• Business

    Πρωτοφανές! Η Τράπεζα της Ελλάδος απαγόρευσε στην Αττικής να δίνει νέα δάνεια

    Γιάννης Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει ο πόλεμος του Γ. Στουρνάρα με την κυβέρνηση και την Τράπεζα Αττικής. Η ΤτΕ της απαγόρευσε να δίνει νέα δάνεια, κάτι που είναι πρωτοφανές στα ελληνικά τραπεζικά χρονικά. Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η ΤτΕ πράγματι έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο προληπτικά όμως μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα προέκυψαν ύποπτα ευρήματα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται κάτι παραπάνω.

    Ερμηνεύοντας την απόφαση της ΤτΕ, το mononews.gr εκτιμά ότι αυτό έγινε καθώς από τον έλεγχο βρέθηκαν ότι έχουν χορηγηθεί δάνεια χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις ενώ είναι βέβαιο ότι μετά από αυτή την εξέλιξη θα επέμβει ο εισαγγελέας στην Τράπεζα Αττικής. Η απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα ελήφθη μετά την εισαγγελική έφοδο στο γραφείο της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου.

    Πόλεμος δίχως τέλος 

    Είναι σαφές ότι πρόκειται για έναν πόλεμο χωρίς τέλος μεταξύ Διοικητού ΤτΕ και Κυβέρνησης η οποία ήθελε να ελέγξει την Τράπεζα Αττικής με το να διορίσει δικούς της τραπεζίτες. Όμως την Τετάρτη το βράδυ  ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τον έναν από τους δυο τραπεζίτες που είχαν προταθεί από το ΤΣΜΕΔΕ (βασικός μέτοχος της Αττικής) δηλαδή στην ουσία από την ελληνική κυβέρνηση.

    Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκρουστεί πολλές φορές στο παρελθόν ενώ και η σύζυγος του κ Στουρνάρα στην ανακοίνωσή της μετά την έφοδο των οικονομικών εισαγγελέων ανάφερε ότι “πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγος μου”.

    Τι συνέβη με τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής

    Η εξαρχής προβληματική τοποθέτηση των Γεράσιμου Σαπουντζόγλου και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής κατέληξε σε φιάσκο, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων αποφάσισε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια ικανότητας και καταλληλότητας.

    Πράσινο φως δεν πήραν ακόμη ο Κωνσταντίνος Μακέδος για τη θέση του Αντιπροέδρου αλλά και η  Άννα Πουσκούρη.

    Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα της κυβέρνησης, ή ορισμένων από τα κέντρα εξουσίας που περιλαμβάνει η κυβερνώσα παράταξη, με τον Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας πολλούς να το συνδέσουν με την έφοδο των εισαγγελέων διαφθοράς στο σπίτι του διοικητή της ΤτΕ.

    Το δίδυμο Ρουμελιώτη-Σαπουντζόγλου που προκρίθηκε από το βασικό μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ, επικράτησε της λύσης του έμπειρου Θεόδωρου Πανταλάκη, μετά από έντονο παρασκήνιο. Η κίνηση του ΤΣΜΕΔΕ να ορίσει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, μία ημέρα αφότου αναβλήθηκε η γενική συνέλευση που αφορούσε το θέμα αυτό, και χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση ως όφειλε, έστω προφορική, με την ΤτΕ, δεν λύνει το διοικητικό πρόβλημα της τράπεζας.

    Η ΤτΕ και ο κ. Στουρνάρας κινήθηκαν by the book και με βάση τη νομοθεσία που καθορίζει κριτήρια για το fit and proper ενώ παρότι η Τράπεζα Αττικής δεν είναι συστημική εφαρμόζονται αναλογικά οι κανόνες του SSM, τονίζει στο mononews, πηγή με γνώση των τεκταινομένων. Το ότι τυπικώς η τράπεζα δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του SSM, έκανε ορισμένους από το ΤΣΜΕΔΕ και την κυβέρνηση να νομίζουν ότι μπορούν να διορίσουν διοίκηση αυθαίρετα, παραγνωρίζοντας ότι ο SSM παραμένει ο ανώτερος επόπτης.

    Άλλωστε ο κοινός έλεγχος του SSM και της ΤτΕ είναι ο μπούσουλας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, και είναι ριζικές, στην Τράπεζα Αττικής. Η Ντανιέλ Νουί και τα στελέχη του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού ήταν ενήμερα ήδη με την ανακοίνωση του διορισμού της δυάδας Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη, όπως και του βιογραφικού των δύο ανδρών.

    Ο Τάκης Ρουμελιώτης έχει μακρά πορεία σε δημόσιες θέσεις και σε σχέσεις με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αλλά όχι τραπεζική εμπειρία σε εκτελεστική θέση, κάτι που είναι κρίσιμο για μια τράπεζα όπως η Τράπεζα Αττικής που χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση, και εξυγίανση.

    Στην κατεύθυνση αυτή η λύση Θεόδωρου Πανταλάκη είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, λάβει την έγκριση και του Γιάννη Στουρνάρα και κυβερνητικών παραγόντων. Το παρασκήνιο όμως λειτούργησε καθώς, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, υπάρχουν πολλά κέντρα εξουσίας, με το Μεγάρο Μαξίμου, την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και ορισμένους υπουργούς να δρουν σε διαφορετικό μήκος κύματος και ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε πλευράς.

    Η ώρα της κρίσης για τη νέα διοίκηση προηγείται της γενικής συνέλευσης που θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου με θέμα την έγκριση του νέου δ.σ. Η Attica Bank καλείται σε ριζική αναδιοργάνωση με βάση και τον έλεγχο του SSM, ο οποίος έχει αποκαλύψει σειρά παρατυπιών και προβλημάτων στην τράπεζα ενώ εκκρεμεί η κάλυψη των 70 εκ.ευρώ που υπολείπονται για την ανακεφαλαιοποίηση και συνδέονται με την ανάθεση των κόκκινων δανείων ύψους 1 δις.ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ