• Business

    UBS: Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε την άνοδο του ευρώ


    Περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένει για τους επόμενους 12 μήνες η UBS, μία εκτίμηση που θεωρητικά φέρνει “πονοκέφαλο” τόσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που βλέπει τους στόχους της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να απειλούνται από μία “πηγή αβεβαιότητας”, όσο και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ζώνη του ευρώ, αφού το ισχυρό ευρώ πλήττει την κερδοφορία τους, αν και η UBS εμφανίζεται καθησυχαστική ότι οι συνέπειες του ισχυρού ευρώ θα εξισορροπηθούν από άλλους παράγοντες.

    Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, και με δεδομένο ότι η αρχή του τέλους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι προ των πυλών, το ευρώ (που ήδη από τις αρχές του 2018 έχει αυξηθεί κατά 4% έναντι του δολαρίου) αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,30 μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

    Ωστόσο, η επίδραση του ισχυρού ευρώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν προβλέπεται να είναι και τόσο ισχυρή. Σύμφωνα με την UBS, η ανατίμηση του ευρώ είναι κυρίως σε σχέση με το δολάριο και λιγότερο σε σχέση με τα άλλα νομίσματα (π.χ. μόλις 0,3% έναντι της λίρας Αγγλίας), και αυτό δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης, εφόσον λιγότερο από το 15% των εξαγωγών της Ευρωζώνης κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.

    Παράλληλα, η ισχυρή απόδοση της οικονομίας της Ευρωζώνης αποτελεί αντίβαρο στο “ακριβό” ευρώ που θα ευνοήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στα χρηματιστήρια. Μάλιστα, η UBS διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για κερδοφορία της τάξεως του 10% για τις εταιρείες της Ευρωζώνης το 2018, εκτιμώντας πως μπορεί το 2018 να μην είναι τόσο… γιορτινό όσο το 2017, όμως υπάρχουν θετικές προοπτικές.

    Η UBS στέκεται εξάλλου στην εκρηκτική άνοδο του δείκτη Citi Economic Surprise της Ευρωζώνης από τις 6,6 μονάδες τον Αύγουστο του 2017, στις 58 μονάδες σήμερα, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φοβούνται ορισμένοι με την ενδυνάμωση του ευρώ.

    Euro

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:HSBC: Ποιοι αγόρασαν τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Capital controls: Περαιτέρω χαλάρωση από 1η Φεβρουαρίου-Το νέο όριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Fitch: Τι θα κρίνει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ