• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τρεις οικογενειακές επιχειρήσεις που βγάζουν δισεκατομμυριούχους

    • Bloomberg

    (από αριστερά) Marina Giori-Swarovski, Gilles Martin και Anthony Bamford


    Η άνθιση της αγοράς πολυτελών ειδών και η αύξηση της ζήτησης για κατασκευαστικά μηχανήματα και εργαστηριακές υπηρεσίες δημιούργησαν τρεις ακόμη Ευρωπαίους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι κατέχουν ποσοστά στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

    Οι περιουσίες της Marina Giori-Swarovski, μέτοχου της εταιρείας κρυστάλλων Swarovski, ο Mark Bamford, ο μικρότερος γιος του ιδρυτή της βρετανικής επιχείρησης JCB Service, που κατασκευάζει μηχανήματα και εκσκαφείς, καθώς και ο Gilles Martin, ο οποίος ελέγχει το γαλλικό κολοσσό Eurofins Scientific, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των τροφίμων, των φαρμακευτικών και περιβαλλοντικών εργαστηριακών δοκιμών, είδαν τις περιουσίες τους να ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Περισσότεροι από 20 δισεκατομμυριούχοι έχουν προέλθει από ευρωπαϊκές οικογένειες τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires, συμπεριλαμβανομένων εννέα από τις γερμανικές οικογένειες Quandt και Reimann, δύο από την οικογένεια Prada της Ιταλίας, επτά από τις οικογένειες Hoffmann και Oeri της Ελβετίας και τρεις από την οικογένεια Kirk Kristiansen της Δανίας, η οποία έχει τα πασίγνωστα παιχνίδια Lego.

    Η εμφάνισή τους συνδέεται με μία ευρύτερη ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Τρισεκατομμύρια ευρώ

    Οι εταιρείες που εκπροσωπούνται από ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις με έδρα τις Βρυξέλλες έχουν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύρια ευρώ έσοδα και αποτελούν το 9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Οι εταιρείες ελέγχονται συχνά μέσω offshore που έχουν την έδρα τους σε περιοχές όπως οι Βερμούδες και του Λουξεμβούργο. Ορισμένοι προτιμούν οι εταιρείες και οι λειτουργίες τους να διέπονται από μεγαλύτερη διαφάνεια δείχνοντας καλή θέληση και αναζητώντας την αποδοχή της οικονομικής κοινότητας και των κυβερνήσεων, αναφέρει ο Σουηδός οικονομολόγος Goran Grosskopf, ο οποίος παρέχει συμβουλές σε ορισμένες οικογενειακές δυναστείες στην Ευρώπη. Τέτοιες επιχειρήσεις πιθανότατα δεν αποκαλύπτουν δημοσίως στοιχεία ιδιοκτησίας, είπε.

    “Οι οικογένειες προτιμούν να μην δημοσιοποιούν τις πληροφορίες αυτές εξαιτίας του ανταγωνισμού, της φορολογίας αλλά για λόγους ασφαλείας” ανέφερε ο Grosskopf. “Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Η συμβολή που παρέχουν οι επιχειρήσεις αυτές είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας. “

    Το σπίτι στο νησί Barbados

    Ο Mark Bamford, 62 ετών, είναι διευθυντής πέντε θυγατρικών της JCB, της μεγαλύτερης βιομηχανίας στον χώρο των κατασκευαστικών μηχανημάτων στην Ευρώπη, με έδρα το  Rocester, της Αγγλίας. Κληρονόμησε τουλάχιστον το 25% του ομίλου μετά το θάνατο του πατέρα του το 2001.

    Η JCB εμφάνισε έσοδα 2,7 δισ. λίρες (4,3 δισ. δολάρια) το 2012, καθώς διπλασίασε τις πωλήσεις της στην Αφρική και αύξησε κατά 20% τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ.

    Η εταιρεία συνδέεται και με τον 67χρονο αδελφό του Mark, Anthony Bamford, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου σε αυτήν από το 1975. Ο Anthony είναι κάτοχος ενός super yacht, διαθέτει σπίτι στο νησί Barbados, ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ τον έστεψε ιππότη το 1990.

    Sir Anthony Bamford

    Η διαθήκη

    Ο Mark διατηρεί χαμηλότερο προφίλ. Εργάζεται στην εταιρεία από το 1969 και βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο πέντε θυγατρικών της JCB. Τα δύο αδέλφια έχουν τον έλεγχο της επιχείρησης μέσω δύο εταιρειών που έχουν έδρα στις Βερμούδες -τις AB Bermuda Trust One και MB Bermuda Trust One – που δημιούργησε ο πατέρας τους το 1996, όταν πέρασε το μισό της JCB στους γιους του.

    Όταν πέθανε το 2001, στη διαθήκη του άφησε το άλλο μισό της επιχείρησης ισομερώς στους δύο γιους του. Ωστόσο έκανε δικαιούχο του εισοδήματος από τις μετοχές την επί σειρά ετών ερωμένη του, Jayne Ellis.

    Jayne Ellis

    Οι Bamfords κινήθηκαν νομικά και προσέβαλαν τη διαθήκη, αλλά κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Ellis. Ο Anthony Bamford τον Μάιο του 2005 δήλωσε ότι “η εταιρεία συνεχίζει να ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια Bamford”.

    Τα ακριβή ποσοστά που κατέχουν στην εταιρεία τα δύο αδέλφια δεν είναι γνωστά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Antony έχει το 75% λόγω του επιχειρησιακού ελέγχου που έχει στην εταιρεία, ενώ στο Mark ανήκει 25% που έλαβε από τη διαθήκη του πατέρα του το 2001.

    Ο ιδρυτής της Eurofins

    Ο Gilles Martin είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurofins Scientific Group SE, ενός γαλλικού παρόχου υπηρεσιών εργαστηρίων που μετακόμισε την έδρα του στο Λουξεμβούργο το 2012. Η οικογένεια Martin ελέγχει το 43% των μετοχών της επιχείρησης μέσω της οικογενειακής εταιρείας Αnalytical Bioventures SCA.

    Ο Μartin κατέχει το 67,5% αυτής της ιδιοκτήτριας εταιρείας, με το μερίδιο του να εκτιμάται στα 1,1 δισ. δολάρια.  Ο ίδιος ίδρυσε το Eurofins το 1987, στη γενέτειρά του στη Νάντη της Γαλλίας, με σκοπό να διαθέσει στην αγορά μια τεχνολογία που δημιουργήθηκε από τους γονείς του και που βοηθούσε να εξακριβωθεί η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του κρασιού.

    Gilles Martin

    Εργαστηριακές δοκιμές

    Η εταιρεία έχει 14.000 εργαζόμενους και 180 εργαστήρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, και είχε πωλήσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (1,3 δισ. δολάρια) το 2012, αυξημένες κατά 65% σε πέντε χρόνια. Έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της ώστε να παρέχει υπηρεσίες δοκιμών και υποστήριξης για τις βιομηχανίες φαρμάκων, τροφίμων, περιβάλλοντος και καταναλωτικών προϊόντων.

    Ο Sylvain Besson, εκπρόσωπος του Eurofins, δήλωσε ότι ο Martin ταξιδεύει και δεν είναι διαθέσιμος για σχόλια και αρνήθηκε να αναφερθεί σε προσωπικά στοιχεία. Η σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Valerie Hanote ελέγχει το 1,7% του επενδυτικού “οχήματος” της οικογένειας και ο αδελφός του Yves-Loic ελέγχει περίπου το 30%. Και οι τρεις είναι μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του Eurofins, ενώ ο Gilles είναι πρόεδρος.

    Η αυτοκρατορία των κρυστάλλων

    Η Giori-Swarovski, αδελφή του Gernot Langes-Swarovski, του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας Swarovski KG, σημαντικότερου παραγωγού κρυστάλλων παγκοσμίως, έχει στην κατοχή της το 13% της επιχείρησης, σύμφωνα με το Orbis. Η συμμετοχή της περνά μέσα από την αυστριακή εταιρεία συμμετοχών, Marina Giori Beteiligungs und Verwaltungs GmbH.

    Τα έσοδα της Swarovski ανήλθαν το 2012 στα 3,1 δισ. δολάρια με τη συνολική της αποτίμηση να διαμορφώνεται στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    “Η Swarovski είναι οικογενειακή επιχείρηση και δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει οτιδήποτε πέρα ​​από τις νομικές και ρυθμιστικές υποχρεώσεις”, ανέφερε η εταιρεία σε ηλεκτρονικό μήνυμα τον Ιανουάριο. “Οποιοσδήποτε αριθμός και αποτίμηση από τρίτους είναι καθαρά κερδοσκοπικός.”

    Marina Giori-Swarovski

    Οι κληρονόμοι

    Η Giori-Swarovski είναι η δεύτερη δισεκατομμυριούχος που αναδύεται από τη δυναστεία των κρυστάλλων, η οποία ανήκει σε περισσότερα από 60 μέλη της οικογένειας. Είναι η εγγονή του Daniel Swarovski, ιδρυτή της εταιρείας. Ο αδελφός της Gernot κατέχει 21% της Swarovski αξίας 1,9 δισ. δολαρίων.

    “Έχει μια πολύ καλή σχέση με τον αδελφό της”, δήλωσε ο Reinhard Berger, πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Valluga AG με έδρα το Λιχτενστάιν. “Μαζί ελέγχουν περίπου το 35% της εταιρείας και είναι η πιο ισχυρή ομάδα της οικογένειας”.

    Gernot Langes-Swarovski

     



    ΣΧΟΛΙΑ