες στοιχημάτων έχουν μειώσει τις πιθανότητες που δίνουν για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 (Brexit), με το οποίο θα ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επί του παρόντος, η βρετανική εταιρεία διεξαγωγής στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών, Sky Βet, δίνει αποδόσεις 6 προς 4 ότι το άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί είτε μέσα στο 2018 είτε αργότερα είτε καθόλου, και αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή ανάμεσα στα στοιχήματα. Σημειώνεται ότι οι τωρινές αποδόσεις είναι ακόμα χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές του Ιουλίου (2 προς 1).

    Παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May, έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της ότι “Brexit σημαίνει Brexit”, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής.

    Αξιωματούχοι της ΕΕ, δήλωσαν πρόσφατα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να αναμένει την πραγματοποίηση ενός Brexit πριν από, τουλάχιστον, το 2020, με έναν διπλωμάτη να αναφέρει στους Financial Times ότι οι Βρετανοί πολιτικοί θα πρέπει “να ανασυνταχθούν”, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Έρχονται από το Λονδίνο και δεν ξέρουν τι θέλουν. Δεν ξέρουν τι θέλει η κυβέρνησή τους, δεν ξέρουν τι θέλει το κοινοβούλιό τους. Δεν είναι προετοιμασμένοι.”

    Theresa May
    Theresa May, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

    Γραφειοκρατία και νομοθετικό πλαίσιο – παράγοντες ανάσχεσης στη διαδικασία αποχώρησης

    Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα τόσο για την ΕΕ, όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θέλουν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας αλυσιδωτής αντίδρασης παρόμοιων δημοψηφισμάτων σε άλλα κράτη – μέλη, ενώ οι Βρετανοί, προβληματισμένοι για την τελική έκβαση του δημοψηφίσματος, επιδιώκουν να φρενάρουν την εξέλιξη του Brexit και της στέρησης συγκεκριμένων προνομίων που συνεπάγονται με αυτό.

    Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθούν το 2019, θα συγκροτήσουν ένα νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να μπλοκάρει τη διαδικασία του Brexit. Αυτό σημαίνει ότι το άρθρο 50 θα πρέπει να ενεργοποιηθεί τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή αναστολή της διαδικασίας.

    Ένα ακόμα εμπόδιο στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να εντοπίζεται στο ένα εκ των δύο Σωμάτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου, αυτό της Βουλής των Λόρδων. H Βαρόνη Patience Wheatcroft, μέλος του κόμματος των Συντηρητικών, δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Times ότι η Βουλή των Λόρδων θα μπορούσε να επιβραδύνει την υλοποίηση του Brexit, “Νομίζω ότι οι Λόρδοι μπορεί να καθυστερήσουν στην πραγματικότητα τα πράγματα. Νομίζω ότι η πλειοψηφία των Λόρδων είναι υπέρ της παραμονής», είπε.

    Οι νομικές πτυχές του Brexit παραμένουν ασαφείς, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που συμμερίζονται την άποψη πως η τελική απόφαση για το Brexit θα πρέπει να δοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Αυτές είναι οι τωρινές αποδόσεις της Sky Bet για το πότε θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50:

    • 2018 ή αργότερα ή καθόλου — 6/4
    • 1η Ιανουαρίου με 31 Μαρτίου 2017 — 9/4
    • 1η Απριλίου με 30 Ιουνίου 2017— 3/1
    • 1η Ιουλίου με 30 Σεπτεμβρίου 2017 — 7/1
    • 1η Οκτωβρίου με 31 Δεκεμβρίου 2016 — 9/1
    • 1η Οκτωβρίου με 31 Δεκεμβρίου 2017— 9/1
    • 1η Ιουλίου με 30 Σεπτεμβρίου 2016— 33/1

    european consitution

    Τι προβλέπει το περιβόητο Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση μέλους

    Καθώς η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την πρώτη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξίζει να γίνει μια αναφορά στο τι προβλέπει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, σχετικά με την έξοδο μιας χώρας – μέλους.

    1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

    2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ένωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

    4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.
    Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Άρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜH:

    http://www.mononews.gr/elvetikes-trapezes-ta-megala-kolpa-tis-forodiafigis-diamantia-se-odontopastes-ke-usb-se-kolie/65574

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/orgi-gia-ti-sexistiki-diafimisi-tis-gap-protagonistes-mikra-pedia/65576



    ΣΧΟΛΙΑ