• Business

    To δύσκολο 24ωρο του Elon Musk: Πώς εξανεμίστηκαν 13 δισ. δολάρια από την περιουσία του

    • NewsRoom
    Elon Musk, επικεφαλής Tesla

    Elon Musk, επικεφαλής Tesla και Twitter


    Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν από τις πιο ταραχώδεις που έχει βιώσει ο μεγιστάνας Elon Musk, με την αυτοκρατορία του να πλήττεται πανταχόθεν.

    H αυτοκινητοβιομηχανία του, Tesla, απογοήτευσε τους επενδυτές καθώς ανακοίνωσε μείωση κερδών το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 3,3 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να βυθιστούν στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατά 9,75%, στα 162,99 δολάρια.

    Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου Starship που σχεδιάστηκε από την εταιρεία του Musk, SpaceX, αποδείχθηκε μία μεγάλη αποτυχία. Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση ο πύραυλος έγινε χίλια κομμάτια πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για έναν μη επανδρωμένο πύραυλο που έχει στόχο την εξερεύνηση του Άρη και της Σελήνης.

    Από την άλλη πλευρά, στο twitter, το τελευταίο απόκτημα του Elon Musk, πολλοί χρήστες έχασαν τα μπλε σημάδια ελέγχου παλαιού τύπου επειδή επέλεξαν να μην πληρώνουν 8 δολάρια το μήνα για να διατηρήσουν το προνόμιο.

    Η πτώση της τιμής της Tesla επηρέασε άμεσα την καθαρή περιουσία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

    Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, μειώθηκε σε μία ημέρα κατά 12,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση για φέτος.

    Το μερίδιό του στην Tesla, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των δικαιωμάτων προαίρεσης, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Μusk, που ανέρχεται σε 163,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή της Space X, καθώς η αποτίμηση της έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αναφέρει το Bloomberg.

    O Μusk παραμένει ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Γάλλο μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας Bernard Arnault και η περιουσία του έχει ανακάμψει φέτος κατά 26,8 δισ. δολάρια, λόγω της ανόδου κατά 32% που έχει σημειώσει η Τesla.

    Πάντως, ο ιδρυτής και πρόεδρος της SpaceX, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια του Starship, συνεχάρη τις ομάδες της εταιρίας του μετά την πρώτη εκτόξευση και υποσχέθηκε μια νέα δοκιμή «σε λίγους μήνες».

    «Συγχαρητήρια στις ομάδες της SpaceX για αυτή την υπέροχη πρώτη δοκιμαστική πτήση», έγραψε στο Twitter. «Μάθαμε πολλά για την προσεχή δοκιμή εκτόξευσης (που θα γίνει) σε λίγους μήνες».

    Όσον αφορά στην Tesla, έχει παραδεχθεί ότι είναι «δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο είναι το ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους για την αυτοκινητοβιομηχανία».

    «Παρόλο που εφαρμόσαμε μειώσεις τιμών σε πολλά μοντέλα οχημάτων σε διάφορες περιοχές το πρώτο τρίμηνο, τα λειτουργικά μας περιθώρια μειώθηκαν με διαχειρίσιμο ρυθμό», ανέφερε σε επιστολή της η Tesla.

    Διαβάστε ακόμη:

    Tesla: Νέα μείωση των τιμών στα Model 3 και Model Y

    Elon Musk: Θα φτιάξει το δικό του ChatGPT – Ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί Microsoft και Google



    ΣΧΟΛΙΑ