• Business

    Τριπλό σοκ για τους συνταξιούχους φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές

    συντάξεις


    Σε μία ακόμα διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κερδισμένο βγαίνει και πάλι το ΔΝΤ, καθώς η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για άτακτη υποχώρηση μπροστά στις απαιτήσεις του Ταμείου, προκειμένου να κλείσει όπως-όπως η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με μεγάλα “θύματα” και πάλι τους συνταξιούχους, που θα υποστούν τριπλό σοκ.

    Γιατί τριπλό σοκ; Πρώτον, γιατί το ΔΝΤ απαιτεί “ξαφνικό θάνατο” της προσωπικής διαφοράς από το 2020, απορρίπτοντας την ελληνική αντιπρόταση για σταδιακή μείωσή της σε βάθος πενταετίας από το 2021 ως το 2025, γεγονός που ισοδυναμεί με περικοπές που θα φτάσουν κοντά στο 30% για τις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ. Δεύτερον, γιατί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου που απαιτούν οι δανειστές, η οποία θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τα χρήματα που θα μένουν στην τσέπη τους. Και τρίτον, γιατί τα αντίμετρα που προτείνει στους δανειστές η κυβέρνηση, όπως είναι μειώσεις εισφορών για μισθωτούς και συνταξιούχους και μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, απορρίπτονται από τους θεσμούς, οι οποίοι ζητούν μέτρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, και όχι με κοινωνικό πρόσημο.

    Και κάπως έτσι, η “σαπουνόπερα” της διαπραγμάτευσης οδηγείται σιγά-σιγά προς το τέλος της, με το Eurogroup της 20ής Μαρτίου να είναι ένας ακόμα “σταθμός” στον οποίο δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων ίσως υπάρξει μία τεχνική συμφωνία, αν και αυτό είναι πιο πιθανό να γίνει στο επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Απριλίου.

    Εντός του Απριλίου αναμένεται εξάλλου να ξεκαθαρίσει και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, κατά την εαρινή σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, και αφού προηγουμένως η Eurostat θα έχει δώσει στη δημοσιότητα τα οριστικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία για το 2016. Αν όλα πάνε καλά, η οριστική συμφωνία θα εγκριθεί από το Eurogroup στις 22 Μαΐου, κι έτσι τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο.

    Η τελική συμφωνία φυσικά θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία όσον αφορά στα εργασιακά, όπου αυτή τη στιγμή οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών (κυρίως του ΔΝΤ) είναι χαοτικές, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και επαναφορά του δικαιώματος του λοκ άουτ για τους εργοδότες, ενώ ζητά και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με την ελληνική πλευρά να αντιστέκεται στις απαιτήσεις αυτές, που αποτελούν “κόκκινες γραμμές” – αν και ξέρουμε πόσο εύκολα αυτές οι γραμμές αλλάζουν χρώμα, όταν το ΔΝΤ πιέζει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας: Σηκώσαμε το βάρος της Ευρώπης, δικαιούμαστε πρωταγωνιστικό ρόλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Τουρκία ανοίγει πόλεμο με την ΕΕ: Τα «παιχνίδια» του Ερντογάν για να γίνει σουλτάνος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισαγγελική έρευνα: Ηγείται μιας εγκληματικής οργάνωσης ο Αρτέμης Σώρρας;



    ΣΧΟΛΙΑ