• Business

    “Βλέπεις Νίκας”…Οι τράπεζες “κομπλάρουν” το deal;


    Παρότι η συμφωνία εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από την Chipita του Σπ. Θεοδωρόπουλου και την Impala του Δ.Βιντζηλαίου έχει γίνει αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι πιστώτριες τράπεζες (Eurobank-Alpha) δεν έχουν βρει, ακόμη, κοινή συνισταμένη.

    Κομβικό έτος αναμένεται να είναι το 2015 για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Τα γνωστά αλλαντικά… «Βλέπεις Νίκας, είναι Καλό» ενδέχεται να αλλάξουν και πάλι χέρια στο εγγύς μέλλον, εφόσον οι πιστώτριες τράπεζες δώσουν το πράσινο φώς και τις απαραίτητες εγκρίσεις.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ετών 59. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.
    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ετών 59. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.

    Η πρόταση εξαγοράς κατατέθηκε από τον ισχυρό άντρα της Chipita Σπ. Θεοδωρόπουλο, στα τέλη του Οκτώβρη 2014 και ήδη έχουν περάσει πάνω από 14 μήνες που δεν υπάρχει πρόοδος. Διάστημα ικανό για να τροφοδοτήσει που παρέχει τροφή σε κάθε είδους σενάρια για την τύχη της συμφωνίας.
    Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε καταθέσει στις τράπεζες μια συνδυαστική πρόταση για την εξυγίανση της βιομηχανίας η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε αύξηση κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ στη Νίκας την οποία θα κάλυπτε η Chipita και παράλληλα οι τράπεζες καλούνταν να συναινέσουν σε «κούρεμα» των δανείων της αλλαντοβιομηχανίας. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε «σύμμαχο» τον κ. Δ.Βιντζηλαίο, που ελέγχει τη βουλγαρική αλλαντοβιομηχανία Bella μέσω της επενδυτικής εταιρείας Impela.

    Δημήτρης Βιτζηλαίος, διευθύνων σύμβουλος της Impala Invest.
    Δημήτρης Βιτζηλαίος, διευθύνων σύμβουλος της Impala Invest.

    Τα οικονομικά μεγέθη της ΝΙΚΑΣ συρρικνώνονται διαρκώς. To 2004 o όμιλος είχε τζίρο 100 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014, δέκα χρόνια μετά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 56 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 13 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιοποιημένη λογιστική κατάσταση για το εννεάμηνο του 2015, ο όμιλος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 33 εκατ. ευρώ ενώ ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχονταν στα 77 εκατ.ευρώ, επί συνόλου υποχρεώσεων 102 εκατ.ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται 327 εργαζόμενοι.
    Τo story
    Ο οξυδερκής μάνατζερ Άγγελος Πλακόπητας, της Global Finance, εξαγοράσε την ΝΙΚΑΣ το 2003, από τον Παναγιώτη Νίκα, έναντι 60 εκατ. ευρώ, με προοπτική να την πουλήσει το αργότερο ως το 2008. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Γνωρίζοντες τον κλάδο αναφέρουν ότι και το deal με τον Αλέξανδρο Υφαντή της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας το 2010 βούλιαξε καθώς οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στο τίμημα.

    Άγγελος Πλακόπιτας, ετών 76. Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Global Finance. Στη φωτό με τον Θ.Φέσσα, πρόεδρο ΣΕΒ.
    Άγγελος Πλακόπιτας, ετών 76. Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Global Finance. Στη φωτό με τον Θ.Φέσσα, πρόεδρο ΣΕΒ.

    Το 2005 έμελε να είναι χρονιά ορόσημο για την πορεία της αλλαντοβιομηχανίας. Ο εντοπισμός από τον ΕΦΕΤ και η κατάσχεση από τη μονάδα της Θεσσαλονίκης πάνω από 8,5 τόνους ακατάλληλων αλλαντικών έκανε τους καταναλωτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους. Τότε άρχισε η πτώση των πωλήσεων , η εμφάνιση ζημιών, η αύξηση των δανείων και η βουτιά της μετοχής. Ο ανταγωνισμός (Creta Farms των αδελφών Δομαζάκη και την Υφαντής της οικογένειας Υφαντή) βρήκε πρόσφορο έδαφος με το λανσάρισμα νέων προϊόντων δίνοντας την χαριστική βολή στην ΝΙΚΑΣ.



    ΣΧΟΛΙΑ