• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Α. Τσιριγάκης – Γ. Συλλάνταβος: Έτσι συγκέντρωσαν 66,8 εκατ. δολ. από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    hanjin


    Κεφάλαια 66,8 εκατ. δολαρίων συγκέντρωσαν ο Άκης Τσιριγάκης και ο Γιώργος Συλλάνταβος από τη δημόσια προσφορά που πραγματοποίησαν για την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας Stellar Acquisition III, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Πρόκειται για μία εταιρία ειδικού σκοπού (Special Purpose Acquisition Companies-SPAC), που αντλεί κεφάλαια με στόχο να τα επενδύσει σε κάποιο τομέα της ναυτιλίας, είτε αγοράζοντας πλοία είτε εξαγοράζοντας μια εταιρεία η οποία θα συγχωνευτεί με την SPAC.

    Οι συγκεκριμένες εταιρίες είναι γνωστές και ως εταιρίες «λευκής επιταγής», καθώς δεν είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο αλλά γενικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μη γνωρίζουν που επενδύουν τα χρήματά τους γι’ αυτό και θεωρείται ότι εκδίδουν «λευκή επιταγή».

    Η Stellar Acquisition III πούλησε 6,5 εκατ. μονάδες (units) στην τιμή των 10 δολαρίων έκαστη, ενώ οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στην Nasdaq Capital Market με το σύμβολο STLR. Κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε μία μετοχή της εταιρίας και ένα warrant με το οποίο ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αγοράσει άλλη μία μετοχή στα 11,5 δολάρια.

    Επιπλέον 7,5 εκατ. warrants της Stellar απέκτησαν η εταιρία Dominium Investments του Άκη Τσιριγάκη και η Firmus Investments του Γιώργου Συλλάνταβου, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

    Τα δύο στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς έχουν εμπειρία στις εταιρίες ειδικού σκοπού, καθώς έχουν και στο παρελθόν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις. Συγκεκριμένα, είχαν ιδρύσει την Star Maritime, η οποία στη συνέχεια συγχωνεύτηκε και μετεξελίχθηκε στη Star Bulk Carriers, καθώς και την Nautilus Marine Acquisition, η οποία στη συνέχεια πούλησε τα πλοία της στη DryShips.

    Το ποσό των 66,8 εκατ. δολαρίων που συγκέντρωσε η Stellar, αν και δεν έχει γίνει γνωστό από τους ιδρυτές της πως θα αξιοποιηθεί, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι διατεθούν για εξαγορές, συγχωνεύσεις ή άλλες συμφωνίες, με έμφαση στην αγορά του ξηρού φορτίου.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι με τον ίδιο τρόπο -μέσω SPAC- ίδρυσε τις εταιρίες της και η Αγγελική Φράγκου, η οποία επένδυσε σε εταιρία ειδικού σκοπού και τη χρησιμοποίησε για να εξαγοράσει την  International Shipping Enterprises Inc. Στη συνέχεια, με τα χρήματα που συγκέντρωσε προχώρησε στην εξαγορά της Navios.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/piter-livanos-agora-metochon-tis-gaslog-protini-jefferies-group/69204



    ΣΧΟΛΙΑ