• Business

    Τι μήνυμα μεταφέρουν οι Watsa, Paulson και Ross στον Αλέξη Τσίπρα

    Prem Watsa

    Prem Watsa


    Το διπλό μήνυμα «στηρίζουμε την ελληνική οικονομία αλλά τρέξτε την αξιολόγηση», στέλνουν από χθες οι επικεφαλής τριών εκ των μεγαλύτερων funds διεθνώς που βρίσκονται στην Αθήνα.

    Prem Watsa, John Paulson και Wilbur Ross έδωσαν χθες το στίγμα των προθέσεων τους στις συναντήσεις με τραπεζίτες και επικεφαλής των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν τοποθετηθεί και σήμερα θα έχουν κρίσιμες επαφές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ενώ για σήμερα το βράδυ έχει οργανωθεί δείπνο με τη συμμετοχή μεγάλων επιχειρηματιών.

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Ως γνώστες των αγορών, οι τρεις άνδρες εκτιμούν ότι η πορεία των επενδύσεων τους, τις οποίες έκαναν δείχνοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά και σε δύσκολες στιγμές, εξαρτάται και πάλι από την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και αυτό θα τονίσουν περνώντας την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

    Οι επικεφαλής των funds γνωρίζουν σε βάθος την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια κυρίως στο τραπεζικό σύστημα και έχουν ανοικτή γραμμή με τους έλληνες τραπεζίτες.

    Χθες ο επικεφαλής του καναδικού fund Prem Watsa, ο οποίος συναντήθηκε χθες τόσο με την διοίκηση της Eurobank όσο και με την διοίκηση της Grivalia, υπογράμμισε την ανάγκη η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί γρήγορα έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την επαναπρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και να  πάρει τα εύσημα της σταθερότητας που είναι σημαντικά για τους επενδυτές.

    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital
    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital

    Μάλιστα, εκτίμησε ότι εφόσον γίνουν αυτά τα βήματα η χώρα θα αναδειχθεί σε επενδυτική ευκαιρία. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει η ομάδα των επενδυτών στους υπουργούς και κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο ο Prem Watsa έχει συναντηθεί και στο παρελθόν, δίνοντας και ένα ακόμη σήμα: ότι υπό αυτές τις προυποθέσεις προτίθενται να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα αλλά και να ενισχύσουν την δέσμευσή τους στη χώρα με νέες επενδύσεις μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

    Ευκαιρίες βλέπουν οι Watsa, Paulson και Ross σε διάφορους κλάδους όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η βιομηχανία, οι κατασκευές και η υγεία και στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθούν πιθανότητες deals με την αξιοποίηση και της κινητικότητας που υπάρχει στο κομμάτι της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

    Μέσω της σχέσης που έχουν με τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται από την αγορά ότι θα ήταν δυνατόν να στηθούν συμφωνίες. Τόσο ο Watsa όσο και ο Paulson έχουν παρουσία στα διοικητικά συμβούλια της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς αντιστοίχως ενώ ο τελευταίος διατηρεί στενή σχέση μετοχικά με την Alpha Bank και άρα, η παρουσία τους είναι συνεχής στα ελληνικά επιχειρηματικά πράγματα.



    ΣΧΟΛΙΑ