• Business

    Το αντιπύρ του Κάρελ Κομάρεκ και το μεγάλο στοίχημα του διορισμού του λόρδου Κόου στο ΔΣ της Sazka

    Ο Κάρελ Κομάρεκ κάθετε σε καρέκλα

    Κάρελ Κομάρεκ (πηγή φωτογραφίας: Bloomberg)


    Κίνηση στρατηγικού, αλλά και πολιτικού χαρακτήρα η τοποθέτηση του λόρδου Κόου -ενός Συντηρητικού, με πρωταγωνιστικό ρόλο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου- στο ΔΣ της Sazka Entertainment

    Αίσθηση, ιδίως εκτός των πυλών της εγχώριας αγοράς, προκάλεσε η είδηση της τοποθέτησης του λόρδου Σεμπάστιαν Κόου (Σεμπάστιαν Κόε βάσει μεταγραφής από το Coe), προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (πρώην IAAF, νυν World Athletics) και ηγετικής φυσιογνωμίας του παγκόσμιου αθλητισμού, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Sazka Entertainment, συμφερόντων του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Κάρελ Κομάρεκ (Karel Komárek) που κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στον ΟΠΑΠ.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο τέσσερις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης έχει αναλάβει μέλος του ΔΣ της Sazka από τις 14 Σεπτεμβρίου, με μη εκτελεστικά, ωστόσο, καθήκοντα. Είναι δε το πρώτο μη εκτελεστικό μέλος στην ιστορία της εταιρείας.

    Ο ίδιος, με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ανέφερε πως πίσω από την επιλογή του είναι αφενός η επιθυμία του να υπηρετήσει τον αθλητισμό, όπως έκανε άλλωστε ολόκληρη τη ζωή του, αλλά και «ότι η SAZKA Entertainment αποτελεί ηγέτιδα δύναμη ως προς την χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, στο κορυφαίο επίπεδο του, ανά την Ευρώπη και όχι μόνο».

    «Εδώ και χρόνια, έχω διαπιστώσει ότι τα κονδύλια που προέρχονται από λοταρίες έχουν τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη του αθλητισμού παγκοσμίως, από το ερασιτεχνικό έως το κορυφαίο επίπεδο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που εντάσσομαι σε μία ομάδα με αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχιών στη στήριξη του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα και όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Ο ρόλος μου θα είναι να διασφαλίσουμε την περαιτέρω εξέλιξη των ενεργειών μας για τη στήριξη του αθλητισμού και ότι η SAZKA Entertainment αποτελεί ηγέτιδα δύναμη ως προς την χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, στο κορυφαίο επίπεδο του, ανά την Ευρώπη και όχι μόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του, όπως δόθηκε στον ελληνικό Τύπο.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του κ. Κόμαρεκ, ο οποίος τόνισε ότι η είσοδος του λόρδου Κόου στην εταιρεία «ενδυναμώνει ιδιαίτερα τη διεθνή προοπτική μας και τις προσπάθειές μας να μεγιστοποιήσουμε την άντληση κεφαλαίων για κοινωφελείς σκοπούς σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε».

    Πέραν, όμως, των όποιων ευγενών κινήτρων μπορεί να υπάρχουν, η επιλογή του, από την πλευρά της εταιρείας τουλάχιστον, φαίνεται πως έχει πολύ πιο στρατηγικό -και πολιτικό- χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί ο στόχος της Sazka δεν είναι άλλος από τη διεκδίκηση της τέταρτης άδειας για τη λειτουργία της πολύφερνης βρετανικής λοταρίας (National Lottery).

    Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Financial Times με αφορμή την ανακοίνωση του ονόματός του, η επιλογή του λόρδου Κόου εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια των Τσέχων να «λουστράρουν» το προφίλ τους, λίγο πριν από την τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

    Η βρετανική λοταρία είναι, άλλωστε, ενός από τους πλέον κερδοφόρους κρατικούς οργανισμούς στους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση ο ιδιωτικός τομέας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 8,4 δισ. στερλίνες (9,8 δισ. ευρώ). Ο δε τρέχον διαχειριστής της, η Camelot, η οποία ανήκει στο συνταξιοδοτικό ταμείο των δασκάλων του Οντάριο (OTPP), εισπράττει τυπικά σε κέρδη γύρω στο 1%.

    Πολύφερνη νύφη

    Είναι η τέταρτη φορά που η ανανεώνεται η άδεια, από το 1994 που υπάρχει η βρετανική λοταρία.

    Εκτός από τη Sazka και την Camelot, την εταιρεία που έχει πάρει όλες τις άδειες μέχρι σήμερα, στους επίδοξους μνηστήρες συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η ιταλική Sisal (σε σύμπραξη με την BT), η παιδική φιλανθρωπική οργάνωση Barnardo’s, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας του Τύπου Ρίτσαρντ Ντέσμοντ, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του και την ανταγωνιστική Health Lottery, αλλά και η Intralot. Για την τελευταία, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου 2021 ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Χρυσόστομος Σφάτος, «η τέταρτη άδεια της βρετανικής λοταρίας είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια και εμείς θα είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας».

    Οι τελικές προσφορές αναμένονται τον Οκτώβριο και οι ανακοινώσεις τον Φεβρουάριο του 2022.

    Το μεγάλο στοίχημα του Κάρελ Κομάρεκ

    Για να αυξήσει τις πιθανότητές του να πάρει την άδεια, η Sazka, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT, έχει στρατολογήσει βαριά «πυροβολικά» του βρετανικού επιχειρείν. Μεταξύ αυτών, ο Τζάστιν Κινγκ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Sainsbury, μητρικής της αλυσίδας σουπερμάρκετ Sainsbury’s, αλλά και ο Σερ Κιθ Μιλς, γνωστός κυρίως για τα προγράμματα επιβράβευσης πελατών Air Miles (το 1988) και Nectar Card (το 2002). Μάλιστα, ο Μιλς ήταν αναπληρωτής του Κόου στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και είναι ένα από τα οκτώ στελέχη με συνδέσμους προς τους Ολυμπιακούς του 2012 που έχουν ενταχθεί στο δυναμικό της Allwyn, του «οχήματος» με το οποίο κατεβαίνει στον διαγωνισμό για τη National Lottery η Sazka.

    Όπως αναφέρουν οι FT, αντίστοιχο σκηνικό επικρατεί και στον σημερινό κάτοχο της άδειας, την Camelot, όπου πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Σερ Χιου Ρόμπερτσον, επίσης πρώην πρόεδρος της βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και με ισχυρούς -και αυτός- δεσμούς με το Συντηρητικό Κόμμα, του οποίου υπήρξε και βουλευτής (σημειωτέον ο Κόου είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων με τους Συντηρητικούς).

    Δουλειά 8 με 12 μέρες τον χρόνο έναντι αγνώστου αμοιβής

    Σύμφωνα με λεγόμενα του ιδίου, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου εκτιμά ότι θα δουλεύει για τη Sazka οκτώ με δώδεκα μέρες τον χρόνο. Η αμοιβή του, όμως, όπως σημειώνουν οι FT, δεν έχει ανακοινωθεί.

    «Φωτιά με φωτιά»

    Μιλώντας στους FT, πρώην στέλεχος της Camelot ανέφερε ότι ο διορισμός του στο ΔΣ της Sazka δείχνει ότι οι Τσέχοι «προσπαθούν να πολεμήσουν τη φωτιά με φωτιά» και να φτάσουν την Camelot.

    Από την πλευρά του, ο Τζούλιαν Νάιτ, ο συντηρητικός βουλευτής που προεδρεύει της κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει τον έλεγχο της διαδικασίας υποβολής προσφορών, είπε ότι ο διορισμός του Κόου «μπορεί να μην κάνει τεράστια διαφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες της προσφοράς, αλλά θα επηρεάσει τον χαρακτήρα της και θα ανοίξει πόρτες».

    Η τελική απόφαση, σε κάθε περίπτωση, για το ποιος θα αναλάβει τη λοταρία, θα ληφθεί από ανεξάρτητους επιτρόπους που θα ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού.

    Ποιος είναι ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόου

    Ο Σεμπάστιαν Κόου έγινε γνωστός παγκοσμίως μέσω του στίβου και της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μέτρα και το αργυρό μετάλλιο στα 800 μέτρα, μια επιτυχία που επανέλαβε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες.

    Αφού αποσύρθηκε από τον αθλητισμό το 1990, έχοντας δώδεκα παγκόσμια ρεκόρ στο ενεργητικό του, εξελέγη βουλευτής με το Συντηρητικό Κόμμα και διετέλεσε προσωπικός σύμβουλος του William Hague, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας.

    Το 2004 ανέλαβε Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012». Έπειτα από την επιτυχία της διεκδίκησης έναντι του Παρισιού, της Μόσχας, της Νέας Υόρκης και της Μαδρίτης, ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

    Είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου από το 2015. Από τη θέση αυτή, έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες του κλασικού αθλητισμού παγκοσμίως να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Το 2020 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόου



    ΣΧΟΛΙΑ