• Business

    Τρελό άλμα της στερλίνας, με τον κίνδυνο Brexit να απομακρύνεται

    Το “άλμα” της στερλίνας θυμίζει το… άλμα εις μήκος του Greg Rutherford


    Την ανιούσα έχει πάρει για τα καλά η τιμή της στερλίνας σήμερα, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι, λίγες μόλις μέρες πριν το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα, η δυναμική του Brexit φαίνεται να εξανεμίζεται, με το «ναι» στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείχνει πλέον με διαφορά το πιο πιθανό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

    Στις δημοσκοπήσεις που παρουσίασαν τρεις εφημερίδες την Κυριακή τα ποσοστά του «ναι» στην παραμονή κυμαίνονταν στο 44-45%, ενώ του Brexit στο 42-44% – και μπορεί οι διαφορές να είναι οριακές, όμως τα ποσοστά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπαμε σε δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, όπου το Brexit είχε προβάδισμα ως και έξι μονάδων.

    Επιπλέον, ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι το διαδικτυακό ανταλλακτήριο στοιχημάτων Betfair δίνει σήμερα πιθανότητες 72% για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ένα ποσοστό που μόλις την Παρασκευή ήταν στο 60-67%.

    Οι αλλαγές αυτές αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στη δολοφονία της Βρετανής βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία υποστήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και ο φόνος της φαίνεται πως σχετίζεται με τη θέση της αυτή υπέρ του Bremain.

    Και κάπως έτσι, βλέπουμε σήμερα τη στερλίνα να ενισχύεται σε ποσοστό 1,62% έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία να «σκαρφαλώνει» στο 1,4592, ενώ το ευρώ υποχωρεί έναντι της στερλίνας κατά 0,93% (0.7779).

    Έντονα ανοδικά κινείται από το άνοιγμα και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, με αναλυτές να εκτιμούν ότι πιθανόν να καταγράψει κέρδη κοντά στο 3% μέχρι το κλείσιμο.

    Όμως δεν είναι όλα ρόδινα: ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως με τις καμπάνιες υπέρ και κατά του Brexit να ξεκινούν και πάλι σήμερα, μετά την ολιγοήμερη διακοπή λόγω της δολοφονίας της Τζο Κοξ, πιθανόν να υπάρξουν μεταπτώσεις στις αγορές ανάλογα με τις εξελίξεις.

    Επιπλέον, με σημερινό σημείωμά της προς τους πελάτες της, η HSBC προειδοποιεί πως αν οι μεταβολές στις δημοσκοπήσεις αποδειχθούν απατηλές και τελικά το δημοψήφισμα της Πέμπτης «βγάλει» Brexit, η στερλίνα πιθανόν να καταγράψει απώλειες ως και 15% ως προς το δολάριο.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/g-article-dite-pia-trapeza-tha-glitosi-chaos-tou-brexit/53700



    ΣΧΟΛΙΑ