• Business

    Το να έχεις ιταλικά ομόλογα είναι σαν να μπαίνεις σε τρενάκι του τρόμου

    • Bloomberg


    Η Οδύσσεια συνεχίζεται για τους επενδυτές σε ιταλικά ομόλογα.

    Τους επόμενους μήνες οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να περάσουν από εκθέσεις της Moodys και της Fitch, έναν προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο και πολιτικές εξελίξεις από τη Ρώμη. Η HSBC αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, με τον αναλυτή Steven Major να προειδοποιεί ότι τα χρεόγραφα ίσως να είναι επιρρεπή σε βίαιες μεταβολές τιμών. Η Societe Generale συνέστησε στους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις long θέσεις τους στο κρατικό χρέος της χώρας.

    Η ανησυχία για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για δαπάνες κλόνισαν την αγορά ομολόγων της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά το πώς ο λαϊκιστικός συνασπισμός θα συμφιλιώσει περικοπές φόρων και ένα βασικό εισόδημα για τους φτωχότερους με το όριο ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 3% του ΑΕΠ, συγκριτικά με το τρέχον έλλειμμά της 2,3%. Οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Ιταλία θα ξεπεράσει τα επίπεδα της ΕΕ θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέους τριγμούς.

    “Το πρόβλημα δεν είναι τα θεμελιώδη μεγέθη ή τα δεδομένα, είναι αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί και αν είναι υπερβολικά ριζοσπαστικό, δεν θα αρέσει στην αγορά”, είπε ο Major, επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος της HSBC, στο Bloomberg Television. “Αυτό μου λέει ότι ίσως να μη θέλω το ρίσκο”.

    Οι αποδόσεις του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινούνταν γύρω στο 2,85% την Τετάρτη, έχοντας αγγίξει υψηλά δύο μηνών στις 3 Αυγούστου, στο 3,1%. Το spread με τα γερμανικά ομόλογα ήταν στις 248 μονάδες βάσης.

    Άστατοι καιροί

    Η HSBC αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή της για τις αποδόσεις του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου από το 2,4% στο 2,7%. Ο Major είπε ότι οι καθημερινές μεταβολές της τάξεως των 100 ή περισσότερων μονάδων βάσης είναι “πιθανές”.

    Για την Bank of America, τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται σε μία εξαιρετικά ασταθή θέση και θα μπορούσαν να τελειώσουν τη χρονιά με αποδόσεις 170 μονάδες βάσης υψηλότερες από αυτές της Γερμανίας, ή και 400 μονάδες βάσης, ανάλογα με το πώς θα υποδεχθούν τον προϋπολογισμό οι επενδυτές. Το επίπεδο των 400 μονάδων δεν έχει εμφανιστεί από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

    “Αν έχουμε πράγματι μία πολύ επιθετική δημοσιονομική χαλάρωση, τότε η αγορά θα ανησυχήσει για την ποσότητα αυξημένης προσφοράς που θα πρέπει να μειωθεί”, είπε ο επικεφαλής στρατηγικής Ralf Preusser στο Bloomberg Television. “Η εγχώρια επενδυτική βάση δεν έχει τόσο χώρο για αγορές, επομένως από αυτήν την οπτική γωνία αν οι οίκοι αξιολόγησης το χρησιμοποιήσουν αυτό σαν δικαιολογία για να υποβαθμίσουν την Ιταλία, η διεύρυνση θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγάλη”.

    Προβλέψεις για την ανάπτυξη

    Το χρέος της Ιταλίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και ανέρψεται στο 130% του ΑΕΠ της. Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria, που έχει δεχθεί επικρίσεις, λέει ότι βλέπει οικονομική ανάπτυξη 1,2% φέτος, πριν επιβραδυνθεί μεταξύ 1% και 1,1% το 2019, σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της χώρας στο ευρώ, που έχει αποτελέσει σημείο ανησυχίας για τους επενδυτές.

    Η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων μέτρων από την κυβέρνηση, μεταξύ αυτών η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η στήριξη εισοδήματος, πρέπει να είναι “ρεαλιστική”, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte. Ο προϋπολογισμός θα είναι “σοβαρός, αυστηρός, θαρραλέος”, είπε την Τετάρτη. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Luigi Di Maio δήλωσε ότι αν και η Ιταλία θα τηρήσει τους κοινοτικούς περιορισμούς για τον προϋπολογισμό, αυτοί θα πρέπει να βελτιωθούν.

    Ο οίκος Fitch αξιολογεί την Ιταλία με “ΒΒΒ”, ενώ ο Moody’s με “Baa2” με αρνητικό outlook. Αμφότερες οι αξιολογήσεις είναι μόλις δύο βαθμίδες πάνω από το investment grade. Αν και οι δύο αξιολογήσεις, που αναμένονται στις 31 Αυγούστου και 7 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, έρχονται πριν από το σχέδιο της κυβέρνησης για τις δαπάνες, και πάλι θα ενέχουν πτωτικούς κινδύνους για τα ιταλικά ομόλογα, σύμφωνα με τη Societe Generale.

    Οι επενδυτές θα πρέπει “να περιορίσουν την έκθεση στην Ιταλία με τα κύρια γεγονότα ρίσκου μόλις μερικές εβδομάδες μακριά”, έγραψε σε σημείωμά του σε πελάτες ο επικεφαλής στρατηγικής στην Ευρώπη Ciaran O’ Hagan. “Η προοπτική των αρνητικών ειδήσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι πια πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Γ. Αλιγιζάκης (Ελινόιλ): «Κοιτάξτε αλλού για την ακρίβεια στα καύσιμα, όχι στην αισχροκέρδεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Άρθρο παρέμβαση: Οι «ηλίθιοι» φοροφυγάδες της Μυκόνου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ήπιες απώλειες στη Wall Street έφεραν τα αντίποινα της Κίνας και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα



    ΣΧΟΛΙΑ