ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με λυμένο το θέμα του ενεργειακού κόστους, όπου πέτυχαν τη χαμηλότερη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι αγρότες συνεχίζουν αύριο Τρίτη τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, για να βρεθούν λύσεις και στα υπόλοιπα αιτήματά τους, τα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας όπως λιπάσματα, κλιματική πίεση, διεθνείς τιμές.
Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μπαίνει και η εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur, η οποία όπως αναφέρθηκε είναι – παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης – καταστροφική για τον πρωτογενή τομέα. Η πρόταση που εξετάζεται είναι να ζητηθεί να μην επικυρωθεί από τη Βουλή αυτή η συμφωνία.
Η επίλυση του ενεργειακού κόστους ωστόσο, είναι επιτυχία σημαντική, με δεδομένο ότι το θέμα αυτό απασχολεί όλες τις επαγγελματικές ομάδες και τους κλάδους της οικονομίας, χωρίς να έχουν καταφέρει ανάλογα αποτελέσματα. Για παράδειγμα η ενεργοβόρος βιομηχανία, παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει μέτρα μείωσης ενεργειακού κόστους παρότι το ενεργειακό κόστος απειλεί την ανταγωνιστικότητά της και έχει είναι υψηλότερο σε σχέση με το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αντίθετα, για τους αγρότες, δόθηκε λύση και το ενεργειακό κόστος δεν αποτελεί πλέον από τα θέματα αιχμής στη λίστα των αιτημάτων τους. Τα 8,5 λεπτά/ κιλοβατώρα που κατάφεραν να εξασφαλίσουν και προσφέρει η ΔΕΗ, αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή ενέργειας κάθε επαγγελματικής ομάδας, 60% χαμηλότερα από την μέση τιμή των οικιακών παροχών (ακόμα πιο κάτω από τα επαγγελματικά).
Συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ένα μέσο νοικοκυριό, πληρώνει συνολικά περίπου 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ οι αγρότες πέτυχαν το αγροτικό ρεύμα πλέον να κοστίζει κάτω από 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα κατατάσσει τη χώρα στις φθηνότερες της Ευρώπης για αγροτική και επαγγελματική χρήση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την κάλυψη σταθερής τιμής για 2 έτη στα τιμολόγια ΓΑΙΑ από 1ης Απριλίου 2026. Η τιμή μειώνεται στα 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ είναι 177.954 οι εγγεγραμμένοι καταναλωτές αγροτικού ρεύματος, από τους οποίους το 87,2% δεν έχει ληξιπρόθεσμα.
Επίσης, οι αγρότες δεν πληρώνουν ρυθμιζόμενες χρεώσεις για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (μηδέν), επιβαρύνονται λιγότερο με ΕΤΜΕΑΡ (τέλος εκπομπών ρύπων) και ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) και δεν καταβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται το ανταγωνιστικό κόστος του λογαριασμού τους από τις υπόλοιπες χρεώσεις.
Ο ΕΦΚ στο ρεύμα επιβαρύνει με 5 ευρώ την μεγαβατώρα τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και με 2,2 ευρώ τα νοικοκυριά, ενώ οι αγρότες απαλλάσσονται από αυτό το κόστος.
Επίσης, πέτυχαν να ισχύει η ρύθμιση για όλους με νέες ρυθμίσεις για ένταξη στο πρόγραμμα για όσους έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας.
Αποφοροληγημένο πετρέλαιο στην αντλία
Μεταξύ άλλων οι αγρότες εξασφάλισαν την αποφορολόγηση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αντλία. Δηλαδή ο αγρότης θα πληρώνει αποφορολογημένο το πετρέλαιο στην αντλία, δεν θα καταβάλλεται ο ΕΦΚ από τον αγρότη, αλλά θα παίρνει το πετρέλαιο στην αντλία αποφορολογημένο.
Το “αποφορολογημένο πετρέλαιο στην αντλία” είναι η νέα ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο απευθείας στον αγρότη, κατά τη στιγμή της αγοράς, αντί για εκ των υστέρων επιστροφή. Αυτό θα γίνεται με τη χρήση μιας εφαρμογής στο κινητό (QR code) για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο, και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2026.
Αντί για προκαταβολή και αναμονή, ο αγρότης θα πληρώνει λιγότερα εξαρχής.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων- Η αυριανή συνάντηση
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι 16 από τα 27 αρχικά αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, ενώ 7 θεωρούνται μη υλοποιήσιμα λόγω δημοσιονομικών περιορισμών της ΕΕ. Αύριο Τρίτη (13 Ιανουαρίου 2026) είναι προγραμματισμένη κρίσιμη συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου θα συναντηθούν δύο επιτροπές: Μια 25μελης για αγροτικά ζητήματα και μια 10μελης για θέματα κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων.
To σκεπτικό είναι να συζητηθούν σε μεγαλύτερη έκταση και ξεχωριστά τα θέματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο, καθώς όπως υποστηρίζουν, «η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη στα μέτρα που εξειδίκευσε δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτά».
Τα βασικά τους αιτήματα, πέρα από τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν, εστιάζουν πλέον σε θεσμικές εγγυήσεις και επιπλέον οικονομικές ελαφρύνσεις:
- Διαφάνεια στη συνάντηση: Ζητούν η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου να γίνει με την παρουσία δύο επιτροπών (αντιπροσωπειών από διαφορετικά μπλόκα) και να τηρηθούν επίσημα πρακτικά ή να υπάρχει κάλυψη από κάμερες, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες των δεσμεύσεων.
- Αποζημιώσεις και χρέη: Ζητούν την παύση των δικαστικών διώξεων κατά αγροτών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και άμεση ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων.
- Εμπορικές Συμφωνίες: Εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, η οποία θεωρούν ότι θα κατακλύσει την αγορά με φθηνά και ανεξέλεγκτα προϊόντα από τη Νότια Αμερική, καταστρέφοντας την τοπική παραγωγή.
- Επιβίωση του κλάδου: Χαρακτηρίζουν τη συνάντηση της Τρίτης ως «μάχη επιβίωσης», δηλώνοντας ότι αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές υποχωρήσεις στα 7 αιτήματα που η κυβέρνηση θεωρεί «κόκκινες γραμμές», θα προχωρήσουν σε γενική κλιμάκωση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Autohellas: Ακόμα σημαντικό περιθώριο ανόδου, τιμή στόχος στα €16,01 ανά μετοχή
- Μόδα: Το Saks κηρύσσει πτώχευση, η Phoebe Philo τριπλασίασε τα έσοδα και ο Justin Trudeau κάνει στριπτίζ
- Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς μπορούν να γλιτώσουν το σπίτι τους 20.000 νοικοκυριά
- Βιομηχανία- ενεργειακό κόστος: Κόκκινη κάρτα από την Κομισιόν στο ιταλικό μοντέλο- Νέες διαβουλεύσεις και διλήμματα