• Business

    Η UBS προειδοποιεί: Ετοιμαστείτε για κραχ

    ubs


    Άσχημα τα μαντάτα από τη UBS καθώς o ελβετικός κολοσσός προειδοποιεί πως το ρίσκο για ένα μεγάλο κραχ στις μετοχές μεγαλώνει επικίνδυνα. Η εποχή του φτηνού χρέους και της υπέρ του δέοντος ρευστότητας φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η ομάδα αναλυτών από τη UBS της οποίας ηγείται ο Paul Winter, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ρευστό για να ενισχυθούν τα εταιρικά κέρδη.

    Όσο τα κέρδη πέφτουν, τόσο μειώνεται και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μετοχές, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί είτε σε ένα κραχ είτε σε μια διόρθωση, μια διαδικασία που προκαλεί μια πιο αργή και λιγότερο επίπονη πτώση στις τιμές των μετοχών.

    Η UBS σημειώνει ότι “το 77% των μετοχικών κραχ καθοδηγούνται από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων” και οι περισσότερες εταιρείες αναμένεται να απογοητεύσουν τις αγορές στο μέλλον. Η UBS αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “Πιστεύουμε ότι θα γίνουμε μάρτυρες του τέλους ενός κύκλου. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των κερδών είναι επίπεδοι και η χρηματιστηριακή αγορά δέχεται ολοένα και πιο ισχυρό πλήγμα. Ιδιαίτερα, όσον αφορά το ρίσκο, ο συστημικός κίνδυνος αυξάνεται και ο δείκτης Economic Policy Uncertainty έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά”.

    Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται το πώς έχουν τα πράγματα:

    UBS2

    Η UBS έχει πει ότι οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και τα εξίσου χαμηλά επιτόκια έχουν στρέψει τους επενδυτές στις μετοχές έτσι ώστε να εξασφαλίσουν κάποια κέρδη από τις επενδύσεις τους. Όμως αυτό έχει οδηγήσει σε μια διαστρέβλωση του πώς και πόσο προσμετράται οικονομικά ο κίνδυνος στις μετοχές.

    “Γενικά οι μετοχές, διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, κάτι που βγάζει νόημα αν δει κανείς πού έχουν φτάσει οι αποδόσεις των ομολόγων, παρόλα αυτά, δε φαίνεται να προσμετράται ο κίνδυνος σε macro επίπεδο ο οποίος παρατηρείται στο χρηματιστήριο”, τονίζουν οι αναλυτές της UBS.

    “Σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα του παράγοντα macro και του ρίσκου που διακρίνει τη συστημική και οικονομική πολιτική, θα πρέπει να αναμένουμε αυξημένα επίπεδα μεταβλητότητας στην αγορά μετοχών”, συνέχισαν οι αναλυτές στο note προς τους πελάτες.

    Η αστάθεια της οικονομικής πολιτικής έκανε ράλι φέτος, με τις πολιτικές κρίσεις σε Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τις περιπέτειες της κινεζικής οικονομίας.

    Το παρακάτω διάγραμμα είναι χαρακτηριστικό:

    UBS3

    Το note των αναλυτών προς τους πελάτες αντανακλά επίσης και όσα ισχυρίστηκε ο Ray Dalio, ένας από τους μεγαλύτερους hedge fund managers στον κόσμο και ιδρυτής του fund Bridgewater Pure Alpha (που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 82 δισ. δολαρίων). Ο Dalio υποστήριξε πρόσφατα ότι το 75ετές ράλι των ομολόγων φτάνει στο τέλος του και το τέλος αυτό θα είναι πολύ άσχημο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ta-elpe-agorazoun-argo-apefthias-apo-tous-rosous-tis-rosneft-stis-300000-evro-ofelos/70249



    ΣΧΟΛΙΑ