• Business

    Η Βραζιλία είναι η νέα Ελλάδα;

    • NewsRoom


    Η Βραζιλία γίνεται σιγά – σιγά η  Νέα Ελλάδα.Ιερή αγελάδα θεωρείται το δημόσιο και το 90% των δαπανών δεν μπορούν να περικοπούν δια νόμου.Στο 70% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος είναι ανησυχητικά μεγάλο για μια χώρα μεσαίου εισοδήματος και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Λόγω των υψηλών επιτοκίων, το κόστος εξυπηρέτησης είναι ένα συντριπτικό 7% του ΑΕΠ. Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί  εύκολα να χρησιμοποιήσει  τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που επί του παρόντος είναι στο 10,5%. Η αύξηση των συντελεστών του κινδύνου αποσταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών,  παρουσιάζει επιδείνωση. Ως εκ τούτου, η Βραζιλία δεν έχει  άλλη επιλογή από το να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες.Πολύ συχνά, υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ της «κακής λιτότητας» και  των επιπτώσεων του «τα χρήματα τελείωσαν»

    Μέχρι το τέλος του 2016 η οικονομία της Βραζιλίας μπορεί να συρρικνωθεί κατά 8% από ό, τι ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, όπου καταγράφηκε η τελευταία φορά ανάπτυξη.  Το ΑΕΠ ανά άτομο μπορεί να πέσει  κάτω από το 1/5  από την τελευταία κορύφωση του το 2010, όχι τόσο άσχημα όπως στην Ελλάδα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να φτάσει.

    Δύο οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβιβάσει το χρέος της Βραζιλίας χρέους στο καθεστώς junk. Ο Joaquim Levy, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Ιανουάριο, με εντολή να κόψει το έλλειμμα, παραιτήθηκε το Δεκέμβριο.

    Οποιαδήποτε χώρα που είναι δύσκολο να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού του πληθωρισμού – που έφτασε σε διψήφιο αριθμό – και την έγκριση της προέδρου που φτάνει σήμερα 12%, έχει σοβαρό πρόβλημα.

    Από την ψήφιση του Συντάγματος, οι ομοσπονδιακές δαπάνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στο 18% του ΑΕΠ ενώ η  συνολική δημόσια δαπάνη είναι πάνω από 40%. Περίπου το 90% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού είναι σαφώς διαχωρισμένο είτε από το Σύνταγμα ή από τη νομοθεσία.

    Brazil

    Οι συντάξεις που προστατεύονται από το  Σύνταγμα καταβροχθίζουν τώρα το  11.6% του ΑΕΠ, σε υψηλότερα ποσοστά από την Ιαπωνία, όπου οι πολίτες είναι κατά μέσο όρο πολύ γηραιότεροι.  Μέχρι το 2014 η κυβέρνηση έτρεχε ένα πρωτογενές έλλειμμα (δηλαδή, πριν από την πληρωμή των τόκων) των 32.500.000.000 ρεάλ ($ 13.9 δις).

    Οι τιμές των εμπορευμάτων της Βραζιλίας έχουν μειωθεί κατά 41% από το 2011 που είχαν φτάσει  αποκορύφωμά τους.

    Όπως ακριβώς και στην Ελλάδα η ύφεση θα σταματήσει την όποια πρόοδο ή μπορεί ακόμα και να την ανατρέψει.

    Άραγε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Roussef,  θα καταφέρει να  επιφέρει την αλλαγή; Οι περισσότεροι δανειστές της Βραζιλίας είναι σε τοπικό νόμισμα, γεγονός που καθιστά απίθανη την πτώχευση. Ωστόσο τα χρέη της χώρας θα εκτιναχθούν. Επίτευγμα της Βραζιλίας ήταν που κατόρθωσε να βγάλει από  την εξαθλίωση  εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η φτώχεια εξαλείφθηκε. Όμως ο κίνδυνος καραδοκεί. Όπως ακριβώς και στην Ελλάδα η ύφεση θα σταματήσει την όποια πρόοδο ή μπορεί ακόμα και να την ανατρέψει. Η Βραζιλία ελπίζει ότι αυτά που έχει πετύχει μετά από σκληρό αγώνα για να επιτύχει την οικονομική και δημοκρατική σταθερότητα, δεν θα διαλυθούν , εν μια νυχτί, από την κακοδιαχείριση και τις καθημερινές διαδηλώσεις που πλήγωναν καθημερινά τον κοινωνικό ιστό της.



    ΣΧΟΛΙΑ