• Business

    Τι οδήγησε στη νέα επένδυση ύψους 313 εκατ. ευρώ της Vodafone στην Ελλάδα και τι σημαίνει για την Wind

    • Tης Τέτης Ηγουμενίδη

    Nick Read, CEO Vodafone


    Η δημιουργία κοινής εταιρείας, με την ονομασία Vantage Towers Greece, στην οποία θα μεταφερθεί η παθητική υποδομή περίπου 5.200 κεραιών κινητής τηλεφωνίας των Vodafone και Wind προσομοιάζει με μια συμφωνία real estate.

    Στη νέα εταιρεία, που εν τέλει θα πουληθεί εξολοκλήρου στην ευρωπαϊκή Vantage Towers, θυγατρική του ομίλου Vodafone, θα μεταφερθεί ο αποκαλούμενος παθητικός εξοπλισμός των σταθμών βάσεως των δικτύων κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιρειών, δηλαδή η θέση και ο ιστός, όχι ότι έχει επάνω του και αφορά τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που συμβάλει στην παροχής της υπηρεσίας.

    Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ελάχιστες μέρες πριν την ανακοίνωση συμφωνίας πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές, Vodafone Group και μητρική της WindCrystal Almond, είχαν φράσει σε αδιέξοδο.

     Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως η συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

    Για το Vodafone Group γιατί προσδοκά να αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες από την ευρωπαϊκή Vantage Towers με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αρχές του 2021, όπως ανακοινώθηκε χθες.

    Ο Nick Read, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Vodafone, στη χθεσινή του δήλωση με αφορμή τις ανακοινώσεις για την Vantage Towers δεν παρέλειψε να πει ότι η δημιουργία της είναι δική του στρατηγική με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των assets του Group καθώς και να τονίσει: «Η Vantage Towers ξεκλειδώνει περαιτέρω αξία για τους μετόχους της Vodafone, ιδίως μέσω της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο στις αρχές του 2021. Ως ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και σταθερών υπηρεσιών στην Ευρώπη, δημιουργήσαμε τώρα την κορυφαία εταιρεία υποδομών, η οποία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργοποίηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακής κοινωνίας». 

    Η Ελλάδα είναι μια από τις 9 αγορές που θα δραστηριοποιείται η Vantage Towers. Η ευρωπαϊκή Vantage Towers με περισσότερες από 68.000 κεραίες – σημεία σε 9 αγορές θα έχει ελεγχόμενο άμεσο ενδιαφέρον σε 8 αγορές: Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Ιρλανδία. Κατέχει επίσης 33,2% στο μετοχικό κεφάλαιο της Infrastrutture Wireless Italiane S.p.A (INWIT) στην Ιταλία βάσει συμφωνίας με την Telecom Italia, ενώ θα προστεθεί σε αυτή και το χαρτοφυλάκιο της Cornerstone Telecommunications Infrastructure Limited (CTIL), με 14.300 κεραίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

    Η Vantage Towers είναι μια εταιρεία υποδομών «επόμενης γενιάς» με περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης σε κάθε μια από τις αγορές που δραστηριοποιείται αφού, μεταξύ άλλων, η ισχυρή αύξηση χρήσης δεδομένων οδηγεί σε περαιτέρω απαιτήσεις πυκνότητας των κεραιών και την ίδια στιγμή έρχεται και η ανάπτυξη του 5G

    Την ίδια στιγμή οι μέτοχοι της Wind (Golden Tree Asset Management με 59,3% και Cyrus Capital Partners 35,6%), εξασφαλίζουν ένα σημαντικό κεφάλαιο. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν αυτό θα επιστρέψει στο σύνολό του σε αυτούς ή μέρος του θα διατεθεί για τις επενδύσεις της Wind, κάτι μάλλον αναγκαίο ενόψει της δημοπρασίας για το 5G και των επενδύσεων για τη δημιουργία των δικτύων νέας γενιάς. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που και πάλι οι τηλεπικοινωνίες, τουλάχιστον για φέτος, θα εμφανίσουν μείωση εσόδων (ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της Vodafone που ανακοινώθηκαν χθες) και πίεση στην κερδοφορία τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η μείωση συνολικά του τζίρου της τηλεπικοινωνιακής αγοράς το 2020 θα κινηθεί στο 5%.

    Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ο Όμιλος Vodafone θα κατέχει 62% της Vantage Towers Greece και σχεδιάζει να μεταφέρει τη συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή Vantage Towers. Αντίστοιχα η μητρική της WindCrystal Almond θα κατέχει το υπόλοιπο 38%. 

    Η Crystal Almond παραχώρησε στην ευρωπαϊκή Vantage Towers δικαίωμα προαίρεσης (Call option) να εξαγοράσει το εναπομείναν ποσοστό του 38% που θα διαθέτει η πρώτη στην Vantage Towers Greece έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 έναντι 288 εκατ. ευρώ, με την τιμή να προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021. Επίσης η Crystal Almond με τη δημιουργία της εταιρείας θα λάβει από τη θυγατρική του VodafoneGroup 25 εκατ. ευρώ. 

    Με βάση τα παραπάνω νούμερα (εξαγορά του 38% έναντι 313 εκατ. ευρώ) η Vantage Towers Greece αποτιμάται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ. 

    Συνολικά η Crystal Almond θα λάβει 313 σε μετρητά (25 εκατ. με τη δημιουργία της κοινής εταιρείας και 288 εκατ. για την μεταβίβαση του 38% στη θυγατρική του Vodafone Group) και παράλληλα συμφώνησε να αγοράσει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ στην ευρωπαϊκή Vantage Towers όταν αυτή κάνει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στις αρχές του 2021 όπως ανακοινώθηκε χθες από το Vodafone Group, στην τιμή με την οποία θα γίνει η εισαγωγή της μετοχής.

    Με βάση τα παραπάνω η Wind στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μια συμφωνία συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

    Όπως σημειώνεται από τι δύο εταιρείες η Vantage Towers Greece θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους της στην Ελλάδα με ένα χαρτοφυλάκιο 5.200 σταθμών βάσης. Τα ετήσια έσοδά της εκτιμώνται σε 132 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) σε 55 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα με την παραπάνω συμφωνία, η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία με την Vantage Towers Greece (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών – MSA) αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία, για τη ρύθμιση των επιμέρους θεμάτων της συνεργασίας τους. Μεταξύ άλλων, με βάση τη συμφωνία αυτή, η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρίες.



    ΣΧΟΛΙΑ