• Business

    Το survivor των… ομολογιούχων της MLS και η απειλή του default τον Ιούλιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ιωάννης Καματάκης. Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος MLS Πληροφορική


    Το δικό τους ιδιότυπο survivor βιώνουν , με την οικονομική διάσταση του όρου, οι κάτοχοι των τριών ομολόγων της τεχνολογικής εταιρείας MLS, συμφερόντων του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Γιάννη Καματάκη.

    Ήδη έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που η εταιρεία βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Αφήνοντας διάχυτη την αίσθηση, οτι ταξιδεύει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Και μάλλον, ευκολότερο είναι να… παχύνει κάποιος από τους παίκτες του τηλεοπτικού reality επιβίωσης, που γυρίζεται στη ζούγκλα της Δομινικανής Δημοκρατίας, παρά να πετύχει την επιχειρηματική της ανάταξη η ΜLS.

    Την ίδια στιγμή, «παγωμένη» επί ένα χρόνο είναι και η διαπραγμάτευση των τριών ομολόγων της εταιρείας, η συνολική, πληρωτέα αξία των οποίων είναι 16,7 εκατ. ευρώ. Ισοδύναμη σχεδόν με όσο αξίζουν 365 κιλά χρυσού…

    Επί της ουσίας και οι τρείς ομολογιακές εκδόσεις είναι αθετημένες, καθώς στα τρία τελευταία τρίμηνα δεν έχουν αποδοθεί τοκομερίδια στους ομολογιούχους.  Παραπέμποντας σε οιονεί χρεοκοπία.

    Αρχικά η MLS είχε κινηθεί μονομερώς, λέγοντας ότι δεν θα πληρώνει τα τοκοφόρα «κουπόνια» ανά τρίμηνο, αλλά ανά εξάμηνο. Ούτε κι αυτό όμως έγινε, καθώς «η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα» εταιρεία βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Στεγνή στην κυριολεξία από  ρευστότητα και αναζητώντας κάτι σαν και τον «από μηχανής θεό», που θα προσφέρει τη λύση στην επιχειρηματική τραγωδία.

    Το περίεργο είναι ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ομολογιούχοι προτιμούν- όπως όλα δείχνουν- να στέλνουν…φιλάκια ρουφηχτά, παρά να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις. Με συνέπεια η μία μετά την άλλη να πηγαίνουν στον βρόντο λόγω έλλειψης απαρτίας.

    Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με  τους κατόχους της έκδοσης των 6 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία πρόσκληση που έγινε από τη Euroxx χρηματιστηριακή, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων, η «συγκομιδή» ήταν εξαιρετική φτωχή. Μόλις το 39% των  δικαιούχων  έδωσαν το παρών  στην εξ αποστάσεως διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης. Και ως εκ τούτου θα συγκληθεί νέα, την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Μαΐου. Όπου βέβαια και πάλι απαιτείται η αυξημένη συμμετοχή του 66,7% προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

    Πλησιάζει ο «μαύρος» Ιούλιος

    Τα ανοικτά ζητήματα γίνονται ακόμη πιεστικότερα, με φόντο αυτήν τη φορά την ομολογιακή «σειρά» των 4 εκατ. ευρώ. Για την οποία εκπρόσωπος των ομολογιούχων, είναι αυτή τη φορά η Beta χρηματιστηριακή. Καθώς κι εδώ οι Γενικές Συνελεύσεις των κατόχων του ομολόγου παρήλθαν άπραγες, η κλεψύδρα του χρόνου έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

    Αυτή η ομολογιακή έκδοση ήταν η πρώτη της MLS. Βγήκε τον Ιούλιο του 2016 με σταθερό ετήσιο «κουπόνι» 5,30%  και μετά  από την παράταση που δόθηκε πέρσι, η ημερομηνία λήξης είναι στις 11 του μηνός του ερχόμενου Ιουλίου. Έως τότε η εταιρεία θα χρωστάει τοκομερίδια 212.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να αποπληρώσει και την κεφαλαιακή οφειλή των 4  εκατ. ευρώ.

    Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα και εφ’ όσον δεν υπάρξει κάποια ονειρική έκπληξη της τελευταίας στιγμής, τότε το default του του ομολόγου θα αποτελέσει μια απτή πραγματικότητα. Ανοίγοντας το ασκό του Αιόλου, που είναι πιθανότατο να σκορπίσει στους πέντε ανέμους την εταιρεία.

     Χρονικά, το δεύτερο  στη σειρά ομόλογο που λήγει είναι αυτό των 6 εκατ. ευρώ, για το οποίο και γίνεται η επαναληπτική Γενική  Συνέλευση. Εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2017, έχει ετήσιο «κουπόνι» 5,30% και πρέπει να αποπληρωθεί στα τέλη Αυγούστου του 2022. Τα μέχρι τώρα αθετημένα τοκομερίδια ανέρχονται σε 238.500 ευρώ.

    Η τρίτη ομολογιακή έκδοση ( με την Βeta χρηματιστηριακή να έχει και πάλι ρόλο εκπροσώπου ) έγινε το Ιούλιο του 2019. Έχει ονομαστική αξία 6,7 εκατ. ευρώ, επιτόκιο 4,30% και λήγει στις 25 Ιουλίου του 2024. Έως τώρα δεν έχουν πληρωθεί τοκομερίδια 288.100 ευρώ, στους δικαιούχους. Ανάμεσα στους οποίους είναι και ό ίδιος ο Γιάννης Καματάκης, που σύμφωνα με πληροφορίες κατέχει ομολογίες ονομαστικής αξίας 1,6 εκατ. ευρώ. Περίπου το 24% του συνόλου…

    Πήρε 16,7 εκατ. ευρώ και έχει δώσει μόνο 2,16 εκατ.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για τα άνευ εξασφαλίσεων τρία  αυτά εταιρικά ομόλογα, τα οποία αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας, έχουν δοθεί 2,16 εκατ. ευρώ συνολικά σε πληρωμές τοκομεριδίων. Δηλαδή το 12,9% επί της ονομαστικής τους αξίας.

    Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης, η MLS δεν έχει εκδώσει ακόμη το ισολογισμό χρήσης του 2019, ενώ στις καλένδες είναι και αυτός του 2020.  Η επιβολή ποινών από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς δείχνει να είναι προ των πυλών, ενώ στο όλο πάζλ των εξελίξεων συγκαταλέγονται και ανοικτά ζητήματα δικαστικής φύσεως.

    Από τη δική του πλευρά ο Γιάννης Καματάκης αφήνει κατά καιρούς να εννοηθεί ότι είναι σε συζητήσεις με  στρατηγικούς επενδυτές, για να σώσει την εταιρεία. Δύσκολο όμως να γίνει πιστευτός στην αγορά, καθώς αρκετές φορές και επί διαφόρων θεμάτων έχει «γυρίσει τη μπιφτέκα» κατά πως συνήθιζε να λέει ο…λαϊκός αγωνιστής του  (τηλεοπτικού) survivor Νίκος Μπάρτζης.

    Όσο για τον  Παοκτζή Γιάννη Καματάκη, είναι της…ποδοσφαιρικής άποψης πώς «χάνουμε, αλλά το παιχνίδι δεν έχει λήξει ακόμη». Μόνο που το συγκεκριμένο… επιχειρηματικό μάτς, δεν φαίνεται να είναι από αυτά που γυρίζουν. Ειδικά όταν το σφύριγμα της λήξης είναι τόσο κοντά…

    Διαβάστε επίσης: 

    MLS: Αναβλήθηκε και η νέα συνέλευση των ομολογιούχων



    ΣΧΟΛΙΑ