• Business

    Το ύψος των εισφορών με έκπτωση 25% για περισσότερους από 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

    Business people meeting to discuss the situation on the market.


    Το σύνολο των αυτοτελώς απασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών, είτε πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού είτε όχι, θα έχει την δυνατότητα να καταβάλει τις εισφορές του με έκπτωση 25%.

    Η έκπτωση αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι τα ειδοποιητήρια για τον μήνα Φεβρουάριο δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί και θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 10 Απριλίου.

    Συγκεκριμένα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπσσχολούμενοι που θα καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους θα καταβάλουν ανάλογα με την ασφαλιστική τους κατηγορία:

    1η κατηγορία εισφορών

    * προβλεπόμενη εισφορά 220 ευρώ

    * με 25% έκπτωση 165 ευρώ

    2η κατηγορία εισφορών

    * προβλεπόμενη εισφορά 262 ευρώ

    * με 25% έκπτωση 196,5 ευρώ

    3η κατηγορία εισφορών

    * προβλεπόμενη εισφορά 312 ευρώ

    * με 25% έκπτωση 234 ευρώ

    4η κατηγορία εισφορών

    * προβλεπόμενη εισφορά 373 ευρώ

    * με 25% έκπτωση 279,75 ευρώ

    5η κατηγορία εισφορών

    * προβλεπόμενη εισφορά 435 ευρώ

    * με 25% έκπτωση 326,25 ευρώ

    6η κατηγορία εισφορών

    * προβλεπόμενη εισφορά 576 ευρώ

    * με 25% έκπτωση 432 ευρώ

    Σημειώνεται ότι η καταβολή της μειωμένης εισφοράς θα έχει αντανάκλαση και στις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων, καθώς στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται πως “ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί δια του συντελεστή 0,20”. Δεδομένου ότι η έκπτωση παρέχεται για λίγους μήνες – κατ αρχήν για 2 μήνες – δεν αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς να είναι σημαντική η αντανάκλαση του μέτρου στην βάση υπολογισμού της μελλοντικής σύνταξης.

    Την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι κάνουν χρήση του μέτρου παράτασης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της διασποράς του κορωνοιού.

    Την παράταση δικαιούνται:

    * οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν ενεργό κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 που αναφέρεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών ως πληττόμενοι κλάδοι από τον κορωνοιό.

    Οι εν λόγω επαγγελματίες δικαιούνται παράταση καταβολής των εισφορών ως εξής:

    * οι εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 με την παράταση) και Μαρτίου απαιτητές έως 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών

    * οι εισφορές αυτές εξοφλούνται τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020.

    * Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης (από 30/9 και μετά) επιβάλλονται τόκοι καθυστέρησης. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

    Για τους ίδιους δικαιούχους η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται κατά 3 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

    Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.



    ΣΧΟΛΙΑ