• Business

    Τουρκία: Κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων στο 24% – Σε ανοδικό ράλι η λίρα

    • NewsRoom


    Αγνοώντας τις απαιτήσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την απότομη πτώση της λίρας, τη στιγμή που μόλις δύο ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασής της ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για μείωση του κόστους δανεισμού.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια, από τότε δηλαδή που ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν. Το βασικό επιτόκιο repo μίας εβδομάδας αυξήθηκε στο 24% από το 17,75%.

    Η τουρκική λίρα εκτινάχθηκε κατά 5% μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, ενώ τώρα διαπραγματεύεται κοντά στο +3%. Η τουρκική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν μια πιο σημαντική τάση αναπροσαρμογής στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ τόνισε πως οι εξελίξεις στις προοπτικές του πληθωρισμού κάνουν λόγο για σημαντικούς κινδύνους στη σταθερότητα των τιμών. Επίσης, αναφέρει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για τη σταθερότητα των τιμών. Τόνισε δε ότι θα διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική στάση μέχρι να βελτιωθεί το outlook του πληθωρισμού.

    Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στις οποίες είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων και “επιθυμιών” του για τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, δηλώνοντας ότι “τα υψηλά επιτόκια πρέπει να μειωθούν”.

    Όπως προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους ανήσυχους επενδυτές, “η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη”, για να προσθέσει ωστόσο λίγο μετά ότι “πρέπει να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επιτόκια”. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλά επιτόκια κάνουν κακό στην οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα ως “εργαλεία εκμετάλλευσης”.

    “Τα επιτόκια είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι και ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών πολιτικής.

    Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την άποψή του ότι η πτώση της λίρας που έχει οδηγήσει την Τουρκία στο χείλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι μια ξένη συνωμοσία εναντίον της χώρας του παρά προϊόν προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας. “Αυτή η κρίση δεν είναι δική μας”, τόνισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρκία: Αύριο αποφασίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ