• Business

    Τρ. Πειραιώς: Πόσοι εργαζόμενοι αποχωρούν με το πρόγραμμα εθελούσιας. Δεν επετεύχθη ο στόχος


    Περίπου 1.000 εργαζόμενοι έκαναν χρήση των γενναιόδωρων κινήτρων του προγράμματος εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς που έληξε σήμερα, έναντι 1.500 που ήταν ο αρχικός στόχος. Η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων της τράπεζας δεν άφησαν το περιθώριο να συγκεντρωθεί ο αριθμός που επιθυμούσε η τράπεζα, αν και στελέχη της αναφέρουν ότι δεδομένων των συνθηκών ο αριθμός που συγκεντρώθηκε κρίνεται ικανοποιητικός.

    Μπορεί πριν μερικά χρόνια, προτού η χώρα μπει στη δίχως τέλος περιπέτεια των Μνημονίων, τα τραπεζικά στελέχη να εισέπρατταν υπέρογκα ποσά μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, ωστόσο, οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τώρα οι εργαζόμενοι δεν δελεάζονται εύκολα με μία έστω και υψηλή αποζημίωση τη στιγμή που γνωρίζουν ότι μόλις φύγουν από την εργασία τους το μέλλον τους θα είναι αβέβαιο και δύσκολα θα ξαναβρούν δουλειά και μάλιστα με ανάλογες συνθήκες και μισθό. Έτσι, προτιμούν να παραμείνουν στην θέση τους, έστω και με χαμηλότερο μισθό, παρά να βρεθούν εκτός αγοράς.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έληξε στις 11 Απριλίου 2016 αλλά δόθηκε παράταση μέχρι τις 25 Απριλίου 2016.

    Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις αποχωρήσεις υπαλλήλων ηλικίας άνω των 40 ετών, το 54% του προσωπικού της τράπεζας σήμερα, και κυρίως άνω των 45 ετών, όπως επίσης και στις αποχωρήσεις υπαλλήλων που εργάζονται σε περιφερειακά καταστήματα, εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και σε καταστήματα τα οποία πρόκειται να κλείσουν.

    Οι εργαζόμενοι μπορούσαν να επιλέξουν είτε να πάρουν αποζημίωση και μπόνους και να αποχωρήσουν άμεσα, ή να επιλέξουν τη λύση της διετούς άδειας με αποδοχές και αποχώρησης στη συνέχεια. Η εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ η απόσβεση του προγράμματος υπολογίζεται στα δύο χρόνια.

    Για μια διετία η τράπεζα θα καλύπτει όλες τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ διατηρεί μέχρι τη λήξη του το ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.) και για 12 μήνες το χαμηλό επιτόκιο των πιστωτικών καρτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/megali-itta-gia-ti-navios-tis-angelikis-fragkou/41020



    ΣΧΟΛΙΑ