• Business

    Τι σηματοδοτεί η χθεσινή κίνηση της Alpha Bank να πουλήσει στα 4,5 σεντς δανειακό χαρτοφυλάκιο 2 δισ.

    Μαντζούνης Alpha Bank

    Δ. Μαντζούνης


    Η πρώτη συναλλαγή πώλησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank (και δεύτερη συνολικά στην ελληνική αγορά) ήταν, αν μη τι άλλο, σημαδιακή: Δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (το λεγόμενο χαρτοφυλάκιο Venus) μεταβιβάζονται στον επενδυτικό όμιλο B2Holding, σε ένα deal που δείχνει ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα “κόκκινα” δάνεια των ελληνικών τραπεζών είναι όχι απλά υπαρκτό, αλλά και ισχυρό.

    Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, με δάνεια συνολικού υπολοίπου 3,7 δισ. ευρώ και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 30ή Ιουνίου 2017, θα μεταβιβαστεί εντός του μήνα στην B2Holding, με το τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου 4,5% επί του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου.

    Υπενθυμίζεται ότι την αρχή είχε κάνει τον περασμένο Οκτώβριο η Eurobank με την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην σουηδική Intrum έναντι 45 εκατ. ευρώ, ήτοι το 3% της ονομαστικής τους αξίας. Όμως το deal της Alpha Bank ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 4,5%, γεγονός που αναδεικνύει ακριβώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα distressed δάνεια των ελληνικών τραπεζών, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από το γεγονός ότι πάνω από 10 funds, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο Venus. Και αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται να επαναληφθεί και στο επόμενο πακέτο δανείων που ετοιμάζει η Alpha Bank, το Jupiter, που θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ενδεχομένως και κάποιων μεγαλύτερων) ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, στα σκαριά είναι η πρώτη συμφωνία πώλησης εξασφαλισμένων “κόκκινων” δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς, με το πρότζεκτ Amoeba, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς βρίσκεται επίσης σε τροχιά ολοκλήρωσης της πώλησης μη εξασφαλισμένων κόκκινων δανείων ύψους 2,3 δις. ευρώ (το λεγόμενο χαρτοφυλάκιο Arctos), ενώ εντός του μήνα αναμένεται να κατατεθούν και οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Earth της Εθνικής Τράπεζας, που περιλαμβάνει μη εξασφαλισμένα δάνεια ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ.

    alpha bank

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Intrasoft: Νέα επιτυχία για την εταιρεία στο Μπαχρέιν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Πανγαία: Απέκτησε ένα από τα ομορφότερα ακίνητα της Ερμού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον: Οι νέες προθεσμίες για αίτηση μετά το φιάσκο



    ΣΧΟΛΙΑ