• Business

    Το τραπεζικό σύστημα αντέχει έως τον Μάιο. Μετά…


    To σύστημα αντέχει ως τον Μάιο». Αυτό είναι το σαφές μήνυμα, που στέλνουν οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Την ίδια στιγμή που οι εποπτικές αρχές και οι επενδυτές πιέζουν για βελτίωση των επιδόσεων οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το φάσμα της νέας ανόδου των επισφαλειών. Με νύχια και με δόντια έχει επιτευχθεί η επιβράδυνση της δημιουργίας νέων καθυστερήσεων, τονίζει στο mononews υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, αλλά οι προσπάθειες δεν είναι αρκετές όταν το γενικότερο περιβάλλον αρχίζει να διαλύεται.

    Οι διοικήσεις των τραπεζών βλέπουν ανησυχητικές ενδείξεις στα χαρτοφυλάκιά τους όπου ήδη τα 4 στα δέκα δάνεια είναι σε επίσημη καθυστέρηση. Η παράταση της αβεβαιότητας και η διατήρηση των συνθηκών βαθιάς ύφεσης εμποδίζει ακόμη και τους δανειολήπτες που είχαν ως τώρα τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους, να είναι ενήμεροι ενώ «ξαναγυρίζει» σε καθυστέρηση τα ρυθμισμένα δάνεια.

    Και στο κομμάτι των επιχειρήσεων, η έλλειψη ρευστότητας και η ισχνή δραστηριότητα ενισχύει τις επισφάλειες τους επιτείνοντας ένα πρόβλημα που οι τράπεζες καλούνται να λύσουν το συντομότερο.

    Το μήνυμα που απευθύνουν οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση έχει τα χαρακτηριστικά SOS αφού αυξημένες επισφάλειες και άρα, υψηλότερες προβλέψεις και παραμονή σε ζημίες οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, αυτή τη φορά με τη συνοδεία bail in.

    Το ίδιο το δημόσιο κάνει ό,τι μπορεί για να επιτείνει το πρόβλημα αφού, μεταξύ άλλων, αγνοεί την υποχρέωση καταβολής στις τράπεζες των 600 εκ.ευρώ από εγγυήσεις που έχουν καταπέσει σε μια σειρά από έργα που έχει χρηματοδοτήσει ο κλάδος.

    Οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι οι δανειολήπτες που καθυστερούν την αποπληρωμή των οφειλών τους είτε αδυνατούν είτε ορισμένοι εξ αυτών επηρεάζονται από την αβεβαιότητα και επιλέγουν να κρατήσουν όσα διαθέσιμα έχουν εκτός συστήματος για παν ενδεχόμενο.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η προσδοκία επαναφοράς στο σύστημα καταθέσεων που βρίσκονται στα σεντούκια φαίνεται πολύ μακρινή με αποτέλεσμα η ρευστότητα να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη.

    Ο φαύλος κύκλος του 2015 ξαναδημιουργείται, επισημαίνουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η γοργή ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιούσε ένα σπιράλ επανόδου σε ανάκαμψη.

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τους τραπεζίτες κινούνται και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι υφίστανται πιέσεις από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων τους. Από τη στιγμή που το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται,  κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης αναιρείται και πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται ένα βήμα από το «να χάσουν τα κλειδιά» των επιχειρήσεων τους αφού οι τράπεζες υποχρεούνται πλέον σε πολύ ριζικές κινήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ