• Business

    Το μπακάλικο του Λονδίνου… έσωσε τον Λουκά Έλληνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το μπακάλικο του Λονδίνου… έσωσε τον Λουκά Έλληνα

    To Atrina Center στο Μαρούσι


    Με νέες κλειστές προσφορές θα επανέλθουν την Παρασκευή οι επενδυτές για τα τρία ακίνητα φιλέτα που βρίσκονται στο Μαρούσι, ανήκουν σε εταιρείες του κ. Λουκά Έλληνα και την διαχείριση των οποίων έχει η doValue.

    Τι περίεργες ιστορίες που κρύβει τελικά η ζωή! Τη μια στιγμή ζεις μέσα στη χλιδή, όλα μοιάζουν ανέφελα.

    Και ξαφνικά έρχεται η κατάρρευση. Και τότε σε σώζει ένα ντελικατέσεν με ελληνικά προϊόντα, στην καρδιά της λονδρέζικης πρωτεύουσας…

    Αυτή είναι η ιστορία του κ. Λουκά Ελληνα, του 51 ετών Κύπριου επιχειρηματία που τη δεκαετία του 2000 δραστηριοποιήθηκε στην αγορά του real estate. Αγόραζε ακίνητα σαν «φρέσκα κουλουράκια» σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με κορωνίδα το κτίριο στο Μαρούσι, το οποίο στεγάζει σήμερα τα γραφεία των ΕΛΠΕ, το οποίο απέκτησε από την Ektasis Development του Π. Ευθυμίου αντί 55 εκατ. ευρώ.

    Και ταυτόχρονα φούρνιζε –και στην κυριολεξία- κουλουράκια, καθώς τον Ιανουάριο του 2013 προχώρησε στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Frank Ze Paul Bakery Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρεία Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής».

    Επρόκειτο για υπερπολυτελή –χλιδάτα τα χαρακτήριζαν οι πελάτες τους- ζαχαροπλαστεία και φουρνάδικα. Ήταν τα Frank Ze Paul, στο Νέο Ψυχικό, επί της Κηφισίας στο Χαλάνδρι, στη Βούλα, στο Παλαιό Φάληρο.

    Μία επένδυση που «κάηκε» σε σύντομο χρόνο καθώς τα φουρνάδικα έβαλαν λουκέτο το ένα μετά το άλλο.

    Όμως ο κ. Έλληνας, εκτός από τις επενδύσεις σε ακίνητα και ζαχαροπλαστεία, είχε και ένα μπακάλικο στο Λονδίνο. Για την ακρίβεια, ντελικατέσεν με ελληνικά προϊόντα. Και μπορεί τα μπακάλικα να θεωρούνται «παρακατιανά», ενίοτε όμως αποδεικνύονται και σωτήρια.

    Διότι όταν άρχισε η κατάρρευση, περίπου το 2018, όταν τα χρέη σωρεύονταν και οι τράπεζες άρχισαν να αναρτούν στην πλατφόρμα e-auction τα ακίνητα του κ. Λουκά Έλληνα για να βγουν στον πλειστηριασμό, το μπακάλικο αποδείχτηκε σωτήριο.

    Τότε πήρε την απόφαση να μετακομίσει με την οικογένεια στο Λονδίνο. Όπου υπήρχε στρωμένη δουλειά και πήγαινε καλά. Με δύο λόγια, γύρισαν σελίδα στη ζωή τους.

    Η δραστηριότητα στο real estate

    Ο επιχειρηματίας Λουκάς Έλληνας είχε αναπτύξει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έντονη δραστηριότητα στην ελληνική αγορά του real estate, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων –εμπορικά και οικιστικά- στο Φάληρο, Ν. Κηφισιά, Αγ. Στεφάνο, Μαρούσι. Και είναι επικεφαλής του L.P.Ellinas Group of Companies, που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Ρουμανία και έχει στην ομπρέλα του πλήθος εταιρειών real estate οι οποίες ειδικεύονται σε κατασκευές, ανάπτυξη, διαχείριση, υπηρεσίες, leasing και άλλα.

    Η δραστηριότητα του κ. Έλληνα ήταν έντονη στην Ελλάδα και μέχρι το 2011 είχε δημιουργήσει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το κτίριο γραφείων που στεγάζονται τα ΕΛΠΕ να πρωταγωνιστεί.

    Μάλιστα είχε στα σκαριά και τη δημιουργία Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ωστόσο το σχέδιο αυτό ουδέποτε προχώρησε και η υλοποίηση του ναυάγησε λόγω και της οικονομικής κρίσης.

    Οι πλειστηριασμοί

    Το 2019 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί. Αρχής γενομένης από 10 γραφεία (εμβαδού από 22 τμ) στο συγκρότημα ATRINA CENTER, και ένα διαμέρισμα εμβαδού γύρω στα 100 τ.μ., στο Μαρούσι και πάνω από 20 θέσεις πάρκινγκ. Τα ακίνητα αυτά είχαν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί από την Τράπεζα Πειραιώς, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 2,3 εκατ. ευρώ.

    Και έχουν δρομολογηθεί να βγουν σε πλειστηριασμό στις 8 Απριλίου 2022, άλλα 8 διαμερίσματα (μαζί με αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ) τα οποία βρίσκονται σε συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Αγίου Θωμά στο Μαρούσι και ανήκουν σε εταιρεία ιδιοκτησίας του κ. Έλληνα.

    Επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas για οφειλή ύψους 792 χιλιάδων ευρώ. Για τα διαμερίσματα οι τιμές πρώτης προσφοράς διαμορφώνονται ανάλογα με το εμβαδόν και τον όροφο, από 143.000 ευρώ, έως 334.000 ευρώ, για τις θέσεις πάρκινγκ στις 8.500 ευρώ και για τις αποθήκες από 1.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ, με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να διαμορφώνεται σε 1,86 εκατ ευρώ.

    Ο πλειστηριασμός για τα τρία «κόκκινα» ακίνητα στο Μαρούσι που στεγάζονται τα ΕΛΠΕ, η Ernst & Young, η Fourlis και η Bayer.

    Με νέες κλειστές προσφορές θα επανέλθουν την Παρασκευή οι επενδυτές για τα τρία ακίνητα φιλέτα που βρίσκονται στο Μαρούσι, ανήκουν σε εταιρείες του κ. Λουκά Έλληνα και την διαχείριση των οποίων έχει η doValue.

    Και οι αποφάσεις για την εξέλιξη του πλειστηριασμού αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις σε δάνεια περίπου 100 εκατ. ευρώ του κ. Έλληνα, τα οποία «κοκκίνησαν», τιτλοποιήθηκαν (τιτλοποίηση Κάιρο) και τώρα εκπλειστηριάζονται.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν τα ακίνητα είναι μεταξύ των άλλων, τα ΕΛΠΕ και η Fourlis, προκειμένου να αποκτήσουν τα κτίρια στα οποία στεγάζονται, αλλά και μεγάλες εταιρείες του real estate όπως είναι οι Prodea, Dromeas, Trastor, Brook Lane, καθώς και ξένα fund.

    Διαβάστε επίσης

    Δέκα επενδυτές προσφέρουν 100 εκατ. ευρώ στη doValue για τα τρία κτίρια στο Μαρούσι – Κατατέθηκαν οι προσφορές

    Στο σφυρί 11 ακίνητα του Κύπριου επιχειρηματία Λουκά Έλληνα



    ΣΧΟΛΙΑ