• Business

    Η Tullow Oil επικαλείται ανωτέρα βία, αλλά ο John Fredriksen δεν πείθεται

    John Fredriksen

    John Fredriksen, εφοπλιστής Ship Finance International


    Καθόλου δεν άρεσε στον Δανό μεγιστάνα John Fredriksen η απόφαση της πετρελαϊκής Tullow Oil να ακυρώσει το συμβόλαιο ναύλωσης του ημιβυθιζόμενου πλοίου West Leo, έναντι 605.000 δολαρίων ημερησίως, επικαλούμενη ανωτέρα βία.

    Το εν λόγω πλοίο της Seadrill Partners (εταιρείας που υποστηρίζεται από τον Fredriksen), του οποίου η ναύλωση στην Tullow Oil βάσει συμβολαίου ισχύει μέχρι τον Ιούνιο του 2018, επιχειρούσε το τελευταίο διάστημα σε αναπτυξιακό project ανοιχτά της Γκάνα, στη δυτική Αφρική. Ωστόσο, η Tullow υποστηρίζει ότι το project αυτό επηρεάζεται από μία συνοριακή διαμάχη μεταξύ της Γκάνα και της Ακτής Ελεφαντοστού, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της διαιτησίας στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πλαίσιο της οποίας έχει επιβληθεί moratorium στην εξόρυξη πετρελαίου.

    Όμως η Seadrill Partners δεν πείθεται από τους ισχυρισμούς της Tullow. «Ασχέτως με το αν αυτό είναι ορθό, τα επιπρόσθετα κοιτάσματα εντός της Γκάνα στα οποία προηγουμένως επιχειρούσε το West Leo βάσει του συμβολαίου, δεν υπόκεινται σε τέτοιες διαδικασίες διαιτησίας», υποστηρίζει η Seadrill Partners, σύμφωνα με την οποία η Tullow ισχυρίζεται ότι το moratorium ισχύει και για τα άλλα κοιτάσματα, όμως «χωρίς καμία ικανοποιητική τεκμηρίωση».

    «Η Seadrill Partners πιστεύει ακράδαντα πως οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για έναν ισχυρισμό ανωτέρας βίας δεν υπάρχουν», σχολιάζει η εταιρεία, και διαμηνύει πως θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/piter-georgiopoulos-giati-anavlithike-gia-defteri-fora-afxisi-kefaleou-tis-genco/79156



    ΣΧΟΛΙΑ