• Business

    Vodafone: Νέο πρόγραμμα για τη σωτηρία του ελληνικού βυθού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Χάρης Μπρουμίδης, CEO Vodafone

    Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Χάρης Μπρουμίδης, CEO Vodafone


    Αρωγός σε ένα πολύ σημαντικό έργο, με σημαντικό οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για την προστασία της λεγόμενης «Ποσειδωνίας» είναι το Ίδρυμα Vodafone.

    Συγκεκριμένα η Vodafone, συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές τις δράσεις, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus Lab) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εγκαινιάζει το νέο του περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την χαρτογράφηση και προστασία της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες.

    Η χαρτογραφούμενη Ποσειδωνία μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου, επιτυγχάνει άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο που δύναται να υπερβαίνει τα €10 δισ. ετησίως.

    Ωστόσο για να αντιληφθούμε λίγο για τι ακριβώς μιλάμε και να καταλάβουμε την αξία του προγράμματος, αξίζει να αναφέρουμε τι ακριβώς είναι η Ποσειδωνία. Καθώς όλοι την γνωρίζουμε, ωστόσο λίγοι ξέρουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

    Η Ποσειδωνία είναι είδος θαλάσσιου φυτού το οποίο συναντάται κατά κύριο λόγο στην Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι αυτά που εμείς λανθασμένα αποκαλούμε «φύκια». Και ο όρος είναι λανθασμένος καθώς τα φύκια προέρχεται από το φύκος, το οποίο δεν έχει καρπό, εν αντιθέσει με την Ποσειδωνία, η οποία έχει καρπούς σε σχήμα ελιάς, τα οποία αποκολλούνται από το φυτό, μεταναστεύουν μέσω της θάλασσας και κατοικούν σε άλλο μέρος του θαλάσσιου βυθού.

    Το πρόγραμμα

    Η Ποσειδωνία απαντάται σε μεγάλο μέρος των θαλασσών της Ελλάδας, σε βάθος 40-50 μέτρων (όπου φτάνει το φως του ήλιου) κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, όπου σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα.

    Για την υλοποίηση του προγράμματος, το Ίδρυμα Vodafone συνεργάζεται με το Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών, που αποτελεί το μεγαλύτερο διδακτικό και ερευνητικό πανεπιστημιακό εργαστήριο στον τομέα του στην Ελλάδα, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Παπαθεοδώρου.

    Λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά και λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας στις θάλασσες και στα λιμάνια της Ελλάδος, όπως η παράνομη αγκυροβόληση σκαφών αναψυχής, η μόλυνση των υδάτων κλπ, η Ποσειδωνία έχει υποχωρήσει αρκετά.

    Στόχος λοιπόν του προγράμματος είναι να χαρτογραφηθεί η Ποσειδωνία, αρχικά σε στρατηγικές περιοχές του Αιγαίου Πελάγους, ικανές να δώσουν στους ειδικούς την δυνατότητα ασφαλών αναγωγών για τον υπολογισμό του συνόλου της Ποσειδωνίας στον ελληνικό χώρο.

    Πρώτη στάση του προγράμματος στις Κυκλάδες είναι ο θαλάσσιος χώρος γύρω από τα νησιά της Σύρου και της Πάρου, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί για την άνοιξη η ερευνητική αποστολή στη θάλασσα της Μυκόνου και της Δήλου.

    Τα υποθαλάσσια αυτά δάση, ή λιβάδια Ποσειδωνίας, έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, αποτελώντας καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας του ελληνικού χώρου εκτιμάται ότι παράγουν 24 εκατ. τόνους οξυγόνου ετησίως, ενώ απορροφούν 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκρινόμενα με τα δάση του Αμαζονίου.

    Η ύπαρξη δε των λιβαδιών Ποσειδωνίας συμβάλλει στην προστασία της ελληνικής ακτογραμμής και των παραθαλάσσιων τοπίων της χώρας από το φαινόμενο της διάβρωσης.

    Επιπλέον, η χαρτογραφούμενη Ποσειδωνία μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου, επιτυγχάνει άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο που δύναται να υπερβαίνει τα €10 δισ. ετησίως.

    Διαβάστε επίσης:

    Πόσο κοστίζει η ασφάλεια για φυσικές καταστροφές

    Ασφαλιστικές: Το στοίχημα μετά τις πλημμύρες, οι αποζημιώσεις και οι επόμενες κινήσεις

    Φέσσας (Quest): Η «ναυαρχίδα» Unisystems με τα €520 εκατ. ανεκτέλεστο



    ΣΧΟΛΙΑ