• Business

    Τι συμβαίνει με την Barclays: Σκάνδαλα, περικοπές κι ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης

    C. S. Venkatakrishnan, CEO Barclays

    C. S. Venkatakrishnan, CEO Barclay’s


    Στην κούρσα με τους ανταγωνιστές της από τη Wall Street, η Barclays φαίνεται να είναι μόνιμα στην τελευταία θέση. Η βρετανική επενδυτική τράπεζα απογοήτευσε τους επενδυτές της τον προηγούμενο μήνα καταγράφοντας βουτιά στα κέρδη κατά 16% για το προηγούμενο τρίμηνο και η μετοχή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει χάσει φέτος πάνω από το 10% της αξίας της.

    Με αρκετά σκάνδαλα στο πρόσφατο παρελθόν της και τη δραστηριότητά της να υποαποδίδει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έναντι των ανταγωνιστών της, το Reuters ανέφερε ότι η τράπεζα επεξεργάζεται ένα σχέδιο περικοπών που θα φτάσει το 1 δισ. λίρες.

    Αυτό σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο θα μπορούσε να κοστίσει τις θέσεις σε τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενους, περίπου δηλαδή στο 2% του δυναμικού της. Νωρίτερα είχε υποσχεθεί ότι στο άμεσο μέλλον θα θέσει πιο φιλόδοξους οικονομικούς στόχους.

    Τα εμπόδια

    «Στην αγορά δεν αρέσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit,  οι επενδυτικές τράπεζες εκτός Wall Street  και πιστωτικές κάρτες που οδεύουν προς την ύφεση. Όσο αυτό ισχύει, θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να αντιστρέψουν την κατάσταση», σχολίασε στους FT, επενδυτής, αποτυπώνοντας τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός στην προσπάθεια αναδιάρθρωσής του.

    «Λειτουργικά η τράπεζα αποδίδει αρκετά καλά, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να τη βλέπουν ως επιρρεπή σε ατυχήματα», σημείωσε ο ο Philip Augar, συγγραφέας του βιβλίου The Bank that Lived a Little (Η τράπεζα που έζησε για λίγο), ενός βιβλίου για την Barclays. «Η τιμή της μετοχής και η αξιολόγηση είναι πλέον τόσο χαμηλά που η τράπεζα βρίσκεται σε έδαφος διάλυσης».

    Μετά από τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε το 2022, η Barclays είχε μία απογοητευτική πορεία το τρέχον έτος με τα έσοδα να μειώνονται κατά 18%, στα 6,1 δισ. στερλίνες. Οι ανταγωνιστές της στη Wall Street κατέγραψαν μέση μείωση κατά 2%.

    Ένα προβληματικό προφίλ

    Οι χρηματοπιστωτικές της υπηρεσίες έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών, καθώς όχι μόνο δεν ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές της αλλά υποαποδίδουν επιπλέον. Η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής είναι μία από τις πιο ισχυρές της, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί όμως τη δραστηριότητα της JP Morgan, ούτε η υπηρεσία πιστωτικών καρτών της τη Visa.

    Αυτό αποτυπώθηκε στα πενιχρά έσοδα του τρίτου τριμήνου, τα οποία υποχώρησαν κατά 30% στα 375 εκατ. στερλίνες, σε χαμηλό οχτώ χρόνων.

    Στα παραπάνω το ρυθμιστικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου που επιβάλλει διαφορετικό τρόπο διάρθρωσης από τις τράπεζες του εξωτερικού και πρόσθετη φορολογία στα κέρδη, επιβαρύνει τη θέση της τράπεζας στα μάτια των επενδυτών.

    Μία ιστορία γεμάτη σκάνδαλα

    Η τράπεζα έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τη δημοσιότητα σε μία σειρά σκανδάλων. Πιο πρόσφατο η εμπλοκή του στελέχους της Jes Staley στην υπόθεση του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν. Νωρίτερα, ο ακτιβιστής επενδυτής Edward Bramson επιχείρησε να συρρικνώνει τη μονάδα συναλλαγών στη τράπεζα, σε μία εκστρατεία που εξελίχθηκε σε μία γραφειοκρατική γκάφα που οδήγησε σε πρόστιμα και αποζημιώσεις που κόστισαν εκατομμύρια στην τράπεζα.

    Η χρηματιστηριακή της αξία τα τελευταία οχτώ χρόνια έχει συρρικνωθεί με την Barclays να βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των ανταγωνιστών της. Η κεφαλαιοποίησή της είναι μόλις 20 δισ. λίρες, όταν η JP Morgan ξεπερνάει τα 245 δισ. δολάρια.

    Το στοίχημα του Φεβρουαρίου

    Οι διευθυντές της Barclays, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο C.S. Venkatakrishnan προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές με το σχέδιο των περικοπών ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, καθώς η αγορά γινόταν ανήσυχη όσο άκουγε μόνο για σχέδια αναδιάρθρωσης χωρίς επιπλέον στοιχεία για το πώς αυτά θα μεταφράζονταν σε εξοικονόμηση πόρων.

    Η πρώτη αντίδραση των αναλυτών ήταν θετική, όμως αυτό δεν χαλάρωσε τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται ο Venkatakrishnan για να κερδίσει τους μετόχους τον ερχόμενο Φεβρουάριο, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα τη μαζική φυγή τραπεζιτών για άλλες εταιρείες.

    Η Barclays έχει συνεργαστεί με την Boston Consulting Group για την επανεξέταση της στρατηγικής της, εστιάζοντας σε ποια τμήματα της επιχείρησης θα πρέπει να επενδύσει και ποια θα πρέπει να μειωθούν ή να πωληθούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Bundesbank: «Καμπανάκι» Μπουχ για τράπεζες – Κίνδυνοι από τις αυξήσεις των επιτοκίων

    ΕΤΕ: Νέο ρεκόρ για τον τουρισμό το 2023 παρά τις αντίξοες συνθήκες

    Ακίνητα: Νέο… τρελό ράλι στις τιμές – Πόσο αυξήθηκαν το γ’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ