• Business

    Twitter: Από τις 28/4 “τιμωρεί” τα fake news


    Tα fake news κυνηγάει το Twitter καθώς η πλατφόρμα αναλαμβάνει την ευθύνη να αποτρέψει τις απειλές για την ακεραιότητα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ινδία και Ευρώπη.

    Ειδικότερα, το Twiiter από αύριο για την Ινδία και από τις 28/4 για την Ευρώπη δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες  να το αναφέρουν όταν πιστεύουν ότι διαβάζουν ψευδείς πληροφορίες  και έτσι να επισημαίνουν την παραπληροφόρηση ή ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον τρόπο εγγραφής των ψηφοφόρων, ψεύτικες ημερομηνίες λήψης αποφάσεων και παραπλανητικές πληροφορίες εγγραφής.

    “Θέλουμε να αποτρέψουμε όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μας για να χειραγωγήσουμε ή να διαταράξουν τις εκλογές, μεταξύ άλλων μέσω της διανομής ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με την εκλογική διαδικασία ή πότε ή πώς να ψηφίσουμε”, ανέφερε το Twitter για το θέμα.

    Το Twitter βρίσκεται υπό την  πίεση των Βρυξελλών για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, αυξάνοντας τους κανόνες διαφάνειας για τη διαφήμιση  σε ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση και η αλλαγή του κλίματος κατά την προετοιμασία των ευρωπαϊκών εκλογών.

    Παράλληλα με την Google και το Facebook, η πλατφόρμα έχει προσυπογράψει έναν εθελοντικό “κώδικα δεοντολογίας” της ΕΕ που αποσκοπεί στην προστασία της ακεραιότητας της πανευρωπαϊκής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τον κώδικα, οι πλατφόρμες πρέπει να παρέχουν τακτικές ενημερώσεις ανά δεκαπενθήμερο σχετικά με τις ενέργειές τους για την κατάργηση πλαστών λογαριασμών.

    Όπως αναφέρουν οι FT, “το Twitter έδωσε στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν εναντίον spam και ψεύτικων λογαριασμών, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για αυτές τις ενέργειες και πώς σχετίζονται με τη δραστηριότητα στην ΕΕ”, ανέφερε η Επιτροπή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. “Το Twitter δεν αναφέρθηκε σε καμία ενέργεια για να βελτιώσει τον έλεγχο των τοποθετήσεων διαφήμισης ή να παράσχει οποιεσδήποτε μετρήσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις του σε αυτόν τον τομέα”.

    Εκλογές στην Ινδία και ο μηχανισμός αναφορών

    Η εκλογή της Ινδίας είναι η μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση στον κόσμο, με ψηφοφόρους 900 εκατομμυρίων και εκεί θεωρείται μεγάλη η απειλή της διάδοσης ψευδών πληροφοριών μέσω Twitter και πιο έντονη από ό, τι στην ΕΕ, όπου 28 χώρες θα διεξαχθούν από τις 23-26 Μαΐου.

    Αφού επισημανθούν από τους χρήστες, τα ψεύτικα tweets θα περάσουν από τους μηχανισμούς αναφοράς του Twitter για να κρίνουν αν παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας και απαιτούν κατάργηση. Λογαριασμοί που διαπιστώθηκε ότι συστηματικά δημοσιεύουν εκλογική παραπληροφόρηση μπορεί επίσης να ανασταλούν.

    Το Twitter δήλωσε ότι ο μηχανισμός υποβολής αναφορών θα συνεχιστεί και σε άλλες εκλογές που θα εμφανιστούν το 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ