• Business

    Viohalco: Δεν χρησιμοποιούμε πιστοποιητικά για αντισταθμίσεις εκπομπών άνθρακα- Είναι αθέμιτη πρακτική

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


     Οι θυγατρικές της Viohalco δεν χρησιμοποιούν ούτε προτίθενται να χρησιμοποιήσουν, στο εγγύς μέλλον, πιστοποιητικά άνθρακα για να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους προκειμένου να παρουσιάσει χαμηλότερο καθαρό επίδραση άνθρακα των λειτουργιών τους.

    Τα πιστοποιητικά άνθρακα πωλούνται στην Εθελοντική αγορά άνθρακα, και προέρχονται από τον υπολογισμό μείωσης εκπομπών που προκαλούν με τη δημιουργία τους.

     Όπως αναφέρει η εταιρεία, στον Ετήσιο Απολογισμό της για το 2023, για τις θυγατρικές της Viohalco, η χρήση αντισταθμίσεων άνθρακα είναι ένα μακροπρόθεσμο σενάριο το οποίο αναφέρεται σε εκπομπές που μπορεί να μην είναι δυνατό μετριάζονται εντός ενός χρονικού πλαισίου. Για την εταιρεία, όμως  οι αντισταθμίσεις άνθρακα μπορεί να είναι μόνο μια βιώσιμη επιλογή όταν υπάρχει εναρμονισμένη, διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία και κοινό νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη βασίζουν τους ισχυρισμούς τους και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους.
    Επί του παρόντος, η χρήση αντισταθμίσεων άνθρακα θεωρείται από τη Viohalco και τις θυγατρικές της  αθέμιτη εμπορική πρακτική που μπορεί δυνητικά να παραπλανήσει τους καταναλωτές όταν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι δε βασίζεται στις πραγματικές επιπτώσεις του κύκλου ζωής του προϊόντος.
    Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η χρήση αντισταθμίσεων δεν θεωρείται επί του παρόντος, για την εταιρεία,  εργαλείο απανθρακοποίησης.

    Για τις θυγατρικές της Viohalco η έμφαση δίνεται πάντα στον πραγματικό μετριασμό  των εκπομπών άνθρακα από τη λειτουργία τους έμμεσων και άμεσων, δηλαδή από τη δραστηριότητά τους, από την κατανάλωση ενέργειας και από την εφοδιαστική αλυσίδα. (Πεδία 1, 2 και 3). Οι θυγατρικές της Viohalco έχουν πλήρως χαρτογραφήσει τις εκπομπές τους, τόσο τις λειτουργικές όσο και από την αλυσίδα αξίας (από όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των εκπομπών σε όλη τη Viohalco).

    Οι μετατοπίσεις άνθρακα δεν πρέπει να είναι θεωρείται ως υποκατάστατο για τον μετριασμό των εκπομπών. Ενώ μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων των εκπομπών που δεν μπορούν να αποφευχθούν, πρέπει να δοθεί έμφαση μείωση των εκπομπών μέσω της ενεργειακής απόδοσης, σε ευρεία κλίμακα ανάπτυξη ΑΠΕ, και με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογίες που θα μεταμορφώσουν τους τομείς της οικονομίας που  έχουν υψηλές εκπομπές   όπως η παραγωγή τροφίμων και ορυκτών, οι μεταφορές κ.λπ.
    Για τη Viohalco, είναι πρόβλημα  η ποιότητα και η αξιοπιστία των αντισταθμίσεων άνθρακα στην αγορά. Η έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας
    σε ορισμένα έργα αντιστάθμισης  δημιουργεί μια αβεβαιότητα για το εάν η μείωση των εκπομπών που υπόσχονται   πράγματι πραγματοποιείται. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει  ώστε να απαιτείται από μια θυγατρική της Viohalco να αναθεωρήσει τους υπολογισμούς για τις εκπομπές της, χρόνια αργότερα, με καταστροφικές συνέπειες για την αξιοπιστία της.

    Επιπλέον, επικρατεί  έλλειψη διαφάνειας για το εάν ορισμένα από τα έργα αντιστάθμισης μπορεί να έχουν άλλα περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως στη φύση έργα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα γηγενείς πληθυσμούς.
    Σημειώνει επίσης, ότι υπάρχει ο κίνδυνος με  τη χρήση αντισταθμίσεων άνθρακα να δημιουργείται η αίσθηση ότι ο στόχος επιτυγχάνεται, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες μετριασμού για μείωση εκπομπών.
    Ακόμη μια πρόκληση είναι η δυσκολία να προσδιοριστεί αν επιτυγχάνεται η αρχή της προσθετικότητας και η αξία των έργων αυτών,  που σηµαίνει ότι είναι συχνά αμφίβολο εάν  τα έργα που γίνονται για αντιστάθμιση εκπομπών  θα πείσουν εταιρείες  να αγοράσουν αυτές τις αντισταθμίσεις.  Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστεί η προσθετικότητα, δηλαδή ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των έργων, ειδικά όταν αφορούν τη φύση, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.
    Τέλος, σημειώνει, ότι υπάρχει παντελής έλλειψη τυποποίησης στο αγορά αντιστάθμισης άνθρακα, η οποία είναι από τη φύση της περίπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαφορετικές μεθοδολογίες και όχι μία, διεθνής, γενικώς αποδεκτή μεθοδολογία υπολογισμού που θα
    εξακριβώσει τόσο τους αγοραστές αυτών των συμψηφισμών όσο και αυτούς που εμπιστεύονται  την αξιοπιστία  τους.



    ΣΧΟΛΙΑ