• Business

    Βιτάλι Μπορίσοφ: Θεμελιώθηκε η επένδυση των 500 εκατ. στην Ελούντα

    Ο Βιτάλι Μπορίσοφ


    Με την κατασκευή της μαρίνας ξεκινά η υλοποίηση μιας επένδυσης που αποτελεί “ένα προσωπικό όνειρο” του Βιτάλι Μπορίσοφ, του επιχειρηματία που αποφάσισε να τοποθετήσει κεφάλαια ύψους 500 εκατομμυρίων και πλέον στην Ελούντα της Κρήτης.

    Το πεντάστερο θέρετρο της Elounda Hills της Mirum Hellas ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Σάββατο, οπότε και πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και η επίσημη έναρξη των εργασιών παρουσία κυβερνητικών εκπροσώπων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, μεταξύ των οποίων ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Μάξιμος Σενετάκης υφυπουργός Ανάπτυξης, ο Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, καθώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης, επί των ημερών του οποίου ως υπουργού Ανάπτυξης είχε προωθηθεί η επένδυση του Ισραηλινού επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιούταν και στη Ρωσία πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση

    Ο νυν υπουργός Εργασίας έκανε μάλιστα λόγο για τη χαρακτηρισμένη ως στρατηγική επένδυση, τονίζοντας πώς “θα συνδράμει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων» στο κομμάτι του τουρισμού, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία”.

    Από την πλευρά του, ο Βιτάλι Μπορίσοφ μίλησε για την επένδυση ως το “έργο της ζωής του”, αφού αυτό ξεκίνησε ως ιδέα πριν από 15 και πλέον χρόνια.

    Επιπλέον, επισήμανε πως το έργο θα προχωρήσει με σεβασμό προς το περιβάλλον και τηρώντας υψηλότατες προδιαγραφές, ώστε να ταιριάζει με το μοναδικό τοπίο που το περικλείει.

    Έως το 2026 τα πρώτα έργα

    Το resort θα εκτείνεται σε συνολική έκταση 950 στρεμμάτων με θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλο και “προορίζεται να αποτελέσει έναν από τους πιο διάσημους και φιλικούς προς το περιβάλλον πολυτελείς προορισμούς της Μεσογείου”.

    Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται πολυτελής μονάδα που θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της αμερικανικής 1Hotels 135 κλινών, συγκρότημα διαμερισμάτων, πολυτελείς κατοικίες, βοτανικός κήπος με αμπέλια και ελαιώνες, 11 εστιατόρια και καταστήματα λιανικής.

    Μετά τη μαρίνα, αναμένονται οι αδειοδοτήσεις και για τα υπόλοιπα έργα. Μέχρι το τέλος του 2023 θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για τα έργα υποδομής, όπως είναι η οδοποιία.

    Θυμίζουμε πως το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, αρχικά.

    Σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν 55.000 τ.μ. κτίρια, μαζί με το ξενοδοχείο, τις βίλες και τα διαμερίσματα, έτσι ώστε το ξενοδοχείο 1Hotels και αριθμός ιδιωτικών κατοικιών να παραδοθεί στους αγοραστές και χρήστες το 2026.

    Κατά την κατασκευή του έργου υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν πλέον των 1.200 ατόμων, ενώ με την πλήρη ανάπτυξη και των 5 φάσεων του έργου Elounda Hills, οι μόνιμες θέσεις εργασίας, κατά την διάρκεια της λειτουργίας, θα ανέλθουν τουλάχιστον στις 2.000.

    Η μαρίνα στο ναυτικό δρόμο των πολυτελών yachts

    Σε σχέση με τη μαρίνα στην οποία έπεσε ο θεμέλιος λίθος του έργου, θα έχει δυναμικότητα συνολικά 202 θέσεων ελλιμενισμού διαφόρων μεγεθών σκαφών, από τις οποίες οι 64 είναι μόνιμες και οι 138 εποχικές.

    Βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη του Άγιου Νικολάου και το θέρετρο με θέα στη Σπιναλόγκα και στην ακτογραμμή της Κρήτης, ενώ χωροθετήθηκε σε σημείο που βρίσκεται 40 λεπτά από το υφιστάμενο αεροδρόμιο του Ηρακλείου αλλά και το υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θα μπορεί να εξυπηρετεί και ιδιωτικά τζετ.

    Το 2026,  όταν θα ξεκινήσει να λειτουργεί το project, η Elounda Hills Marina θα αποτελέσει από τις πλέον σύγχρονες ιδιωτικές μαρίνες στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το γεγονός ότι η Κρήτη βρίσκεται στο δρόμο των mega yachts που πηγαίνουν από τη Μέση Ανατολή προς τη Μεσόγειο, δίνει στη μαρίνα το προνόμιο να διεκδικήσει μερίδιο αυτού του πελατολογίου που μέχρι τώρα εξυπηρετείται από τις υποδομές της Κύπρου, ακόμη και της Τουρκίας.

    Στόχος είναι επίσης να δημιουργηθεί ένας κόμβος θαλάσσιου τουρισμού με ιστιοπλοϊκό κέντρο και κέντρο yachting, δεδομένου ότι η νέα μαρίνα θα επικοινωνεί με τη μαρίνα Αγίου Νικολάου.

    Τη διαχείριση έχει αναλάβει, από κοινού με τη Mirum, η Camper & Nicholsons Marinas, από τα πιο γνωστά ναυτιλιακά brands.

    Διαβάστε επίσης:

    Η έκπτωτη «πριγκίπισσα»: Πρέσβειρα του ΟΗΕ, τραγουδίστρια και… μέλος εγκληματικής οργάνωσης

    Trade Estates: Ήθελε 62 εκατ. και μάζεψε τελικά 56,6 εκατ. ευρώ

    Βιτάλι Μπορίσοφ: Σε τροχιά εκκίνησης η επένδυση €500 εκατ. στην Ελούντα



    ΣΧΟΛΙΑ