• Business

    Τρόμος στην αγορά: Φόβοι για blackout στις εισαγωγές από Κίνα – Αγωνία για τις εταιρείες ένδυσης

    coronovirus


    Έντονη ανησυχία επικρατεί στον εμπορικό κόσμο στην Ελλάδα, για τις συνέπειες ντόμινο που μπορεί να έχει η κατάσταση στην Κίνα, με το φόβο του κοροναϊού να εξαπλώνεται πολύ γρηγορότερα από τον ίδιο τον ιό και τα αυστηρά  μέτρα ασφαλείας στην Κίνα να επηρεάζουν την παραγωγικότητα και το εμπόριο.

    Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για το μέγεθος που μπορεί να λάβει το πρόβλημα, κυρίως για τις παραδόσεις μετά το Πάσχα, και από τώρα  οι εταιρείες του κλάδου εξετάζουν τις επιλογές τους. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν ανησυχούν για το επόμενο δίμηνο αλλά για τους επόμενους μήνες ειδικά αν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα.

    Κύκλοι της αγοράς, αναφέρουν ότι μπορεί να παρουσιαστούν ελλείψεις σε επώνυμα προϊόντα στην ελληνική αγορά, που έχουν ήδη παραγγελθεί αλλά δεν έχουν παραδοθεί, καθώς επικρατεί ένα κομφούζιο στην αλυσίδα προμήθειας, κυρίως ειδών ένδυσης  από τα εργοστάσια στην Κίνα μέχρι την παράδοσή τους στην Ελλάδα (και φυσικά και στις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη).

    Στην Κίνα παράγεται το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ρούχων

    Και καθώς η Κίνα συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής καταναλωτικών ειδών και ειδών ένδυσης και υπόδησης, των μεγάλων πολυεθνικών αλλά και των non name προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, επικρατεί αναστάτωση και αναζητούνται λύσεις για να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι παραγγελίες.

    Το πρόβλημα αναφέρει χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος του εμπορικού κόσμου, εντοπίζεται τόσο στην παραγωγή προϊόντων όσο και στην έγκαιρη μεταφορά τους από τα λιμάνια. “Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, μετά την λήξη της εορταστικής περιόδου για την κινέζικη Πρωτοχρονιά, όταν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γυρίσουν στις δουλειές τους.

    Δεν ξέρουμε αν τα εργοστάσια θα ανοίξουν ή θα παραταθεί η αργία,  πόσοι θα γυρίσουν, αν θα γυρίσουν  ή θα μείνουν να προφυλαχθούν στα σπίτια τους.

    Σε αυτή την περίπτωση, θα δημιουργηθούν, ελλείψεις  στην παραγωγή προϊόντων, ειδικά στα πιο καλοκαιρινά και θα σημειωθούν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις που αναμένουν τις παραγγελίες τους. Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί στην αγορά μετά το Πάσχα αλλά θα εξαρτηθούν πολλά από τις διαστάσεις που θα πάρει τις επόμενες εβδομάδες”, εξηγεί το ίδιο στέλεχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    “Ενδεχομένως θα υπάρξει πρόβλημα αθέτησης συμβολαίων”

    Άλλη πηγή αναφέρει: “Το μέγεθος του προβλήματος εξαρτάται από το χρόνο που θα κρατήσει η σημερινή κατάσταση. Ουσιαστικά μιλάμε για δύο διαφορετικά προβλήματα. Το ένα είναι το άμεσο και αφορά τη σαιζόν άνοιξη καλοκαίρι, για όσες εταιρείες δεν έχουν ήδη παραλάβει τα αποθέματά τους. Γιατί πολλές εταιρείες παραγγέλνουν και παραλαμβάνουν νωρίς και αυτών τα προϊόντα είναι ήδη στα λιμάνια οπότε δεν θα επηρεαστούν άμεσα.

    Πολλές όμως εταιρείες που τώρα περιμένουν να παραλάβουν είναι πολύ πιθανό, με κλειστά τα εργοστάσια να μην προμηθευτούν  εγκαίρως και….να βρεθούν να έχουν προπληρώσει για παραγγελίες που είναι άγνωστο πότε θα εκτελεστούν. Το δεύτερο πρόβλημα είναι το μακροπρόθεσμο και αφορά τη σαιζόν φθινόπωρο χειμώνας, που κανονικά παραλαμβάνεται το καλοκαίρι, αλλά παράγεται αυτή την περίοδο.

    Αν λοιπόν υπάρχει πρόβλημα τον επόμενο μήνα στα εργοστάσια της Κίνας, θα υπάρξει πρόβλημα στις παραγγελίες της που ακόμη δεν έχουν παραχθεί. Ενδεχομένως υπάρχει και πρόβλημα αθέτησης συμβολαίων, για κάποιους που μπορεί να έχουν παραγγείλει κάποιες ποσότητες προϊόντων που τελικά δεν θα μπορούν να παραχθούν. Ωστόσο μέχρι τότε μπορεί να έχουν βρεθεί και λύσεις.”.

    Ταυτόχρονα, καθώς υπάρχει πλέον εικόνα του μεγέθους του προβλήματος αναζητούνται λύσεις. Οι πολυεθνικές εταιρείες, επιχειρούν να μεταφέρουν παραγγελίες από τα εργοστάσια στην Κίνα, σε άλλες περιοχές όπως το Μπαγκλαντές, η Τουρκία ή τα Βαλκάνια, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή προϊόντων κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις διεθνείς πωλήσεις τους του επομένου εξαμήνου. “Αναζητούνται εναλλακτικά σενάρια και τρόποι να αποφευχθεί το πρόβλημα, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία”.

    Τι λένε Πλαίσιο, Φουρλής, Elmec

    Εκτός από την ένδυση, προϊόντα από Κίνα εισάγουν και οι μεγάλες εμπορικές εταιρείες Φουρλής, Πλαίσιο και Elmec, οι οποίοι ωστόσο ήταν καθησυχαστικοί σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίδραση στην τροφοδοσία των καταστημάτων τους. Από τη Φουρλής, σημειώνεται, ότι η ΙΚΕΑ τροφοδοτείται από τις αποθήκες του ομίλου στην Ευρώπη και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. ‘

    Οσον αφορά την  Intersport, το 20% των προϊόντων της προέρχεται από την Κίνα, αλλά για τους επόμενους μήνες, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση των παραγγελιών, αφού έχουν γίνει από νωρίς και βρίσκονται ήδη στο δρόμο. “Δεν ξέρουμε, σημειώνεται, τί μπορεί να συμβεί μελλοντικά, αν το πρόβλημα πάρει διαστάσεις επηρεάζοντας τις παραδόσεις που θα πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι, αλλά ακόμη είναι νωρίς να πούμε”, τονίζει εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Αντίστοιχα, από το Πλαίσιο, που μέρος των προϊόντων και των εξαρτημάτων εισάγεται από την Κίνα, τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα, οι παραγγελίες εκτελούνται κανονικά, καθώς  οι μονάδες που παράγουν τα προϊόντα για την εταιρεία,βρίσκονται σε επαρχίες της Κίνας που δεν έχουν επηρεαστεί όπως οι Σεντζεν και οι Κοντζούν.

    Από την Elmec σημειώνεται ότι  όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το Φεβρουάριο, αν και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο επόμενο δίμηνο, αφού μόνο  ένα εργοστάσιο έχει ενημερώσει ότι θα έχει κάποια καθυστέρηση.

    Για τη σαιζόν άνοιξη – καλοκαίρι, που έχουν γίνει παραγγελίες από τον Ιούνιο, τα προϊόντα έχουν ήδη παραχθεί και βρίσκονται στο δρόμο ή έχουν παραδοθεί. “Το ερώτημα είναι τί θα γίνει με τις επόμενες παραδόσεις, κάτι που εξαρτάται από το  αν η ανησυχία παραταθεί τις επόμενες εβδομάδες και τα εργοστάσια παραμείνουν κλειστά για πολλές ημέρες ακόμα ,  γιατί τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή που φορτώνεται και έρχεται”.



    ΣΧΟΛΙΑ