• Business

    Το Λονδίνο λατρεύει τις… «μικρές» μπύρες επειδή είναι ακριβές


    Οι μπύρες που παράγονται από μικρούς, ανεξάρτητους παραγωγούς μπορεί να είναι ακριβότερες από τις παραδοσιακές μπύρες, όμως αυτό τις καθιστά πλέον όλο και περισσότερο επιθυμητές ως «αγαθό πολυτελείας». Σύμφωνα με έκθεση της λογιστικής εταιρείας UHY Hacker Young, αυτή η αντίληψη έχει ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση για τέτοιες μπύρες, με αποτέλεσμα οι νέες ζυθοποιίες στο Λονδίνο να έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 24%, σε 36.

    Οι μικροζυθοποιίες εμφανίστηκαν στη Βρετανία κατά τη δεκαετία του 1970, και τα τελευταία δέκα χρόνια κάνουν δυναμικό comeback τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και τη γεύση παρά στα κέρδη – αν και κάποιες μικροζυθοποιίες είχαν τέτοια επιτυχία, που εξαγοράστηκαν από μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Όπως η ιδιαίτερα δημοφιλής Camden Town Brewery εξαγοράστηκε από τη βελγική AB InBev έναντι ποσού που φέρεται να αγγίζει τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο James Simmonds της UHU Hacker Young δήλωσε ότι αυτού του είδους οι μπύρες έχουν πλέον εδραιώσει τη φήμη τους πέρα από τις τάξεις των hipsters:

    «Δεν αποτελεί έκπληξη που το Λονδίνο έχει τόσες πολλές νέες μικροζυθοποιίες, με τόσο μεγάλο αριθμό νέων επαγγελματιών που εργάζονται μέσα στο City. Επειδή οι μπύρες craft θεωρούνται αγαθό πολυτελείας, οι πελάτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα συγκριτικά με πιο εμπορικές μπύρες. (Οι μικροζυθοποιίες) έχουν φτιάξει το όνομά τους και αυτό με τη σειρά του έχει ενθαρρύνει περισσότερους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την τύχη τους στην παραγωγή μπύρας».

    Στο σύνολο της Αγγλίας, αντίθετα με το Λονδίνο, ο αριθμός των νέων ζυθοποιιών μειώθηκε: 249 άνοιξαν το 2014, έναντι 278 το 2014, δηλαδή 10% λιγότερες. Ωστόσο, στην Ουαλία καταγράφηκε ένα «άλμα» 35%, ήτοι 17 ζυθοποιίες.

    Αξίζει να σημειωθεί, για όσους ενδιαφέρονται να ανοίξουν τη δική τους μικροζυθοποιία στην Αγγλία, ότι η κυβέρνηση παρέχει φοροαπαλλαγές στις ζυθοποιίες που παράγουν λιγότερα από 5 εκατομμύρια λίτρα μπύρας ετησίως. Ωστόσο, απαιτείται ειδική άδεια, καθώς το πρόστιμο για «παράνομη παραγωγή αλκοολούχων» ανέρχεται σε 1.271 ευρώ, ενώ προβλέπεται και κατάσχεση του παράνομου εξοπλισμού.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: ΣΟΚ στη μουσική βιομηχανία: Ό,τι ακούτε είναι ψεύτικο (video)



    ΣΧΟΛΙΑ