• Business

    Vodafone: Προχωρά στη σύσταση νέας εταιρείας για οπτικές ίνες

    Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδος

    Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδος


    Στη σύσταση νέας εταιρείας αποκλειστικά για δίκτυα οπτικών ινών προχωράει η Vodafone, κάνοντας πράξη τις… εξαγγελίες Μπρουμίδη πριν από περίπου 7 μήνες, στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η Vodafone, μετά τη Nova που έχει προχωρήσει από καιρό στην ίδρυση νέας εταιρείας για τη διείσδυση οπτικών ινών, αλλά και για να «χτυπάει» έργα δημοσίου, προχωρά και εκείνη σε αντίστοιχη κίνηση δίνοντας νέο ενδιαφέρον στον… ανταγωνισμό.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η νεοσύστατη εταιρεία θα ονομάζεται Fiber2all και θα εδρεύει στο Χαλάνδρι.

    Το κεφάλαιο θα ανέρχεται πάνω από τα 27 εκατ. ευρώ και προέκυψε από την απόσχιση του κλάδου των οπτικών ινών της Vodafone (Vodafone-Πάναφον), η οποία αποτελεί και τον μοναδικό μέτοχο της Fiber2all.

    Μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης κλάδου, η Vodafone θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών που θα εκδοθούν από τη νεοσύστατη Fiber2all και ειδικότερα 27.230.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστη.

    Η τελική απόφαση της συγχώνευσης θα ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Vodafone η οποία και θα εγκρίνει το σχέδιο απόσχισης κλάδου (οπτικές ίνες) ενώ πρόεδρος και CEO αναμένεται να είναι ο κ. Χάρης Μπρουμίδης.

    Οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες

    Η νέα εταιρεία έχει ως σκοπό να φέρει το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FFTH) προχωρώντας το επενδυτικό πλάνο της Vodafone ύψους 600 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον με αυτή την κίνηση η διοίκηση θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς ως αυτόνομη οντότητα θα μπορεί να προσελκύει ευκολότερα επενδυτές, να παίρνει αποφάσεις αλλά και να «τρέχει» τα έργα οπτικών ινών που έχει αναλάβει.

    Μέχρι στιγμής η Vodafone έχει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας μέχρι το σπίτι (FTTH), έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, ενώ ολοκλήρωσε τη μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο.

    Στόχος, όπως έχει πει ο κ. Μπρουμίδης, είναι μέχρι το 2025 το δίκτυο της Vodafone να καλύπτει περίπου 850.000 συνδέσεις, εκ των οποίων οι 550.000 θα είναι με οπτική ίνα μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες (Fiber To The Cabinet-FTTC) και οι υπόλοιπες 300.000 με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH).

    Σκοπός της νέας εταιρείας

    Όπως αναφέρεται στο καταστατικό της εταιρείας, σκοπός της είναι κυρίως η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων κινητής τηλεφωνίας, η προμήθεια και η διανομή του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε σχέση με τα συστήματα καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων για την υποστήριξη των συστημάτων.

    Επίσης, αναφέρεται η παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών και προστιθέμενης αξίας μέσω των συστημάτων, καθώς και η παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών σχετικά με τον σχεδιασμό, εγκατάσταση και λειτουργία τηλεπικοινωνιακών συστημάτων διαφορετικών τεχνολογιών.

    Βασικό κομμάτι αποτελεί και η ανάπτυξη, παραγωγή και εκμετάλλευση software (λογισμικού) σχετικού με τις τηλεπικοινωνίες, η παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης, επισκευής και εν γένει τεχνικής υποστήριξης των παραπάνω προϊόντων, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία, διαχείριση, εκμετάλλευση και παροχή υπηρεσιών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, πολυμέσων και διαδικτύου.

    Για την πραγματοποίηση του παραπάνω σκοπού η εταιρεία μπορεί:

    – να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εταιρία ή επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής, υφισταμένη ή όχι, ημεδαπή ή αλλοδαπή, υπό οποιονδήποτε εταιρικό τύπο που έχει τον ίδιο, ταυτόσημο ή παρόμοιο σκοπό. Να απορροφά άλλη συναφή επιχείρηση, ατομική ή εταιρική, οποιουδήποτε εταιρικού τύπου ή να εισφέρει κλάδο σε υφιστάμενη ή συνιστώμενη νέα εταιρία

    – να συνεργάζεται με οποιοδήποτε τρόπο, με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ημεδαπής ή αλλοδαπής, κατά οποιονδήποτε τρόπο, προς ευόδωση του εταιρικού σκοπού,

    – να ιδρύει υποκαταστήματα ή γραφεία ή αντιπροσωπείες οπουδήποτε, είτε στην ημεδαπή, είτε στην αλλοδαπή

    – να αντιπροσωπεύει σχετικούς με τους σκοπούς της εταιρίας εμπορικούς οίκους είτε ημεδαπούς, είτε αλλοδαπούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Έως και 9% οι αυξήσεις στα συμβόλαια τηλεφωνίας

    Πώς μοιράζεται η πίτα στη συνδρομητική τηλεόραση

    Μπρουμίδης (Vodafone): Έρχονται αυξήσεις τιμών στα συμβόλαια τηλεφωνίας



    ΣΧΟΛΙΑ