• Business

    Το υπόγειο deal Τσίπρα-Φέσσα και ο «εμφύλιος» στο εμπόριο

    Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ

    Θεόδωρος Φέσσας. Πρόεδρος ΣΕΒ


     

    Μόνο… γονυπετής δεν έπεσε στα πόδια των μελών του ΣΕΒ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας, προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα – πώς, δηλαδή, βρέθηκε να συμφωνεί σε όλα με τον Αλέξη Τσίπρα και να αποδέχεται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό ως και 1%, μία συμφωνία που ήδη έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

    Σε επιστολή του προς τα μέλη του ΣΕΒ, η οποία εστάλη την Παρασκευή, μία μέρα μετά το υπόγειο deal με τον πρωθυπουργό, ο κ. Φέσσας αναφέρεται ειδικά στο θέμα της αύξησης των εισφορών, τονίζοντας:

    «Με αίσθημα ευθύνης και με το βλέμμα στο δάσος και όχι στο δέντρο, δεν αρνηθήκαμε την πρόταση για μια προσωρινή και μικρή αύξηση του μη μισθολογικού κόστους για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Δεν οριστικοποιήθηκε κάποιος συγκεκριμένος συντελεστής αύξησης, αλλά αυτός θα κυμανθεί από 0.5% έως 1% για τις εργοδοτικές εισφορές. Το πνεύμα έμπρακτης συναίνεσης και ευθύνης που δείξαμε συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως π.χ. η δέσμευση μιας στενής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών για φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις δηλαδή που θα διαμορφώσουν ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο και ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για να έλθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

    Όμως ό,τι και να υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, γεγονός είναι ότι η κωλοτούμπα που πραγματοποίησε, αποδεχόμενος αυξήσεις εισφορών, ήταν… επιπέδου γυμναστικών επιδείξεων. Και όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, με πολλούς βιομήχανους να διαμαρτύρονται καθώς η συγκατάθεση αυτή του Θ. Φέσσα για αυξήσεις εισφορών δόθηκε χωρίς να υπάρξει κανένας σχετικός διάλογος στο εσωτερικό του ΣΕΒ.

    Όπως ανέφερε με δική του επιστολή προς τα μέλη του ΣΕΒ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, «είναι καταστρεπτική για τις επιχειρήσεις μας όσο συνεχίζονται τα capital controls μαζί με την έλλειψη ρευστότητας και την κακή πορεία στην οικονομία», ενώ υπογραμμίζει πως «εμείς ως Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και εγώ ως πρόεδρος δεν θα αποδεχτούμε και δεν θα συμφωνήσουμε στην επιθυμία της κυβέρνησης οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών να γίνουν με την συγκατάθεσή μας γιατί έτσι ζητάει η Τρόικα». Όσο για το ρόλο του Θεόδωρου Φέσσα, σχολιάζει: «Αν ο πρόεδρος του ΣΕΒ αποδέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης θα πρόκειται για προσωπική του πρωτοβουλία που αφορά τον ΣΕΒ και για την οποία ο ΣΒΑΠ ούτε ενημερώθηκε αλλά ούτε και συμφωνεί».

    Η κριτική που ασκείται στον Θεόδωρο Φέσσα περιλαμβάνει και μια γερή δόση… Καραμανλή, αφού οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να μεσολαβεί μεταξύ του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των εργοδοτικών σωματείων για να υπάρξει συνεννόηση, σε μία ιδιότροπη «κουμπαριά» που προκαλεί… ανατριχίλες.

    Τα πυρά όμως δεν προέρχονται μόνο από το εσωτερικό του ΣΕΒ, αλλά και από την επιμελητηριακή κοινότητα, που δε θέλει ούτε να ακούσει για αυξήσεις εισφορών. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος σημείωσε:

    «Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.Τα επιμελητήρια για το λόγο αυτό κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, προκειμένου να συνεκτιμηθεί σε κάθε απόφαση για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί μια νέα ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση».

    Η κόντρα με τα επιμελητήρια πήρε σάρκα και οστά την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ, όπου παρενέβη τηλεφωνικά ο Κ. Μίχαλος για να διευκρινίσει πως η απόφαση για την αύξηση των εισφορών είναι «έωλη», με τον παριστάμενο πρόεδρο της ΕΣΕΕ να απαντά: «Κωνσταντίνε, μην το κάνεις αυτό, δε χρειάζεται εμφύλιος».

    Όμως ο εμφύλιος φαίνεται πως είναι γεγονός, και δε θα υπάρξει συνθηκολόγηση τόσο απλά…



    ΣΧΟΛΙΑ