• Business

    Τράπεζες: Η νέα στρατηγική των τραπεζιτών για να φέρουν πίσω 5 δις ευρώ σε καταθέσεις


    Οι εποχές που οι τράπεζες επιχειρούσαν να προσελκύσουν πελάτες δίνοντας έμφαση στα υψηλά επιτόκια ανήκουν πια στο παρελθόν: το τραπεζικό περιβάλλον στην Ευρώπη δεν ευνοεί τα υψηλά επιτόκια, και οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά πως, αν θέλουν να φέρουν πίσω στους ισολογισμούς τους τις καταθέσεις των πολιτών που είναι κρυμμένες σε… στρώματα και σεντούκια (και εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ), θα πρέπει να ακολουθήσουν μία εντελώς διαφορετική στρατηγική. Και αυτό ακριβώς πράττουν.

    trapeza peiraiws

    Με την χαλάρωση των capital controls να βρίσκεται προ των πυλών, μετά το σχετικό ΟΚ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται τυπικά την Πέμπτη, οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν μία αξιόλογη εισροή «φρέσκου» χρήματος, καθώς η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά. Έτσι, πολλοί από αυτούς που έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους πριν επιβληθούν τα capital controls το 2015, πιθανόν τώρα να μπουν στον πειρασμό να τις επιστρέψουν στις τράπεζες, με το κατάλληλο δέλεαρ, φυσικά. Το οποίο δέλεαρ, αφού δεν μπορεί να είναι ένα πολύ υψηλό επιτόκιο, θα είναι κάτι που αρμόζει πολύ περισσότερο στην εποχή: προθεσμιακές καταθέσεις που υπόσχονται όχι μόνο επιστροφή ποσών, αλλά και άλλες παροχές, όπως εκπτώσεις για αγορές σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων και άλλα καταστήματα.

    ethniki-trapeza

    Ήδη οι πρώτες διαφημιστικές καμπάνιες έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους, καλώντας τους καταναλωτές να «σηκώσουν» τα χρήματά τους από τα στρώματα και να τα καταθέσουν σε προθεσμιακές καταθέσεις, με «κλείδωμα» κεφαλαίων έως και για 12 μήνες, επωφελούμενοι από τα προνόμια που τους προσφέρονται, και είναι βέβαιο πως μετά τη χαλάρωση των capital controls οι διαφημίσεις αυτές θα πολλαπλασιαστούν, καθώς οι τράπεζες θα δώσουν «μάχη» για να φέρουν στα ταμεία τους όσο το δυνατόν περισσότερο «νέο» χρήμα.

    alphabank

    Τα επιτόκια φυσικά δεν είναι μεγάλα, και δεν ξεπερνούν το 0,70% στις νέου τύπου προθεσμιακές (που όμως προσφέρουν άλλες παροχές με τη μορφή bonus), ενώ στις απλές προθεσμιακές το επιτόκιο κυμαίνεται περίπου στο 0,90%. Ωστόσο, από τη στιγμή που πλέον δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και τα capital controls δεν θα ισχύουν για το «νέο» χρήμα, οι παροχές που προσφέρουν οι τράπεζες είναι σίγουρα πιο συμφέρουσες από το… μηδενικό επιτόκιο που δίνουν τα στρώματα και τα σεντούκια.

    eurobank--2

    Ήδη στην αγορά υπάρχουν τέτοια προγράμματα προθεσμιακών καταθέσεων, όπως είναι η Alpha Προθεσμιακή με Bonus της Alpha Bank, η Προθεσμιακή «Στα Μέτρα Σου» της Πειραιώς και η «Προθεσμιακή Κάθε Μέρα» της Eurobank, τα οποία στο επόμενο διάστημα είτε θα υποστούν κάποιο «λίφτινγκ» για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, είτε θα πλαισιωθούν από νέα καταθετικά προϊόντα που θα είναι πιο ανταγωνιστικά και με περισσότερα κίνητρα για τους καταθέτες.

    lefta

    Με τις κινήσεις αυτές, οι τράπεζες φιλοδοξούν να φέρουν πίσω έστω ένα μέρος των χρημάτων που έκαναν «φτερά» το 2015 και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, με ορισμένες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως η επιστροφή καταθέσεων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί έναν εφικτό στόχο.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/colpo-grosso-sto-tchs-apo-tsakaloto-ti-simveni-ton-panagioti-doumanoglou/62291



    ΣΧΟΛΙΑ