• Business

    ΒΕΑ: Ζητά την άμεση απόσυρση της ρύθμισης για δημιουργία Υπηρεσίας ΓΕΜΗ από το ΤΕΕ

    ΒΕΑ: Δυσβάστακτη η εκτόξευση του κόστους ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.


    Την άμεση απόσυρση των δύο άρθρων 189 και 190 στο Γ΄ Κεφάλαιο του προωθούμενου σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό και απλοποίηση των Δημοσίων Συμβάσεων, ζητάει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του, στην αιφνιδιαστική ρύθμιση που επιτρέπει τη σύσταση Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

    Πρόκειται για διατάξεις που έφερε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τα Επιμελητήρια, που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ.

    Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι από τη γενική διατύπωση των διατάξεων θα προκύψουν άμεσα σημαντικά προβλήματα και αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη και καθολική λειτουργία του Εμπορικού Μητρώου.

    Όπως αναφέρει το ΒΕΑ, επί σειρά ετών, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα Επιμελητήρια – Μέλη της, έχουν επενδύσει οικονομικά και με πολύχρονη εργασία του προσωπικού τους, στην ολοκλήρωση και στη σωστή λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ, χωρίς ακόμη να έχουν τακτοποιηθεί πλήρως επιμέρους εκκρεμότητες του θεσμικού πλαισίου.

    Εν μια νυκτί, το οικονομικό επιτελείο, επιχειρεί να αλλάξει το ουσιαστικό περιεχόμενο του Εμπορικού Μητρώου, προκαλώντας σύγχυση τόσο στις υπόχρεες επιχειρήσεις τεχνικών έργων, όσο και στις λειτουργίες – υπηρεσίες, όπως οι τοπικές Υ.Γ.Ε.ΜΗ και ΥμΣ.

    Ο πρόεδρος Π. Ραβάνης, απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδ. Γεωργιάδη, τονίζει:

    “Στο πλαίσιο της θετικής μέχρι σήμερα συνεργασίας μας και ανταπόκρισής σας στις παρεμβάσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ζητάμε την άμεση απόσυρση των επίμαχων άρθρων, για να αποφευχθεί:

    – η πολυδιάσπαση του Γ.Ε.ΜΗ,
    – η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ
    – η πλημμελής εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και
    – η δυσχέρεια στην κατάταξη των μικτών επιχειρήσεων κατά ΚΑΔ”.



    ΣΧΟΛΙΑ