• Business

    Τραπεζικές πηγές: Επισπεύδει η κυβέρνηση την έξοδο στις αγορές τις επόμενες 48 ώρες

    • NewsRoom


    Οι επόμενες ημέρες ίσως είναι οι κρισιμότερες του 2017 καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές και να δανειστεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Τις επόμενες 48 ώρες (Δευτέρα 17 Ιουλίου ή την Τρίτη 18 Ιουλίου)  η κυβέρνηση θα δώσει εντολή να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

    Όπως έγραφε χθες η δημοσιογράφος του mononews.gr Βούλα Κεχαγιά  εξελίξεις περί την οικονομία υπαινίσσονται από την ερχόμενη εβδομάδα συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να σημειωθεί η πρώτη δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του mononews.gr την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη κορυφαίων παραγόντων της κυβέρνησης με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης και των δεδομένων ώστε η χώρα να κάνει το μεγάλο βήμα προς τις αγορές.

    Σημειώνεται πως ο  Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Reuters, λοιπόν, ένας εξ αυτών – το fund BlueBay Asset Management – δήλωσε πως ο όγκος των τηλεφωνημάτων που δέχονται από τραπεζίτες γύρω από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας, δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά.

    Άμεσα η έξοδος στις αγορές

    “Κατά τους προηγούμενους μήνες λαμβάναμε ένα τηλεφώνημα σε διάστημα εβδομάδων από τραπεζίτες, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα γύρω από αυτό το θέμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Mark Dowding  του BlueBay Asset Management, ενώ πρόσθεσε πως “Η αίσθηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει άμεσα. Θα περιμέναμε μάλιστα μια τέτοια κίνηση τις επόμενες εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές”.

    Στις προϋποθέσεις που τίθενται για την επιτυχία της έκδοσης, η οποία θα είναι διάρκειας 3 ή 5 ετών, είναι το χαμηλό σχετικά επιτόκιο, αλλά και η διασφάλιση αυξημένου ενδιαφέροντος των θεσμικών επενδυτών, που θα οδηγήσει σε υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού.

    H εταιρείας συμβούλων Rothchild, που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει ήδη επαφές με ξένους θεσμικούς, προκειμένου να «τρέξει» την έκδοση του ομολόγου, είναι υπέρ να τρέξει η έκδοση μέσα στην εβδομάδα.  Το ομόλογο θα είναι πενταετές και θα αντικαταστήσει ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, το οποίο λήγει το 2019.

    Το ομόλογο εκείνο είχε εκδοθεί με απόδοση 4,95%.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρχονται εξελίξεις: Τα μυστικά σχέδια του Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ