• Business

    Η Τράπεζα Κύπρου μπαίνει για πρώτη φορά στην αγορά των ναυτιλιακών δανείων


    Την είσοδό της για πρώτη φορά στην αγορά των ναυτιλιακών δανείων σχεδιάζει η Τράπεζα Κύπρου, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, τον Ιρλανδό John Hourican, να ξεπερνά τις προκαταλήψεις του κατά της συγκεκριμένης αγοράς, στην οποία έβλεπε αρνητικά σημάδια μέχρι πρότινος.

    “Τα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι αυτός ο επιχειρηματικός τομέας έχει την προοπτική να είναι μία λογική, κερδοφόρα και μακρόπνοη επιχείρηση για την Τράπεζα Κύπρου”, είπε ο Hourican σε συνέδριο στη Λεμεσό, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ.

    Ο Hourican ξεκαθάρισε πάντως ότι το βήμα της Τράπεζας Κύπρου στον τομέα αυτό θα γίνει με προσεκτικές κινήσεις, μέσω των κατάλληλων προσθηκών ανθρωπίνου δυναμικού που θα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία η οποία θα εγγυηθεί την επιτυχία του εγχειρήματος.

    Όπως σημείωσε, “υπάρχουν πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, και ενώ εμφανίζονται αχτίδες φωτός μέσα από τα σύννεφα, υπάρχουν ακόμα δύσκολες εποχές μπροστά μας”, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει για την κυπριακή οικονομία ο ναυτιλιακός τομέας.

    Ο ίδιος, σύμφωνα με τη Famagusta Gazette, είπε: “Στοχεύουμε να γίνουμε, ελπίζω από επιλογή, ένας έμπιστος τραπεζικός εταίρος για μία επίλεκτη και προοδευτική ομάδα εφοπλιστών και υπηρεσιών”.

    Η κίνηση αυτή της Τράπεζας Κύπρου έρχεται σε μία περίοδο ανακατατάξεων στην αγορά των ναυτιλιακών δανείων, αφού η αποχώρηση της RBS από τον τομέα αυτό άνοιξε το δρόμο για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. Έτσι, όπως γράφαμε πρόσφατα στο mononews.gr, ναυτιλιακά δάνεια ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο της RBS πέρασαν στα χέρια της Berenberg, με τη γερμανική τράπεζα να βάζει στο “μάτι” κυρίως τα δάνεια ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

    Η Berenberg απέκτησε τον περασμένο μήνα, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πολλούς μήνες, ναυτιλιακά δάνεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό ενός fund και είναι η διαχειρίστρια για επιπλέον δάνεια ύψους 289 εκατ. δολαρίων που απέκτησε ο ιαπωνικός όμιλος Orix. Με τον τρόπο αυτό, η Berenberg επεκτείνεται δυναμικά στην αγορά των ναυτιλιακών δανείων, καλύπτοντας ένα κενό που είχε αφήσει πίσω της η RBS, ο μεγαλύτερος πιστωτής των Ελλήνων εφοπλιστών, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ναυτιλιακό τομέα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Μυτιληναίος: Συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στη ναυτιλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωση του Mononews: Ο Γ. Οικονόμου αγόρασε τα δύο τάνκερ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Λιβανός: Μέσα σε ένα 24ωρο JP Morgan και Seaport αναβάθμισαν τη μετοχή της GasLog



    ΣΧΟΛΙΑ